Ψηφίστηκε στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, η εξαίρεση του Κατράκειου από την συγχώνευση των Νομικών Προσώπων, καθώς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία που υπάρχουν στην χώρα, αν και η συζήτηση κράτησε αρκετά και περιστράφηκε κυρίως γύρω από το θέμα της απώλειας χρηματοδότησης για την ψηφιοποίησή του.
Όλοι συμφώνησαν στην διατήρηση του Μουσείου ως Νομικό Πρόσωπο και μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μαργαρίτης πρότεινε να υπάρξει και επιπλέον χρηματοδότηση για αυτά τα Ν.Π. και να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Νούλας είπε ότι το Κατράκειο είναι σε κακή κατάσταση με ευθύνη όχι μόνο της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και των προηγούμενων.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σπ. Διαμαντόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο επέρριψε την ευθύνη για την απώλεια της χρηματοδότησης ψηφιοποίησης του Μουσείου, εξ ολοκλήρου στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Όπως είπε τον Σεπτέμβριο έγινε ανάκληση της απόφασης για ένταξη ποσού 488.000 ευρώ. Ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε, κάνοντας επαφές με κάποιους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Δημάρχου, να σώσει την κατάσταση. Χαρακτήρισε αποκαρδιωτική την σημερινή εικόνα του Μουσείου που είναι το μοναδικό μουσείο χαρακτικής στην Ευρώπη και, κατά την άποψή του, για να συντηρηθεί σωστά το κτίριο χρειάζεται 1 εκατ. ευρώ. «Σε ότι αφορά στο έργο ψηφιοποίησης μίλησα με μια υπηρεσιακή παράγοντα του υπουργείου, διότι φάνηκε ότι λόγω αδράνειας και των εμμονών σας χάθηκε το έργο. Δεν αντιλαμβανόσασταν κύριε Δήμαρχε πως λειτουργεί η αγορά» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να περάσει ως γέφυρα, όπως διαβεβαίωνε προ ημερών ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος και θα πρέπει να περιμένουμε να βγει άλλο πρόγραμμα για να ενταχθεί και πάλι εκεί. Το κακό, κατά τον κ. Διαμαντόπουλο, είναι ότι στην καινούργια πρόσκληση θα μπορούσε να ενταχθεί ένα δεύτερο μουσείο και όχι να ξαναενταχθεί αυτό που χάθηκε. Σύμφωνα με αυτά που είπε θα κάνει ενέργειες να λειτουργούν όλα τα μουσεία, να είναι ανοικτά και μάλιστα με εξειδικευμένο προσωπικό και όχι καθαρίστριες που θα κάνουν τους ξεναγούς. Προφανώς ο ίδιος θα προσλάβει τέτοιο προσωπικό, όπως φάνηκε από τα συμφραζόμενα και αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου θα προχωρήσει τον δικό του σχεδιασμό για την λειτουργεία των μουσείων.
Ο κ. Λύρος στην δική του τοποθέτηση αναφερόμενος στο έργο, είπε ότι ο προϋπολογισμός αυτού του έργου αρκούσε για να γίνει το μουσείο, αλλά υπήρξαν άλλοι λόγοι που δεν προχώρησε, τους οποίους θα αναφέρει κάποια στιγμή, «διότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τη δημοτική αρχή, αλλά και την τοξικότητα στην προεκλογική περίοδο. Υπάρχουν ευθύνες και οι συμπεριφορές φαίνονται. Σε ότι αφορά στο έργο μακριά από μένα οι μεθοδεύσεις. Η ψηφιοποίηση πρέπει να γίνει και θα γίνει. Δεν χάθηκε. Αλλά σε μια πρόσκληση σερβιρισμένη στο πιάτο για να υπογράφει ο Δήμαρχος, υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα ποινικές ευθύνες. Μπορεί να είστε και εντολοδόχοι να καλύψετε ορισμένα πράγματα, δεν θα τα καλύψετε όμως. Οι διαδικασίες που έγιναν δεν ήταν σωστές και έγιναν ερήμην μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λύρος, αφήνοντας υπονοούμενα τα οποία δεν εξήγησε στην παρούσα φάση.
Ο Χρήστος Μασαούτης ως αντιδήμαρχος Αιτωλικού είπε ότι κατά την θητεία του έγιναν πολλές βελτιωτικές εργασίες στο Κατράκειο και σε ότι αφορά στο κτίριο και σε ότι αφορά στον περιβάλλοντα χώρο.
Ο κ. Διαμαντόπουλος επέμενε στην απώλεια του έργου λέγοντας ότι αν υπήρχε ευθύνη αλλού ας την είχε καταγγείλει ο Δήμαρχος τότε.
Ο Δήμαρχος πρότεινε μια ανοικτή συζήτηση παρουσία και της οικογένειας Κατράκη με την παρουσία και του κ. Διαμαντόπουλου, προκαλώντας τον να δεσμευτεί, πράγμα που δεν έγινε, αλλά τουλάχιστον το θέμα εγκρίθηκε.