Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Ανάληψη Θέρμου: καταγγελία για αποκλεισμό γυναίκας αλβανικής καταγωγής από τις Εορτές Εξόδου

analipsiEκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου έλαβαν χώρα και στην Ανάληψη Τριχωνίδας, στο χωριό όπου στρατοπέδευσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Τελέστηκε θεία λειτουργία και δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Μετά την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη προβλήθηκε η γνωστή ταινία «Έξοδος 1826» σε ένα κατάμεστο χώρο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «οι φίλοι του Μουσείου Ορεινής Τριχωνίδας».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι τοπικές αρχές αλλά και ο Επίτιμος Πρόξενος του Ελ Σαβαδόρ Παναγιώτης Κουτσίκος.
Ωστόσο το κλίμα στο χωριό του Θέρμου ήρθαν να διαταράξουν οι καταγγελίες του κ.Βασίλη Λοΐζου, προσώπου με πολυσχιδή δράση σε συλλόγους και με πολλές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ανάληψης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Λοΐζος καταγγέλλει ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος της συζύγου, με φόντο τη συμμετοχή του χωριού στις εορτές Εξόδού. Απο την αποστολή λοιπόν αποκλείσθηκε η, αλβανικής καταγωγής, σύζυγος του κ.Λοΐζου ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δημόσια καταγγελία:
Δυστυχώς είμαστε σε θέση να δημοσιοποιήσουμε ένα γεγονός που είναι καθαρά ρατσιστικό και φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού που αφορά την Ανάληψη μας. Με την σύζυγο μου Δάφνη, δημότες Θέρμου με οικογενειακή μερίδα 5 ατόμων εδώ και πολύ καιρό πραγματοποιούμε δράσεις για το χωριό μας -και όχι μόνο- χωρίς αποκλεισμούς με ενότητα για διάφορα θεματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: τοποθέτηση Ελληνικής Σημαίας, καθαρισμός βρυσών και μονοπατιών, χριστουγεννιάτικος στολισμός, συνάντηση γυναικών και άλλα πολλά. Η Δάφνη να γνωρίζετε έχει βαπτιστεί χριστιανή ορθοδοξη, έχει μερίδα στο Θέρμο και σε λίγους μήνες αποκτά Ελληνική Ιθαγένεια ενώ η Στεφανία Λοΐζου ,του Βασιλείου και της Δάφνης, το 2017 επιλέχτηκε να είναι η επικεφαλής σαν Ελλάδα στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Η Δάφνη είναι διερμηνέας στην Εισαγγελία Μεσολογγίου.
Το 2008 επί Προεδρίας Πάνου Καλογερη ντυθήκαμε για την Έξοδο ,φέτος είχαμε δηλώσει ένα μήνα πριν και είχαμε μιλήσει πολλές φορές με την υπεύθυνη. Ξαφνικά, την Παρασκευή, ο Δήμαρχος Θέρμου μας τηλεφώνησε λέγοντας μας ότι ο Πρόεδρος της Ανάληψης δεν επιθυμεί να ντυθεί η Δάφνη και την απέκλεισε από την αποστολή.
Το 2018 ρατσισμός και κοινωνικός αποκλεισμός την στιγμή που ο παπάς ευλογεί όλα τα παιδιά, ο δάσκαλος μαθαίνει σε όλους και το ίδιο σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια κακή πράξη που δημιούργησε προβλήματα και στενοχώρια σε μικρά παιδιά και μια οικογένεια!
Πιστεύουμε ότι αδικεί την Δάφνη μας και ελπίζουμε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο Θέρμου να λάβουν θέση άμεσα ενάντια σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλλουν το Θέρμο μας!”

