Η ακράτεια ούρων αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή πάθηση, ιδίως ανάμεσα σε γυναίκες.
Συνηθέστερη σε γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, μπορεί όμως να επηρεάσει άτομα ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού. Ανάλογα με τον τύπο, την ένταση και τη συμπτωματολογία που εμφανίζει, η ακράτεια μπορεί σήμερα να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από ποτέ. Πώς ταξινομείται η ακράτεια ούρων; Ποιοι είναι οι συχνότερη τύποι της και πώς αντιμετωπίζεται; Αναλύει ο γυναικολόγος μαιευτήρας Δρ. Παναγιωτόπουλος.
Ακράτεια Ούρων από Προσπάθεια
Πρόκειται για την ακούσια ακράτεια ούρων η οποία και σημειώνεται σε καταστάσεις που απαιτούν προσπάθεια, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή η άρση βάρους. Συχνά προκαλείται εξαιτίας γενικευμένης αδυναμίας σύσφιξης της ουρήθρας, γεγονός το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα χειρουργικής βλάβης, συχνής άρσης βαρών (τόσο σε αθλητικές δραστηριότητες ή λόγω εργασίας) ή και ως επιπλοκή του τοκετού. Επεμβάσεις όπως η υστερεκτομή (ολική ή μερική), συνήθως σε περιπτώσεις στις οποίες η γυναίκα εμφανίζει ινομυώματα μήτρας, είναι από τις συχνότερες επεμβάσεις της πυελικής χώρας οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβεις. Γυναίκες στην εμμηνόπαυση θεωρούνται γενικά πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ακράτειας ούρων από προσπάθεια.
Επείγουσα ακράτεια
Πρόκειται για την ακράτεια η οποία δημιουργεί ξαφνική και έντονη ανάγκη ούρησης, με τον πάσχοντα να μην προλαβαίνει συχνά να επισκεφθεί την τουαλέτα. Στην περίπτωση αυτή, η κύστη συστέλλεται, με αποτέλεσμα τη μικρή διαρροή ούρων. Η επείγουσα ακράτεια είναι συχνότερη σε ηλικιωμένους, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα ανεξαιρέτως ηλικίας. Ορισμένα από τα συχνότερα αίτιά της είναι η λοίμωξη της ουροδόχου, η ύπαρξη κάποιας φλεγμονής, οι ουρόλιθοι καθώς και κάποιος τραυματισμός στο νευρικό σύστημα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η επείγουσα ακράτεια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενός τρόπου ζωής, μιας σειράς ιατρικών παθήσεων ή άλλων εξωγενών παραγόντων.
Ακράτεια από υπερπλήρωση
Στην ακράτεια από υπερπλήρωση, η ουροδόχος κύστη είναι μονίμως πλήρης σε ούρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαρροή με οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα. Πλήττει συχνότερα το ανδρικό φύλο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η εμφάνισή της σε γυναίκες. Πριν από την εύρεση των πιθανών αιτίων και τον σχεδιασμό της κατάλληλης αντιμετώπισης, θα πρέπει να προηγηθεί οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στην αποφόρτιση της ουροδόχου κύστης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Ολική (ή συνεχής) ακράτεια ούρων
Πρόκειται για ακράτεια η οποία συνήθως οφείλεται σε συρίγγια, τα οποία προκλήθηκαν μετά από κάποια επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή, όπως παράδειγμα χειρουργείο για κυστεοκήλη. Ασθενείς με ολική ακράτεια ούρων αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία σε πολλαπλά επίπεδα της καθημερινότητάς τους, καθώς η διαρροή συμβαίνει συνεχώς, σε όλες τις ώρες της ημέρας.
Για τη διάγνωση της ακράτειας ούρων, απαιτείται ολοκληρωμένη κλινική εξέταση σε συνδυασμό με λήψη ιστορικού. Ανάλογα με τον τύπο, την ένταση και τη συμπτωματολογία της ακράτειας, μπορεί να προταθεί συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση. Στις ελαφρού βαθμού ή ήπιας μορφής ακράτειες, αρχικά προτείνεται πάντα συντηρητική θεραπεία. Στη χειρουργική αντιμετώπιση η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι και η μέθοδος εκλογής για οριστική αντιμετώπιση. Η ακράτεια είναι μια κατάσταση αντιμετωπίσιμη, η οποία μπορεί να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί πλήρως με την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης. Μια έμπειρη ιατρική ομάδα θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες. Η θεραπεία της ακράτειας ούρων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, δίνοντας λύση σε ένα μεγάλο τμήμα της καθημερινότητάς του.