Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019

“Η άλωση της Πόλης και οι Κρήτες, οι τελευταίοι υπερασπιστές της”-Συγκίνησε η εκδήλωση στο Αγρίνιο (φωτό)

Kατάμεστο το Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Παγκρήτος Σύλλογος.

pagkritios (14)

“Η άλωση της Πόλης και οι Κρήτες, οι τελευταίοι υπερασπιστές της” ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαΐου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Μια εκδήλωση που συγκίνησε, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων και οργανώθηκε από τον δραστήριο Παγκρήτιο Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας .

Διαβάστε ένα σχετικό με την εκδήλωση σημείωμα

Από μικρές ιστορίες καμιά φορά προκύπτουν μεγάλα γεγονότα.

Χθες ήταν η αποφράδα ημέρα, η Τρίτη 29 Μαΐου 1453 που έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Χθες ο δραστήριος στην πόλη μας Παγκρήτιος Σύλλογος Ν.Αιτωλ/νίας τίμησε με τον καλλίτερο τρόπο αυτή την ημέρα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Την τίμησε και μας θύμισε την προσφορά και την θυσία 1500 παλληκαριών που ξεκίνησαν από τα Σφακιά κι από όλη την Κρήτη— οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τελευταίου Αυτοκράτορα,του μαρτυρικού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου- με 5 καράβια να προστρέξουν σε βοήθεια της Βασιλεύουσας που κινδύνευε.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Παπαστράτειου οι δύο ομιλητές της εκδήλωσης, ο καθηγητής Θεολόγος-Φιλόλογος ,τέως Διευθυντής Λυκείου, Φώτης Μάλαινος και ο ΥποναύαρχοςΠ.Ν ε.α ΣυμεώνΚωνσταντινίδης μας μετέφεραν στο κλίμα εκείνης της τραγικής για τον Ελληνισμό εποχής, τότε που πέθαινε μια Χριστιανική Αυτοκρατορία και άρχιζε να αναγεννιέται η Ελληνική συνείδηση.
Πολύ σωστά σε αυτό το σημείο ο κ.Μάλαινος απευθύνθηκε στο ακροατήριο με την προσφώνηση Ελληνομνήμονες και επίσης πολύ σωστά ο κ. Κωνσταντινίδης ανέδειξε το αδούλωτο φρόνημα και την αντρειοσύνη των παλληκαριών της Κρήτης που πολέμησαν στους πύργους της Βασιλεύουσας τον Μάη του 1453 χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους.
Με την εκδήλωση αυτή η ο Σύλλογος Κρητών στο Αγρίνιο ανέδειξε ένα ξεχασμένο από την ιστορία της Άλωσης ιστορικό γεγονός-δηλαδή τη συμβολή της Κρήτης στην άμυνα της Πόλης- αλλά επίσης με την πετυχημένη χθεσινή εκδήλωση έδωσε στο κοινό που την παρακολούθησε το μήνυμα οτι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος όταν γίνεται με πίστη και αφοσίωση σε ανώτερα ιδανικά.
Πιστεύω ότι από τέτοιες μικρές ιστορίες μπορούν να προκύψουν σημαντικά γεγονότα όχι μόνο όπως ήταν η επιτυχημένη εκδήλωση των Κρητών της πόλης μας, αλλά το σπουδαιότερο γιατί μπορούμε με τέτοιες πρωτοβουλίες να στηρίξουμε το φρόνημα και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας στις αστείρευτες δυνατότητες του λαού μας όταν σωστά τον καθοδηγούμε. Κι αυτό όχι για να οδηγηθούμε σε ιδεολογήματα και εθνικιστικά παραληρήματα, που όσες φορές παρασύρθηκε σε αυτά η κοινωνία μας οδηγηθήκαμε σε εθνικές συμφορές, αλλά εκεί όπου πατώντας στέρεα στην πραγματικότητα αξιοποιούμε με λογισμό και με όνειρο τις δυνατότητες μας μέσα σε ένα κόσμο σύνθετο και αντιφατικό όπως είναι η εποχή που ζούμε.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στο “αλατοπίπερο” της εκδήλωσης που ήταν το χορευτικό των Κρητών της πόλης μας που με άψογο τρόπο συνέδεσε το τιμώμενο γεγονός με την λαική παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Φυσικά όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει τόσο τέλεια αν δεν υπήρχε ένα δραστήριο Συμβούλιο με πρόεδρο το Γιώργο Σαμψάκη που σαν πραγματικά ενεργός πολίτης της πόλης του Αγρινίου είναι πάντα μπροστά και συμμετέχει στα πολιτιστικά μας δρώμενα.

Αγρίνιο 30 Μαΐου 2018
ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
Πρόεδρος Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτ. Στερεάς Ελλάδας.

Το ευχαριστήριο του Παγκρήτιου Συλλόγου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκρητίου Συλλόγου Νομού Αιτ/νιας, ευχαριστεί θερμά όλους εσάς που με την πολυπληθή παρουσία σας αγκαλιάσετε την εκδήλωση του Συλλόγου μας, “Η άλωση της Πόλης και οι Κρήτες, οι τελευταίοι υπερασπιστές της”, που πραγματοποιήθηκε την 29-05-2018 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Μας τιμά ιδιαίτερα η αποδοχή της πρόσκλησής μας από του ομιλητές, κ. Φώτιο Μάλαινο και Υποναύαρχο Π.Ν. ε.α. Συμεών Κωνσταντινίδη οι οποίοι μας κοινώνησαν άγνωστές πτυχές- ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μέχρι και την άλωση της Βασιλεύουσας, τους οποίους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε Θερμά.
Επίσης ευχαριστούμε τους εκπροσώπους αρχών και φορέων του τόπου για την παρουσία τους, καθώς και τον κυβερνήτη του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ Αρχιπλοίαρχο Σωτήριο Χαραλαμπόπουλο.
Επιπρόσθετα, ευχαριστούμε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας, που με την συγκινητική παρουσία του πλαισίωσε την εκδήλωση.

Πηγή φωτογραφιών: Facebook – Παγκρήτιος Σύλλογος Νομού Αιτωλοακαρνανίας

 

pagkritios (3)

pagkritios (5)

pagkritios (10)

pagkritios (2)

pagkritios (4)

pagkritios (1)

pagkritios (8)

pagkritios (7)

pagkritios (11)

pagkritios (12)

pagkritios (13)

pagkritios (14)

pagkritios (15)

pagkritios (16)

pagkritios (17)

pagkritios (18)

pagkritios (19)

pagkritios (20)

pagkritios (21)

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.