Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Aιτωλοακαρνανία: η πρώτη άδεια φαρμακευτικής κάνναβης είναι γεγονός

Aιτωλοακαρνανία: η πρώτη άδεια φαρμακευτικής κάνναβης είναι γεγονός

Σημαντικό μερίδιο από μια αγορά η αξία της οποίας αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στην Ευρώπη, την αγορά της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης, θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα.
Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις δύο μορφές είναι υψηλό, η υλοποίηση των επενδύσεων στη μία κατηγορία, τη φαρμακευτική, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ στη βιομηχανική κάνναβη πραγματοποιούνται ήδη επενδύσεις από δεκάδες μεσαίους και μικρούς παραγωγούς, με τα προϊόντα τους, όμως, να βρίσκονται επί πολλούς μήνες σε «γκρίζα ζώνη».
Από τον Νοέμβριο του 2018, όταν χορηγήθηκαν οι πρώτες άδειες έγκρισης εγκατάστασης για την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ο αριθμός των εγκρίσεων έχει φτάσει τις 33.
Η συνολική έκταση των επενδύσεων που έχουν εγκριθεί είναι 1.466,81 στρέμματα, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση που προβλέπεται σε αυτές (όλες σε κλειστές εκτάσεις, που είναι κατά βάση θερμοκήπια) φτάνει τα 609,2 στρέμματα.
Την πρωτοκαθεδρία έχει ο Νομός Κιλκίς, όπου έχουν χορηγηθεί 8 από τις 33 άδειες έγκρισης εγκατάστασης, ενώ στη Δυτική Ελλάδα 2 άδειες έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αχαΐα και από μία άδεια έχει δοθεί σε επενδύσεις στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Συγκεριμένα, η Α.Ε. «NINETY NINE PER CENT DEVELOPMENT» έλαβε έγκριση για την υλοποίηση επένδυσης, σε ενιαία περίκλειστη έκταση 39 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη ΝΕΟ Πατρών – Πύργου, στη θέση Γομοστό Καραιϊκων, του δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Η επένδυση είναι ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ και αφορά στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η καλλιέργεια θα γίνεται σε θερμοκήπια έκτασης 10 στρεμμάτων και η μονάδα θα παράγει τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης από τον Ε.Ο.Φ. άδειας δυνατότητας παραγωγής.
Αδεια για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής και εκμετάλλευσης φαρμακευτικής κάνναβης πήρε η Pharma Essenza Cannabis. Η επένδυση αφορά σε ενιαία έκταση 85,3 στρεμμάτων στη θέση Δροσελή του δήμου Αδραβίδας – Κυλλήνης, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 8 εκατ. ευρώ και τον αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 60.
Στο Δήμο Μεσολογγίου και στην θέση «Κούνδουρος» Αιτωλικού, έλαβε έγκριση με υπουργική απόφαση και η επένδυση της εταιρείας «K.B. ENERGY Ε.Π.Ε.» για την ανάπτυξη μονάδας καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, σε αγροτεμάχιο έκτασης 16 στρεμμάτων.
Η επένδυση ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ και η παραγωγή θα γίνεται σε θερμοκήπια έκτασης 10 στρεμμάτων. Η επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, θα γίνεται σε κλειστό χώρο, όπου θα υπάρχει μονάδα ξήρανσης και παραγωγής.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Πελοπόννησος-pelop.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.