Δέσμιοι των κυβερνητικών υποσχέσεων συνεχίζουν να βρίσκονται οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους, λόγω των συσσωρευμένων χρεών προς τη ΔΕΗ, αλλά και του παλαιωμένου υφιστάμενου δικτύου.
Τα τελευταία χρόνια, όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δεσμευτεί για την επίλυση του ζητήματος, ωστόσο οι αγρότες ζουν κάθε φορά με την ίδια αγωνία για το αν θα έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σειρά του, προχωρά σε διακοπή ρεύματος προς τα αντλιοστάσια και, στη συνέχεια, έρχονται τα Πρωτοδικεία, δίνοντας προσωρινά χρόνο στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), ώστε να ποτιστούν τελικά οι καλλιέργειες.
Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση αυτή περιορίζει τους παραγωγούς από το να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα, όπως επιθυμούν, για να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις από τους πέντε ΤΟΕΒ του νομού λειτούργησαν φέτος με ασφαλιστικά μέτρα.
Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε, αυτήν τη φορά από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Σταμενίτη, ότι μέχρι τις αρχές του 2024 θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που θα αφορά συνολικά τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο των ΤΟΕΒ. Σε ό,τι αφορά, δε, τα χρέη, θα επιδιωχθεί μια βιώσιμη λύση προς όφελος των αγροτών. Αυτήν τη φορά, οι παραγωγοί περιμένουν οι δεσμεύσεις να γίνουν πραγματικότητα.
Εκσυγχρονισμός αρδευτικών υποδομών
Πάντως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιχειρεί από την πλευρά της την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών υποδομών, μέσω της ταχείας υλοποίησης των απαιτούμενων σημαντικών επενδύσεων σε νέα εγγειοβελτιωτικά έργα, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής και την αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, ώστε οι ΤΟΕΒ να μπορούν να προχωρήσουν σε έργα συντηρήσεων και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, έχει καταθέσει πλήρως κοστολογημένη πρόταση για τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα Πόλντερ στο Μεσολόγγι.
Σε αυτό προβλέπεται να ενταχθούν μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, οι ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και αρκετοί δήμοι, από το Αίγιο της Αχαΐας έως τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το virtual net metering και, μάλιστα, κατά προτεραιότητα, το έργο έχει «κολλήσει» και είναι αμφίβολο αν, τελικά, θα προχωρήσει.
Νικολέτα Τζώρτζη – ypaithros.gr
2 Σχόλια
δεν έμεινε φράγκο τα φάγαμε όλα στα μπουζούκια και τώρα θέλουμε να τα πληρώσουν οι άλλοι και ο υπουργός συνηγορεί. Μήπως τα πληρώνει αυτός;
Τα χρέη πως δημιουργήθηκαν; Ποιος δε πλήρωνε; Ποιος “έκλεβε” νερό για το δικό του χωράφι τζάμπα από τον άλλο που πλήρωνε; Για να σοβαρευτούμε λίγο.