Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Κορωνοϊός: Αλλαγή τακτικής αντιμετώπισης της πανδημίας προτείνει ο Κουρέτας – Δειγματοληψία να γίνεται τυχαία στο δρόμο

Κορωνοϊός: Αλλαγή τακτικής αντιμετώπισης της πανδημίας προτείνει ο Κουρέτας – Δειγματοληψία να γίνεται τυχαία στο δρόμο

Ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκφράζει τη διαφωνία του με το μοντέλο της Ιταλίας που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα για την χαρτογράφηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ FM, πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Κορέας και της Γερμανίας «που βγήκαν στις πλατείες και έπαιρναν τυχαία δείγματα». «Με αυτό τον τρόπο εντόπισαν τους φορείς. Το πρόβλημα είναι οι νέοι που διασπείρουν τον ιό. Αυτό έχασε η Ιταλία ενώ αντίθετα η Γερμανία έχει 25% μικρότερο αριθμό κρουσμάτων» εξήγησε ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος σε ανάρτησή του τις προηγούμενες ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι «βαδίζουμε στα βήματα της Ιταλίας και ο κόσμος γελάει».

«Εμείς δεν έχουμε κάνει καταγραφή των κρουσμάτων. Παίρνουμε δείγματα μόνο σε όσους παραπονούνται και όσοι έχουν πρόβλημα. Θα στείλω επιστολή στον πρωθυπουργό και την επιτροπή για τις απόψεις μου» πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να γίνει επίταξη των εργαστηρίων όλο το 24ωρο με το προσωπικό τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή είναι επτά. Αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν επί 24ωρου βάσεως.

Να επιταχθούν εργαστήρια για να φτάξουμε το χάρτη των κρουσμάτων στη χώρα όπως έκαναν Κορέα και Γερμανία». «Αν γίνει αυτό που προτείνω πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε καλύτερα. Θα υπάρξει πρόβλημα αν συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο και θα έχουμε μεγάλη πιθανότητα να πάμε προς την Ιταλία» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Όσον αφορά, τέλος, τις εξελίξεις για το εμβόλιο για τον κοροναϊό ο κ. Κουρέτας υπενθύμισε ότι η πρώτη κλινική μελέτη ξεκίνησε τη Δευτέρας στις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω αν θα έχουν όλα τύχη. Πιστεύω ότι σε έναν χρόνο να έχουμε τα εμβόλια για να διοχετευτούν στην αγορά. Δεν είμαστε μακριά αλλά δεν είμαστε έτοιμοι και για αύριο».

TheCaller.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.