Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Άμεσες λύσεις για τις πληγείσες περιοχές  του Αγρινίου ζήτησαν οι  πολίτες στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (10) Για απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών του δήμου Αγρινίου έκαναν λόγο οι πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο  της πόλης, με εύλογα ερωτήματα σχετικά με την αμεσότητα των παρεμβάσεων που πρόκειται να υπάρξουν στη βάση των όσων εξήγγειλε νωρίτερα ο Γ.Γ. ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Δέδες.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι πολίτες, σε λίγες μέρες λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή και ακόμη δεν έχουν δοθεί ούτε τα 580 ευρώ για τις οικοσκευές, πολύ περισσότερο για τα επιδόματα των 5000 ευρώ για τις οικίες και των 8000 για τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί, δε, ότι σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τους κατοίκους η γραμματέας του Υπουργείου δεν γνώριζε για την ένταξη της περιοχής στο καθεστώς που ισχύει και για την Μάνδρα Αττικής με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένα τρίμηνο σχεδόν! Οι πολίτες είπαν ότι όσοι είχαν καλλιεργήσει τριφύλλι το έχει ήδη χάσει ενώ οι δεσμεύσεις από τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχουν.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Αγρινίου είχε κάνει λόγο για πρωτοφανή φαινόμενα αλλά και για σχετικά καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Αγρινίου. Παρόντες ήταν και οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Σταρακά και Λύτρας με τον δεύτερο να λέει ότι «όταν πέφτεις στον γκρεμό δεν κοιτάς ποιος σε έσπρωξε εκεί», ενώ να εξηγεί παράλληλα πως η αρμοδιότητα για τα ρέματα ανήκει στους δήμους ενώ η διαδικασία που ακολουθεί τώρα η Περιφέρεια περιλαμβάνει για πρώτη φορά απευθείας ανάθεση παρά την συνήθη πρακτική της Περιφέρειας. Από την πλευρά της η κ. Σταρακά εξιστόρησε όλη την διαδικασία από όταν το πρώτο βράδυ υπήρχαν 51 μηχανήματα διαθέσιμα αλλά ήταν και οι πρώτες εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ ζημιά σε 75 επιχειρήσεις τουλάχιστον.

Σύμφωνα με την κ. Σταρακά χρειάζεται μεθοδικότητα από δω και πέρα αναφέροντας ως θετικά την παράταση των 6 μηνών στις ασφαλιστικές εισφορές που φαίνεται ότι θα ισχύσει για τις πληγείσες περιοχές, την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΙΓΜΕ και ΓΓΠΠ για άμεση εκτίμηση των καταστροφών, την ένταξη της μελέτης για το αρδευτικό της Μακρυνείας,  καθώς και την αποκατάσταση του ρέματος που εκτονώνει την  Λυσιμαχεία, από τον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού, ώστε τα νερά να μην καταλήγουν στην λιμνοθάλασσα αλλά στον Αχελώο.

Τον λόγο πήραν και πάλι στο τέλος της συζήτησης σχεδόν οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι επανερχόμενοι στο ίδιο θέμα. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Μοσχολιού ο οποίος έκανε λόγο για «χαστούκι» που έδωσε ο κ. Δέδες σήμερα λέγοντας ότι «τρεις μήνες μετά δεν έχει κάνει κανένας αίτηση και πάρτε και 15 μέρες ακόμη παράταση για να μπορέσετε να λύσετε τα πρώτα προβλήματα». Ανάλογη και η παρέμβαση του κ. Τραπεζιώτη που έκανε λόγο για στροφή 180 μοιρών της δημοτικής αρχής στο θέμα των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων, λέγοντας πως «δεν θέλει να χαλάει την συνεργασία αλλά μέχρι τώρα ο δήμαρχος Αγρινίου έλεγε συνεχώς ότι η αρμοδιότητα των ρεμάτων είναι στην Περιφέρεια» και επιμένοντας ότι δεν βλέπει κανένα σχέδιο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Ακόμη μετά από τρεις μήνες δεν έχει γίνει τίποτε επί της ουσίας», υποστήριξε σε ανάλογο κλίμα ο κ. Παπανικολάου από την Λαϊκή Συσπείρωση.

«Φανταστείτε να μην είχατε και καλή συνεργασία» επεσήμανε ο Στ. Μερμίγκης υπενθυμίζοντας ότι το θέμα συζητείται τρεις μήνες μετά από τα συμβάντα. «Το μόνο που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να κρατηθούν τα ρέματα καθαρά» είπε από την πλευρά του ο κ. Ρόκος ενώ ο κ. Καζαντζής επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να πηγαίνει όποιος προλαβαίνει σε τέτοια γεγονότα» κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τον δήμο για την αρμοδιότητα, ζητώντας υπευθυνότητα.

