Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε»

Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε»

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του. Και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα είχε μια μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του 1ουlockdown, τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται.

Τι έκανε –Τι δεν έκανε

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε έναν εκτενή κατάλογο με το τι έκανε και τι δεν έκανε η κυβέρνηση:

Τι δεν έκανε

 • Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
 • Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
 • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
 • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
 • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.
 • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων,αντίθετααύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Τι ΕΚΑΝΕ αυτούς τους μήνες

 • Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.
 • Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους.
 • Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
 • Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.
 • Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.
 • Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης έφερε και ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.
 • Και εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων,ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

Λουκέτο λόγω ΜΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Σήμερα λοιπόν, μετά και την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή μου, κάλεσα αυτή τη συνέντευξη για να παρουσιάσω την πραγματικότητα ως έχει.

Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κος Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Βάζει λουκέτο επειδή αδράνησε. Και αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό.»

Προσέθεσε ότι:

«Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα. Και ο κος Μητσοτάκης, επιμελώς το κρύβει. Είτε λέει ψέματα είτε λέει τις μισές αλήθειες. Συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή. Και έχουμε χρέος να τη δούμε κατάματα. Ας δούμε λοιπόν τα νούμερα.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πολίτες έχουν αυξηθεί στην Ιταλία 15%, στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28% και στην Ελλάδα… 263%.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα. Παρόλο που τα κρούσματα έχουν να κάνουν με τα διενεργούμενα τεστ.

Και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά. Σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Έστω και με αυτά τα τεστ όμως, δηλαδή με μια διαρκή υποεκτίμηση των κρουσμάτων παρατηρούμε τη τρομακτική επιδείνωση από τον Ιούνη και μετά.

Η Ιταλία έχει σχεδόν τα τριπλάσια, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία τα δεκαπλάσια κρούσματα. Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο.

Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου. Και δε βγήκε χθες εκτός ελέγχου.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ

Πάμε τώρα σε μια πιο ουσιαστική σύγκριση. Η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μετά την έναρξη της πανδημίας. Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική. Πρώτα απ’ όλα στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δις και η Ιταλία 3,3 δις.

Και ακόμα πιο συγκεκριμένα: Στην Ισπανία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ. Στην Γαλλία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.

Στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%.

Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αυτά για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης με άλλες χώρες που διαψεύδει απολύτως το αφήγημα ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται συγκριτικά καλύτερα την υγειονομική κρίση.»

Το προσωπικό του ΕΣΥ

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσωπικό του ΕΣΥ: «Θέλω όμως να σας παρουσιάσω ίσως το πιο εξοργιστικό στοιχείο. Τη σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, το Σεπτέμβρη του 19, δηλαδή αυτό που αφήσαμε εμείς, σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του 20, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Είναι εξοργιστικό, αλλά τώρα με τη πανδημία έχουμε λιγότερους εργαζόμενους από πριν.»

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο πρόσεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τα οποία έκανε και την ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Θέλω να έρθω τώρα και στο θέμα της ερώτησής μου προς τον κο Μητσοτάκη που αρνήθηκε να απαντήσει, προφανώς ελλείψει επιχειρημάτων. Για τον καθημερινό αναγκαστικό συνωστισμό στα ΜΜΜ, τη στιγμή που κουνούσε το δάχτυλο στους πολίτες για την ατομική τους ευθύνη. Η χθεσινή του τοποθέτησηότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», είναιεπιεικώς απαράδεκτη.

Να τα γεννήσει προφανώς δε μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω. Όπως μπόρεσε και ο κος ΠατούληςτηςΠεριφέρειας Αττικής, με την ακύρωση προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Και το χειρότερο είναι πως την ώρα που τα λέει αυτά, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια. Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών.

Η κυβέρνηση μας εγκαλεί ότι επι των ημερών μας υπήρχε η ίδια εικόνα. Καταρχάς είναι αδιανόητο να συγκρίνει το σήμερα της έκτακτης ανάγκης με τις μέρες της κανονικότητας. Αλλά ακόμη και αυτό το επιχείρημα τους είναι ψευδές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσμένα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019.

Η οικονομία

Η οικονομία ήταν το τελευταίο κεφάλαιο της εισαγωγικής τοποθέτησης:

«Έρχομαι τώρα στην οικονομία. Η πραγματική εικόνα και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown.Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.

Πηγή: cnn.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. Δημητρης

  Ο ηγέτης μίλησε…Αν αυτός κυβερνούσε που θα βρίσκονταν η χώρα;;;;Φύλαξε ο θεός….

 2. Ηγετης😀

  Οι υπερασπιστές θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πήγαινε χειρότερα…το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα που έδωσε η ΝΔ στα ΜΜΕ για τα δωρεάν μηνύματα θα πήγαιναν για προσλήψεις στα νοσοκομεία και στην παιδεία ώστε να έχουν προσωπικό. Άλλωστε φάνηκε ότι πλήρωσαν άδειες για πρώτη φορά μετά από 20+ χρόνια λειτουργίας τα κανάλια ενώ με το που πήρε την εξουσία η ΝΔ τα έδωσε πίσω. Ο ηγέτης που δεν τόλμησε να πάει σε ντιμπέιτ,ο ηγέτης που έδινε σκονακια σε δημοσιογράφους και τώρα πήγαν σε non paper.

 3. Επιτυχια

  Ανέλαβε την εξουσία και είχε να διαχειριστεί την οικονομία (ύφεση πριν τον κορονοιο ενώ πήρε ανάπτυξη 2,8%).Την πανδημία (άνοιξε τα σύνορα χωρίς τεστ και ενώ είχαμε 30-40 κρούσματα φτάσαμε τέλη Σεπτεμβρίου να μετράμε τριψήφιο νούμερο).Τα ελληνοτουρκικά που μετά από 3 μήνες που κάνει βόλτες το oruc reis όχι μόνο δεν μπήκαν κυρώσεις στην Τουρκία αλλά χρεωθηκαμε και 10 δις για να έχουμε μια στοιχειώδη συμμαχία. Το lockdown που όλοι θέλαμε να αποφύγουμε, ξανά ηρθε,τα νοσοκομεία είναι στα όρια τους με λίγο προσωπικό και μετακινήσεις ασθενών από νομό σε νομό και τελικά έκλεισαν και τα σχολεία… Μεγάλη επιτυχία ο ηγέτης των υπερασπιστών

 4. ΜΜΕ

  Τυχαίο που βγάζουν Καλογριτσα τώρα;όχι βέβαια. Πριν, είχαμε το ξύλο στα Εξάρχεια και στις πλατείες…θα πρέπει να δείξει και να αποπροσανατολίσει για να κρύψει την ανικανότητα.Με τις δηλώσεις του μεγαλοεκδοτη στην εξεταστικη ότι παίρνανε δάνεια με εγγύηση αέρα δεν τολμάνε να σχολιάσουν οι υπερασπιστές. Και πάλι τα ξανατάισαν με το που βγήκαν.

 5. Non paper

  Στην Αμερική κόψανε τον Τραμπ σε διάγγελμα γιατί έλεγε διχαστικό λόγο και ανακρίβειες στην Ελλάδα έχουμε τα χαρτάκια σε συνεντεύξεις και non paper σε εφημερίδες και σαιτ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.