Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων ζητά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος

Άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων ζητά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο απέστειλε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας κ. Αθ. Παπαδόπουλος – Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Μετέφερε και εγγράφως το φρόνημα και την πρόθεση του επιτελικού Συλλογικού Οργάνου, όλων των Δήμων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, για την απόλυτη επίγνωση των ευθυνών που τους αναλογούν, τόσο σαν θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον δοκιμαζόμενο πολίτη, όσο και του κάθε ένα αιρετού ατομικά, που δηλώνει παρών σε αυτήν την μάχη, που από κοινού καλούνται όλοι να δώσουνε, στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Μετέφερε επίσης ένα εξαιρετικά επείγον μήνυμα από το σύνολο των δεκαεννέα Δήμων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας – με τους οποίους βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία – σχετικά με την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καθώς και την προβλεπόμενη επιδείνωσή της λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι, με την παράταση έως τις 30/6 της είσπραξης των ανταποδοτικών τελών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, πολύ σύντομα οι Δήμοι θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στην παροχή και διεκπεραίωση ακόμα και αυτών των βασικών υπηρεσιών, καθόσον με το ποσό των 10.300.000 ευρώ της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων της χώρας μας, που πρόσφατα διατέθηκε, στους δεκαέξι από τους δεκαεννέα Δήμους της Π.Δ.Ε., τα ποσά που αναλογούν είναι από 9.800 έως 19.800 ευρώ.

Τα ποσά αυτά μετά δυσκολίας επαρκούν, ακόμα και για αυτήν την τόσο επείγουσα και επιβεβλημένη προμήθεια υγειονομικού υλικού.

Επίσης, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, οι Δήμοι αδυνατούν να απασχολήσουν έκτακτο και εποχιακό προσωπικό, το οποίο τώρα είναι απαραίτητο περισσότερο παρά ποτέ, αφού οι κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες, κλήθηκαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των επάλξεων, στον δύσκολο αυτόν αγώνα, ανακουφίζοντας και συνδράμοντας τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και το σύνολο των πολιτών.

Επιπροσθέτως για τον ίδιο αυτό λόγο της οικονομικής αδυναμίας, δεν θα καταστεί δυνατόν να επωφεληθούν, ούτε και από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για προσλήψεις προσωπικού κατά παρέκκλιση, σε μια περίοδο που αναμένεται σημαντικός αριθμός υπαλλήλων των Δήμων, να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων για λήψη ειδικής άδειας, εφόσον ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες/ ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθιστούν αναγκαία την άμεση επιπλέον οικονομική ενίσχυση των Δήμων της Π.Δ.Ε.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της άμεσης αναστολής και παράτασης υποβολής των πάσης φύσεως προθεσμιών και προσκλήσεων, όπως αυτής, της ενεργειακής αναβάθμισης των Δήμων κ.λ.π., αφού οι υπηρεσίες των Δήμων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά, υπό τις δεδομένες συνθήκες .

Κλείνοντας, υπέβαλε τους θερμούς χαιρετισμούς των Δημάρχων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας καθώς και την αγωνία όλων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, συστρατευόμενοι στο δύσκολο έργο που όλοι πρέπει να διεκπεραιώσουνε στο μέλλον.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.