Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Aκόμη χειρότερα: στην Πάτρα το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, τρία τμήματα στο Αγρίνιο

Aκόμη χειρότερα: στην Πάτρα το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, τρία τμήματα στο Αγρίνιο

Έξι πανεπιστημιακά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, τα πέντε νεοϊδρυθέντα  της Γεωπονικής Σχολής και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων του Αγρινίου. Τρία τμήματα θα εδρεύουν στο Αγρίνιο σε πλήρη υλοποίηση του Σχεδίου. 

Χειρότερα ακόμη είναι τα πράγματα για τον ακαδημαϊκό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας  με βάση τη διαρροή της τελικής μορφής του Πολυνομοσχεδίου για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τη νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις.

Σε πλήρη υλοποίηση του Σχεδίου προβλέπονται τρία τελικώς τμήματα να εδρεύουν στο Αγρίνιο και όχι τέσσερα καθώς το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας,  που  εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, θα εδρεύει στην Πάτρα.  Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.)  προορίζεται για την Πάτρα και όχι τη Ναύπακτο, όπως προέβλεπε το Σχέδιο Νόμου που είχε διαρρεύσει το Σάββατο.

Στην πόλη του Αγρινίου θα εδρεύουν τρία τμήματα, τα δύο νεοϊδρυθέντα της Γεωπονικής Σχολής και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων. Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και μεταφέρεται ως γνωστόν στην Πάτρα. Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου καταργείται και αντικαθίσταται από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Το Πολυνομοσχέδιο οριστικοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, και τελικώς έχει αλλαγές και σε σχέση με τα Σχέδια Νόμου που είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο αναφορικά με τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έξι τμήματα, τρία στο Μεσολόγγι, δύο στο Αγρίνιο και ένα στην Αμαλιάδα, τα εξής:
-Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών  με έδρα το Μεσολόγγι.
-Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα το Μεσολόγγι.
-Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι.
-Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής  με έδρα το Αγρίνιο.
-Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, με έδρα το Αγρίνιο.
-Τεχνολόγων Γεωπόνων, με έδρα την Αμαλιάδα.

Των τριών η ακαδημαϊκή λειτουργία   με την  εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 . Τριών εξάλλου  (Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων -Μεσολόγγι, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής-Μεσολόγγι , Γεωργικής Βιοτεχνολογίας-Αγρίνιο), η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας  καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Σύμφωνα με το esos.gr επιδίωξη του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου  είναι  μέχρι τις 19 Απριλίου να έχει ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θυμίζουμε πως σήμερα έλαβε χώρα συνάντηση των Δημάρχων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπακτίας με θέμα την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  .Οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος  συμφώνησαν πως το Σχέδιο είναι «ασαφές και απαράδεκτο».
Σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν: «Σε συνέχεια των αποφάσεων των τριών δημοτικών συμβουλίων, ζητούμε την απόσυρση της πρότασης που αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και απαιτούμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, ανεξάρτητου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, χωρίς αποκλεισμούς σχολών και τμημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο της κοινής μας διεκδίκησης, καλούμε τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να τοποθετηθούν επίσης προς επίρρωση του σχετικού αιτήματος, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00 στα γραφεία της Π.Ε.Δ. στο Μεσολόγγι».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΈΔIΟ

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. Ζαβός

  Φααααααααααπ ,σβερκάδΙ στον δήμαρχο της καρδιάς μας!

 2. G.Soros -6

  Κανενας σεβασμος σε πολη 100.000. Η πολη του πουθενα. Δημαρχοι και βουλευτες μηδενος εξαιρουμενου πουθεναδες. Εξαρτιουνται ακομη και απο το Μεσολλογγι. Αν ειναι δυνατον. Ξαναψηφιστε Αγρινιωτες δημαρχο περιφερειαρχη και βουλευτες. .. Πραγματικα ολοι οι υποψηφιοι και αρχοντες ολων των εποχων απιθστευτοι υποτακτικοι και πουθεναδες.

 3. Teste matte

  Τωρα αμεση κινητοποιηση ολων μια φορα και στο Αγρινιο!Εμπορικος Συλλογος , βολευτες, υποψηφιοι βολευτες, δημαρχοι,περιφερειαρχες, υποψηφιοι και λοιποι κομματαρχες, ακαδημαικοι, πολιτισμικοι και πολιτιστικοι συλλογοι, Εμπορικο Επιμελητηριο, ΟΛΟΙ ΜΑΣ!!!!!Χασαμε που χασαμε και το Μουσειο Αιτωλοακαρνανιας κατι πρεπει να κανουμε!!!!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

 4. Δημήτρης

  Ενωμένοι οι Αγρινιώτες μεγαλουργούμε.!Απλά είμαστε σκόρπιοι.

 5. Ανώνυμος

  Όσο υπάρχουν άνθρωποι που είναι χαρούμενοι όταν χάνει κάτι η πόλη, μόνο και μόνο ότι ο δήμαρχος πιθανών να είναι Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ ,ΚΚΕ , τότε αυτή η πόλη δεν έχει καμία τύχη .
  Το Αγρίνιο πλήρωσε πολύ ακριβά αυτή την άρρωστη νοοτροπία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.