Για το ζήτημα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ” Οι Φίλοι του Μουσείου Ορεινής Τριχωνίδας”σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής :
Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2005 και από τότε δραστηριοποιείται συνεχώς στα δρώμενα της Ορεινής Τριχωνίδας με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που αναδεικνύουν και προβάλλουν το τόπο αλλά προσφέρουν και παράγουν και πολιτισμό. Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να μοιραστούμε δημόσια ένα πολύ σοβαρό γεγονός που δημιουργήθηκε στην Ανάληψη Τριχωνίδας και αφορά αποκλεισμό μέλους μας από την αποστολή συμμετοχής στην Παρέλαση για την Έξοδο Μεσολόγγιου με καθαρά ρατσιστικά κριτήρια που δημιούργησαν κοινωνικό αποκλεισμό.
Το μέλος μας Δάφνη Σουλκούκε η οποία είναι δημότης Θέρμου με οικογενειακή μερίδα 5 ατόμων , ερχόμενη στην Ελλάδα από την Αλβανία βαπτίστηκε ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ , εγγράφτηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ όπου και φοίτησε και άνοιξε οικογενειακή μερίδα στο Δήμο Θέρμο , παντρεύτηκε σε εκκλησία στην Ανάληψη ενώ σε λίγους μήνες θα αποκτήσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Το 2008 επί Δημαρχίας Θεόδωρου Πορφύρη και Προεδρίας στην Τοπική Κοινότητα Αναλήψεως Παναγιώτη Καλογερή συμμετείχε ντυμένη με την ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ στην αποστολή της Ανάληψης Τριχωνίδας στην παρέλαση για τις Εορτές Εξόδου Μεσολογγίου.χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με μεγάλη απήχηση και με μοναδικό σκοπό το καλό του τόπου μας , ενδεικτικά αναφέρουμε την τοποθέτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ σε κεντρικές πλατείες χωριών, το καθαρισμό βρυσών και μονοπατιών, την διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες , την συνάντηση γυναικών στην Ανάληψη, το χριστουγεννιάτικο στολισμό, την προσφορά γλυκών σε πολιούχους χωριών και άλλα πολλά. Σημειώνουμε ότι πέρυσι δηλαδή το 2017 το ένα τέκνο της , η Στεφανία Λοϊζου του Βασιλείου και της Δάφνης επιλέχθηκε από τα σχολεία του Μεσολογγίου και ήταν από τους επικεφαλής στης παρέλαση για την Έξοδο του Μεσολογγίου ως ΄΄ ΕΛΛΑΔΑ ΄΄, τι μεγαλύτερη τιμή για μια μάνα, για μια οικογένεια , για ένα τόπο.
Στις φετινές προετοιμασίες δήλωσε πρίν ένα μήνα την συμμετοχή της μαζί με το σύζυγο της στην αποστολή της Ανάληψης για την παρέλαση στο Μεσολόγγι, μάλιστα τηλεφωνικώς και γραπτώς συνομίλησε με την υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες ( νούμερο στολών κτλ ) χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ξαφνικά την Παρασκευή το μεσημέρι , μια μέρα πριν ο Δήμαρχος Θέρμου τηλεφώνησε στο σύζυγο της και του ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναλήψεως δεν επιθυμεί να συμμετέχει η Δάφνη στην παρέλαση γιατι δεν εκφράζει την πατρίδα μας και την απέκλεισαν απο την αποστολή, απορία βέβαια που δεν πήρε ο ίδιος , μάλλον είχε αδυναμία.
Το 2018 σε μια σύγχρονη εποχή που όλα καθημερινά προχωράνε και αλλάζουν , εαν είναι δυνατόν κυριαρχούν ακόμη ρατσιστικές συμπεριφορές και κριτήρια κοινωνικού αποκλεισμού για ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα περισσότερο απο όλους μας με πράξεις και δράσεις. Σήμερα η εκκλησία δέχεται όλους τους ανθρώπους , ο δάσκλαι και ο καθηγητής μαθαίνει γράμματα σε όλα τα παιδιά , ο Χριστός αγάπαγε όλους τους μαθητές και όμως υπάρχουν αδύναμοι και εγωϊστές άνθρωποι που δρούν με το τρόπο αυτό, δημιουργόντας αναστάτωση σε μια οικογένεια και στεναχώρια σε μικρά παιδιά.
Καλούμε το Δήμαρχο Θέρμου , τους  επικεφαλής των παρατάξεων και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου αμέως , σήμερα κιόλας  να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες κακές πράξεις που μόνο αισχρότητα και διχασμό προσφέρουν.
Δυναμώνουμε και συνεχίζουμε για το καλό του τόπου μας με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΨΗΛΟΤΕΡΑ. ΄΄

Ο Β.Λοΐζος και η σύζυγος του, Δάφνη
Ο Β.Λοΐζος και η σύζυγος του, Δάφνη

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ

    ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΕΕΕΕΕΕΕ. ΠΑΡΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

  2. Μπάμπης

    Οι παρελάσεις και οι εορτές εξόδου είναι προς τιμήν της απελευθέρωσης της Ελλάς και πρέπει να εορτάζεται μόνο από τους Έλληνες και μόνον Έλληνες…Με ποιο δικαίωμα ο αλλοδαπός και ο αλλόθρησκος να κρατά Ελληνική σημαία και να φορά ελληνική ενδυμασία? Στο εξωτερικό πουθενά δεν γίνονται αυτά… τόσο μυαλό έχουμε τόσα κάνουμε..άξιοι της μοίρας μας και της ξεφτίλας μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.