Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Το “μανιφέστο” του Παυσανία Παπαγεωργίου για τη δημαρχία Μεσολογγίου

Το “μανιφέστο” του Παυσανία Παπαγεωργίου για τη δημαρχία Μεσολογγίου

O Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου εμμέσως πλην σαφώς ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τη δημαρχία του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, ήταν  αναμενόμενη .Ο κ. Παπαγεωργίου (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές)  φέρονταν βέβαιος διεκδικητής της δημαρχίας φιλοδοξώντας να εκφράσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ωστόσο επέλεξε τον ερχομό του νέου έτους για να καταθέσει ένα «μανιφέστο» καλώντας  στη δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος.

«Προσωπικά – και έχω πλήρη αντίληψη του τι σημαίνει αυτό για την προσωπική μου πορεία- θέτω εαυτόν στη διάθεσή, από οποιαδήποτε θέση, όλων όσων θέλουν να προσφέρουν. Το χρωστάω, στον τόπο μου που με μεγάλωσε και με έχτισε, στους δικούς μου ανθρώπους που μένουν σε αυτόν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο κάλεσμα του που είναι ιδιαίτερα αιχμηρό για όσους διαχειρίστηκαν τη διοίκηση του δήμου Μεσολογγίου.

Η δήλωση στην Αιχμή:

Η πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νομού της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες για λόγους που οφείλονται άλλοτε στην τοπική αυτοδιοίκηση άλλοτε στην κεντρική διοίκηση του κράτους αποδυναμώθηκε και περιθωριοποιήθηκε.

Επί σειρά ετών οι δημότες αλλά και οι λοιποί πολίτες της χώρας παρακολουθούσαν μια γωνιά γης με ιστορική, φυσική και παραγωγική δυναμική διεθνούς βεληνεκούς να βουλιάζει στην εσωστρέφεια και να υπολείπεται του ίδιου της του εαυτού. Η συνένωση τριών δήμων σε έναν δεν μπόρεσε να αλλάξει την κατηφορική κατεύθυνση.

Αδιαμφισβήτητα μπορεί να πει κανείς ότι η μεγαλύτερη μερίδα της ευθύνης ανήκει σε όσους εναλλάχθηκαν στην κορυφή της αυτοδιοίκησης. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπήρξαν άτομα που ακόμα και αν δεχτούμε ότι κάποιοι εξ αυτών είχαν όλη την καλή θέληση, ωστόσο δεν είχαν τις διοικητικές ικανότητες, την εμπειρία, τις περγαμηνές το μέγεθος για να ανεβάσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο στο ύψος που του όρισαν η φύση, η μοίρα και η ιστορία.

Κάποια τέτοια άτομα, δεν διστάζουν και σήμερα να θέλουν να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους. Κάποιοι αποσκοπώντας στο δικό τους προσωπικό όφελος. Κάποιοι ίσως χωρίς κακή πρόθεση αλλά με πλήρη άγνοια ευθυνών, κινδύνου και με έλλειψη ειλικρινούς αυτογνωσίας.

Εξίσου όμως μεγάλη η ευθύνη και όσων είχαν τα απαραίτητα προσόντα για να φέρουν αποτελέσματα στην αυτοδιοίκηση και στον τόπο, αλλά είτε δεν προσφέρθηκαν, είτε υπαναχώρησαν στις πιέσεις των  κομμάτων ή των κάποιων λίγων “κομματαρχών”.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της ανικανότητας, της μετριότητας και της εσωστρέφειας.

Σήμερα!

Σήμερα γιατί τρία νέα δεδομένα κάνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια ορόσημο για τον τόπο μας.

 1. Η ολοκλήρωση των οδικών δικτύων που βγάζουν τον τόπο από την απομόνωση.
 2. Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής που ξαναφέρνει ζωή και την πλήρη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου
 3. Οι ενεργειακές και τουριστικές επενδύσεις που αναζητούν υγείες περιβάλλον και στήριξη.

Η περιοχή μας μετατρέπεται σε σταυροδρόμι. Ενεργειακό, επιστημονικό, μεταφορικό. Γεγονός που σημαίνει νέο πληθυσμό, νέες προοπτικές αλλά και νέους κινδύνους. Νέες δυνατότητες και νέες υποχρεώσεις

Και πέραν αυτών η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα κατά τον οποίο η περιοχή μας βρέθηκε στο πάνθεον των ηρώων μιας ολόκληρης Ευρώπης. Η εκπροσώπηση του Δήμου, ο καθρέφτης όλων μας την τετραετία που έρχεται, πρέπει να  μπορεί αποδεδειγμένα να σταθεί διεθνώς και να φτάσει τον ιερό Δήμο και τους δημότες του παντού. Να στέκεται στο πλάι τους, να τους επιβάλει και όχι να τους προσβάλλει.

