Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Ανάγνωση ιστορικών ντοκουμέντων από την Πολιτιστική Ομάδα «Βάλτος & Επανάσταση»

Ανάγνωση ιστορικών ντοκουμέντων από την Πολιτιστική Ομάδα «Βάλτος & Επανάσταση»

Κείμενο & φωτογραφίες : Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η συντονιστική ομάδα Βάλτου, στο πλαίσιο της διαδικασίας έρευνας και μελέτης ιστορικών στοιχείων της περιοχής,συναντήθηκε την Κυριακή 20 Οκτώβρη στην βιβλιοθήκη της βάσηςτης, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Το σπίτι του Θανάση» στον Εμπεσό Αμφιλοχίας και συνομίλησε με τοπικούς φορείς που εργάζονται τους τελευταίους μήνες εντατικά για το πρόγραμμα «Βάλτος & Επανάσταση».

Ανοίχθηκαν βιβλία και παλιά δημοσιεύματα όπως και σημειώσεις των μελών της ομάδας, διαβάστηκαν κείμενα και έγινε προγραμματισμός για επόμενες δραστηριότητες στην προσπάθεια των προεργασιών για τις ημερίδες σε χωριά της περιοχής Ορεινού Βάλτου τον προσεχή Αύγουστο του 2020.

Η επιλογή των χώρων διενέργειας των ημερίδων μελέτης της τοπικής ιστορίας έγινε κυρίως γεωγραφικά.Επιλέχθηκαν τα σημεία που πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν καθορίστηκαν οι ακριβείς ημερομηνίες μια και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι πολλές εκδηλώσεις που λαβαίνουν χώρα το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, καθορίστηκαν οι ημερίδες να γίνουν στα εξής μέρη:

Σακαρέτσι, Σύντεκνο, Σταθάς/Εμπεσός, Χαλκιόπουλοι και Τατάρνα/Τρίκλινο.

Ενημερωτικές συναντήσεις προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα με καταξιωμένους επιστήμονες, κυρίως ιστορικούς-αρχαιολόγους-ερευνητές-συγγραφείς καθώς και ιερωμένους.

Ακόμη, μεγάλη προσπάθεια της ομάδας βρίσκεται σε εξέλιξη για την επαφή με απογόνους αγωνιστών του 1821 που κατοικούν στον Δήμο Αμφιλοχίας αλλά και με άλλους που είναι διάσπαρτοι στον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό.

Ελπίδα της ομάδας είναι η τεκμηριωμένη συγκέντρωση ιστορικών πληροφοριών για τον Δήμοκαθώς, όπως υποδεικνύει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος με αντικείμενο το Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και Βοηθός Περιφερειάρχη Ανδρέας Φίλιας, θα επιδιωχθεί η διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλη την περιφέρεια με «διασπορά στο χώρο και το χρόνο».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.