Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

To αλάτι «κατόπιν εορτής», το Συντονιστικό;

wp_20170107_13_23_12_proEίθισται να καταγράφεται ένα «πιγκ-πογκ» ευθυνών όταν προκαλούνται δυσχέρειες από καιρικά φαινόμενα και ο κρατικός μηχανισμός πιάνεται… ανέτοιμος με τους πολίτες δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται.
Το περασμένο Σάββατο ο χιονιάς κάλυψε την Αιτωλοακαρνανία και η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα δεν ήταν ανυπέρβλητα πέραν των αναμενόμενων. Παρά το ότι όμως από μέρες ήταν γνωστό ότι θα χτυπήσει η κακοκαιρία παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες ειδικά στην περιοχή των Παρακαμπυλίων όπου παρουσίασε βλάβη το γκρέιντερ της Περιφέρειας που έφερε και αλατιέρα.
Πολύς λόγος όμως γίνεται και για το αλάτι. Με αφορμή δημοσιεύματα περί μη επάρκειας αλατιού από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώθηκαν χθες τα εξής: «Δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης αλατιού για την κακοκαιρία στην Περιφέρειά.
Για την μεγαλύτερη δε διασφάλιση, σήμερα προβήκαμε σε επιπλέον προμήθεια 470 τόνων, επιπλέον αυτών που διαθέτουμε αποθηκευμένους, ποσότητα ικανή να αντιμετωπίσει τη συγκυρία. Πράγματι, οι καιρικές συνθήκες που έπληξαν την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες, ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 30 χρόνων. Για να ανταποκριθούμε σε αυτές καταναλώθηκε μεγάλη ποσότητα αλατιού, περίπου 1.000 τόνοι, τόσο από τις δικές μας υπηρεσίες, όσο και από τους Δήμους στους οποίους διαθέσαμε αλάτι. Ωστόσο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ετοιμότητα, τόσο σε πόρους όσο και σε διαδικασίες, προκειμένου να ανταπεξέρχεται άμεσα στις ανάγκες που προκύπτουν.»
Αυτό που δεν λέει όμως η Περιφέρεια είναι πως η επάρκεια δεν αρκεί όταν δεν γίνεται διανομή εγκαίρως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν από την Περιφέρεια στο δήμο Αγρινίου το αλάτι (35 κυβικά) παραδόθηκε την Κυριακή, μετά τον χιονιά δηλαδή. Έστειλε ο δήμος δύο φορτηγά στην Πάτρα για να το παραλάβουν ενώ κινητοποιήθηκε και παρέλαβε και 80 κυβικά από τις Αλυκές.
Συνεδριάζει ωστόσο σήμερα εκτάκτως το Συντονιστικό όργανο του Δήμου Αγρινίου με θέμα τον «Σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας».
Ωστόσο σύμφωνα με κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή Αγρινίου το Συντονιστικό θα έπρεπε να συνεδριάζει έγκαιρα, πριν την έλευση του Χειμώνα και να αποφασίζει τις δράσεις του κάθε εμπλεκόμενου φορέα σε περίπτωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων και όχι «κατόπιν εορτής». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός που εκφράζει «κατάπληξη αλλά και αγανάκτηση για τη έκτακτη αυτή συνεδρίαση».
Σύμφωνα με τον κ. Μοσχολιό «αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε ούτε πρόληψη ούτε ετοιμότητα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές του Δήμου». «Ευτυχώς που στο Αγρίνιο ο χιονιάς δεν είχε μεγάλη διάρκεια (όπως σε άλλες περιοχές), ώστε να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα προβλήματα. Για μία ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύοντας ότι ο Δήμος έχει τεθεί προ πολλού στον “αυτόματο πιλότο”» καταλήγει ο πρώην δήμαρχος.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. jimy

    Καλά τώρα το χιονάκι αυτό ήταν παιχνιδι. Τι αλατι και τρίχες, ο καθένας να βάλει τις αλυσίδες στο αμάξι του και να κυκλοφορίσει στα Παρακαμπύλια και αλλού με 10 πόντους χιόνι. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός που να κοστίψει κάποια τεράστια ποσά για να δουλέψει μιά φορά στα 10 χρόνια και άν. Βλέπω και τον οδηγό εκεί μα την αλατιέρα να κάνει σοου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.