Απαντώντας στην δευτερολογία του ο κ. Παπαναστασίου είπε πως είναι διαφορετικό πράγμα ο καθαρισμός και η αστυνόμευση των ρεμάτων και άλλο πράγμα ο προγραμματισμός για την διευθέτηση και τα φερτά υλικά, επισημαίνοντας ότι πολλά μηχανήματα αυτή τη στιγμή δεν δουλεύουν γιατί δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα.

Προ ημερήσιας…

Αρχικώς υπήρξε μεγάλη συζήτηση και ένταση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου σχετικά με τα αποτελέσματα που είχε για το Αγρίνιο το πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα, όπου υπήρξε ομοβροντία από τους κ.κ. Μοσχολιό, Τραπεζιώτη και Καζαντζή κατά της-σύμφωνα με τους ίδιους-ελλιπούς παρουσίας της πόλης στο συνέδριο αυτό καθώς και των ελάχιστων ωφελημάτων που έλαβε από αυτό. «Καλό θα ήταν ο δήμαρχος να πηγαίνει πιο προετοιμασμένος και όταν δεν παίρνουμε τίποτε να μπορεί να διεκδικήσει κάτι και να μας το πει μετά», ανέφερε ο κ. Καζαντζής χαρακτηριστικά, ενώ εντύπωση έκανε η παρέμβαση του κ. Αδάμη ο οποίος είπε πως στο συνέδριο αυτό δεν κατέστη δυνατόν να ακουστούν ούτε καν οι πολίτες από τις πληγείσες περιοχές που βρέθηκαν εκεί, διότι επρόκειτο για μια πρωθυπουργική και κυβερνητική πρωθυπουργική παρουσία πρωτίστως. Πάντως ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι υπήρξαν χειροπιαστές εξαγγελίες από την κ. Κονιόδρου ενώ για το Πανεπιστήμιο εγκάλεσε την παράταξη Τραπεζιώτη πως δεν είχε ψηφίσει την απόφαση του Δ.Σ., θυμίζοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής έβγαλε ανακοίνωση που αναφέρει συγκεκριμένες εξαγγελίες.
Ζήτημα υπήρξε με την ΔΕΥΑΑ, τόσο με καταγγελίες για πολύ υψηλούς λογαριασμούς που πήγαν κυρίως στον δήμο Θεστιέων όσο και με την 109η θέση που φέρεται να πήρε στην αξιολόγηση για έργα ύδρευσης που υπέβαλε προς χρηματοδότηση. Ο κ. Καζαντζής , θέτοντας επίσης το θέμα της πρότασης στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ για το έργο ύδρευσης της Μακρυνείας εάν απορρίφθηκε ή όχι , ζητώντας να ξέρει γιατί άλλοι μικρότεροι Δήμοι βαθμολογήθηκαν με πολύ υψηλότερες βαθμολογίες. Η απάντηση του δημάρχου Αγρινίου ήταν πως πρόκειται για μικρά έργα που μπορούν και πάλι να διεκδικηθούν και πως η πρόταση τότε υποβλήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία και όχι τη ΔΕΥΑΑ.
Σε ότι έχει να κάνει με τους λογαριασμούς του νερού, τονίστηκε πως ήταν η πρώτη φορά που τιμολόγησε η ΔΕΥΑΑ και η χρέωση αφορούσε 3 εξάμηνα δηλαδή 18 μήνες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Σκορδόπουλος είπε πως έχει δοθεί εντολή ώστε εάν υπάρχουν κάποια λάθη να διορθωθούν.
Να σημειωθεί ότι υπήρξε παμψηφεί ψήφισμα υπέρ των διεκδικήσεων των φωτογράφων της περιοχή αναφορικά με τις νέες ταυτότητες για τις οποίες ο κλάδος αυτός ανησυχεί πως από την Αστυνομία θα δοθούν εργολαβικά σε κάποια μεγάλη εταιρία ίσως και του εξωτερικού, κάτι που η Αστυνομία πάντως διαψεύδει μέχρι στιγμής. Δεν υπήρχε νεότερο σχετικά με την μελέτη για το Πάρκο, την μελέτη για την σύνδεση με την Ιόνια Οδό και τις καπναποθήκες Ηλιού. Για τη δεύτερη περίπτωση μόνο ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου είπε ότι ο μελετητής κ. Ράδος θα κάνει την παρουσίαση σύντομα στο συμβούλιο κάνοντας λόγο για έναν «σπουδαίο Αγρινιώτη που βοηθά τον τόπο του κα πρέπει όλοι να τον μιμηθούμε».
Τέλος ο κ. Ρόκος ρώτησε για το πότε θα συζητηθεί ο απολογισμός του Δήμου για το 2017 με τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Φωτάκη να απαντά πως υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (2)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (6)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (10)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (11)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (12)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (13)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (18)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (19)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (20)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (21)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (22)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (24)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (25)

dimotiko-symvoulio-28-2-2018 (27)

lytras-staraka-dimotiko-symvoulio-2

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.