Φίλες, φίλοι και συμπολίτες

Η αυτοδιοίκηση είναι διοίκηση τα αποτελέσματα της οποίας έχουν την αμεσότερη επίδραση στην καθημερινή μας ζωή. Δεν είναι διοίκηση για να βολέψουν τις φιλοδοξίες τους όσοι δεν καταφέρνουν να διεισδύσουν στην κεντρική σκηνή.

Και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να είναι παρά συνθετική και να εκφράζει ευρύτερους ιδεολογικού και πολιτικούς χώρους. Χωρίς κομματικά στεγανά με σεβασμό στο άτομο, στις δημοκρατικές διαδικασίες, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αξιοκρατία.

Ο τόπος μας γένναγε πάντοτε θάρρος και αξιοσύνη. Πολιτικούς, ανθρώπους του πνεύματος επιστήμονες, τεχνίτες, καλλιτέχνες, πρωτοπόρους. Ανθρώπους τίμιους και περήφανους που εργάστηκαν σκληρά στη θάλασσα, στη γη, στον κόσμο των ιδεών και των αξιών. Περήφανους για το μυαλό τους, για τα χέρια τους, για την πορεία τους, για τον τόπο τους.

Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και σήμερα. Μην αναρωτηθείτε γιατί και πως παραγκωνίστηκαν. Σκεφτείτε όμως ότι τώρα είναι η ευκαιρία να προσφέρουν στον τόπο τους.

Για να προχωρήσουμε μαζί όλοι όσοι μπορούμε να προσφέρουμε και το έχουμε αποδείξει. Συνθετικά, δημοκρατικά, δίκαια.

Προσωπικά – και έχω πλήρη αντίληψη του τι σημαίνει αυτό για την προσωπική μου πορεία- θέτω εαυτόν στη διάθεσή, από οποιαδήποτε θέση, όλων όσων θέλουν να προσφέρουν. Το χρωστάω, στον τόπο μου που με μεγάλωσε και με έχτισε, στους δικούς μου ανθρώπους που μένουν σε αυτόν.

Σας καλώ όλους στη δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος,

ιδιαίτερα αυτούς που κατά κοινή ομολογία έμειναν αμόλυντοι και κατάφεραν να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση ακόμα και σε δύσκολα χρόνια,

μακριά από τον μικρόκοσμο των προσωπικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που δεν πρόσφεραν ποτέ τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και στον δήμο,

χωρίς να αποποιηθεί κανείς τα πιστεύω του και την πολιτική του καταγωγή.

Να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί. Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

Σας υπόσχομαι ότι από τον πρώτο χρόνο θα μπορούμε να περνάμε περήφανοι στους δρόμους για τα όσα προβλήματα θα έχουμε λύσει και για όσα θα έχουμε προσφέρει στον τόπο μας.

Η απόφαση είναι εύκολη.

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γενικός Γραμματέας
Νέας Γενιάς

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. O ΘΕΟΣ

  Τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα…Θα φατε καλα στις εκλογες…

 2. Ο εξοδίτης

  Ο Εξοδίτης
  Εντάξει ας πούμε ότι όλοι οι προηγούμενοι είναι όπως τους περιγράφεις και δεν έκαναν τίποτε στην πόλη. Εσύ που αυτοπροσδιορίζεσαι ως ικανός και ταλαντούχος εκτός από διορισμένος γενικός γραμματέας, όπως ανέκαθεν έκανε το “παλιό πολιτικό σύστημα ” για να βολέψει τους αποτυχόντες υποψήφιους βουλευτές και εκτός από τον χειρισμό του θέματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό, που τον έκανες σαν παλιός Μαυρογιαλούρος της δεκαετίας του 60, τι άλλο έχεις κάνει για την πόλη και τον νομό τόσα χρόνια που είσαι στην εξουσία.

 3. θΑΝΑΣΗΣ

  Εδώ μιλάμε για πραγματική σωτηρία του Μεσολογγίου. Έλεος κύριε γενικέ γραμματέα του τίποτα, δε μας λυπάσαι ;

 4. Δημήτρης

  Ούτε την ψήφο του δεν θα βρει στην κάλπη

 5. Αναρχοκαπιτάλας

  Το μαλλί του παραπέμπει σε γνωστό λαϊκό τραγουδιστή από την Αμαλιάδα και όχι σε πολιτικό.

 6. O ΘΕΟΣ

  Η αυτοδιοίκηση είναι διοίκηση τα αποτελέσματα της οποίας έχουν την αμεσότερη επίδραση στην καθημερινή μας ζωή. Δεν είναι διοίκηση για να βολέψουν τις φιλοδοξίες τους όσοι δεν καταφέρνουν να διεισδύσουν στην κεντρική σκηνή.

  EΙΠΕ ΟΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΩΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ …ΕΙΠΕ….

 7. Επιχειρηματίας

  Γράψτε αρνητικά σχόλια εξυπνακηδες που σας χαλάει ο Παυσανίας. Δεν σας αξίζει, φάτε μπανιέρα και μεινετε στη μιζέρια σας

 8. Νίκος Κ.

  Πολύ αξιόλογος, διαβασμενος και αποτελεσματικός. Θα σε στηρίξουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.