Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Η αλλιώτικη Αιτωλοακαρνανία του 1985 μέσα από μια πολιτική συγκέντρωση

Η αλλιώτικη Αιτωλοακαρνανία του 1985 μέσα από μια πολιτική συγκέντρωση

Του Λίνου Υφαντή,

Πολλές φορές “αυτόπτης μάρτυρας” της ιστορίας ενός τόπου είναι ένας πολιτικός λόγος. Αν και έχει μέσα τον χαρακτήρα του μικροπολιτικού και του απραγματοποίητου, εντούτοις περιέχει αλήθειες για την εικόνα ενός τόπου. Για την Αιτωλοακαρνανία ο πολιτικός λόγος που σώζεται ψηφιακά μέχρι τώρα είναι εκείνος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 στο Αγρίνιο.

Πέρα από τις αναφορές στην τότε πολιτική επικαιρότητα, ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότασσε τα αιτήματα των αγροτών, των καπνοπαραγωγών και τον Αμβρακικό κόλπο. Επι λέξει είχε πει τα εξής, όπως διασώζεται ο λόγος στο αρχείο του Κ. Σημίτη:

“Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη στην ΕΟΚ για να προστατέψουμε το εισόδημα της Αγρότισσας και του Αγρότη. Και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει τη μάχη και στο μεγάλο θέμα του καπνού που ενδιαφέρει εδώ το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση, πρέπει να πω ότι οι βουλευτές σας έδωσαν γερή μάχη για τις τιμές του καπνού, για την προστασία και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου , προϋπολογισμός 13 δις. Περιλαμβάνει ιχθυοκαλλιέργεια, αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό, συγκοινωνιακά και άλλα έργα”.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τα παραπάνω αιτήματα των αγροτών και του καπνού θα είχαν άλλο αντίκτυπο 35 χρόνια μετά, το 2020.  Αρκετοί πλέον νοιάζονται για την κάθετη σύνδεση, την Ιονία Οδό, το Πλατυγιάλι, το Άκτιο-Αμβρακία, το Αγρίνιο-Καρπενήσι και ελάχιστοι για τον Αμβρακικό. Πλέον ο “τοπικισμός” στην οικονομία έχει εξαληφθεί με την καλώς και την κακώς εννοούμενη χροιά. Αν όμως αρκετοί νοιάζονται για αυτά, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν έχουν κάποιο τοπικό όραμα και αυτό δυστυχώς “περνάει” στις εκάστοτε ηγεσίες που εκπροσωπούν τον τόπο μας.  Στην περίπτωση αυτή τη σκυτάλη δίνει η διαπροσωπική εξυπηρέτηση και κατ’ επέκταση η μικροπολιτική, χωρίς κάποιο τοπικό ή επαγγελματικό αίτημα

Ο παραπάνω λόγος έδωσε το στίγμα της εποχής. Σίγουρα χρήζουν διερεύνησης και οι λόγοι των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα έδιναν μία σφαιρική εικόνα για την τότε κατάσταση του τόπου μας.

Αναλυτικά ο λόγος που εκφωνήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία εδώ:

http://repository.costas-simitis.gr/sf-repository/pdf.js/web/viewer.html?file=/sf-repository/retrieve/26893/A1S4_OmiAndPap_F1T5.pdf

Δείτε την αρχή της συγκεκριμένης συγκέντρωσης εδώ:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.