Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Δεν αναγνωρίζονται ως πολιτιστική κληρονομιά τα χαλκούνια λόγω επικινδυνότητας

Απορρίφθηκε τελικά το αίτημα για εγγραφή του εθίμου των Χαλκουνιών στο Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονιμιάς

«Η πρόταση εγγραφής του εν λόγω στοιχείου απορρίπτεται λόγω επικινδυνότητας κατά την επιτέλεση του εθίμου διότι δεν συνάδει με το πνεύματου άρθρου 2, παρ. 1 της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), στο οποίο ορίζεται η έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως γίνεται αντιληπτή στη Σύμβαση».

Τα ανωτέρω αναφέρει η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής  (κατά τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2020)εξετάζοντας  την υποβολή δελτίου προς εγγραφή του εθίμου με τον τίτλο «Χαλκούνια Αγρινίου» το 2019  στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώνει η “ΔΡΩ-κίνηση πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία” που έλαβε την σχετική πρωτοβουλία  ενώ  ευχαριστεί το Δήμο Αγρινίου, τους εμπειροτέχνες/φορείς του εθίμου καθώς και συμπολίτες που στάθηκαναρωγοί  στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Ελα ρε μια δικιλη βομβα που εκτοξευει πυρακτωμεντα ρινισματα σιδηρου ειναι επικινδυνο? Παντως η UNESCO ηταν αναμεσα στα χαλκουνια και εκεινες τις βομβες με καρφια και βιδες που φτιαχνουν οι τζιχαντιστες αλλα μαλλον απερριψε και τα δυο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.