Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης για όλα τα νοικοκυριά.
Ημέρα ανακοινώσεων για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο και αναμφίβολα η διάταξη για την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, συμπληρώνει την εικόνα.
Με τη διεθνή τιμή του «μαύρου χρυσού» να παραμένει κολλημένη γύρω στα 90 δολάρια, η οριζόντια επιδότηση, δηλαδή η επιδότηση για όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ή θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, φιλοδοξεί να κατεβάσει τη λιανική τιμή γύρω στα 1,40 ευρώ όταν θα ξεκινά η περίοδος θέρμανσης.
Όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία, επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, αλλά με υπουργική απόφαση μπορεί η επιδότηση να παραταθεί, όπως και να αναπροσαρμοστεί το ύψος της επιδότησης. Κατ’ αρχάς, αυτή η επιδότηση ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο στην πηγή, δηλαδή σε εισαγωγείς και διυλιστήρια, κάτι που σημαίνει ότι στην αντλία μετά την εφαρμογή ΦΠΑ 24%, η επιδότηση θα φτάσει στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο.
Αυτό είναι το οριζόντιο κίνητρο χρήσης πετρελαίου θέρμανσης, με κόστος περί τα 250 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης- από τα 300 ευρώ στα 350 ευρώ- για τους δικαιούχους, οι οποίοι πλέον υπολογίζονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων:
-από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο
-από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Το τρίτο κίνητρο είναι ότι όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος. Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021.
Εισφορά αλληλεγγύης
Μια από τις πιο βαριές και άδικες μορφές φορολογίας, η εισφορά αλληλεγγύης, μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο της φορολογικής ιστορίας, για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, δηλαδή και για δημοσίους υπαλλήλους- συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τη διάταξη, που συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία- σκούπα, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την Πρωτοχρονιά και μετά, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021, έτσι ώστε εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα εκτός μισθωτών π.χ. εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών ή εισόδημα από ακίνητα, που θα αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν το 2023, να μην επιβαρυνθούν από εισφορά.
Με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. Εργαζομένων, ενώ το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρώ.
Τέλος Επιτηδεύματος
Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια, θέλει να πετύχει η διάταξη για το Τέλος Επιτηδεύματος, το αποκαλούμενο “χαράτσι, καθώς επιβάλλεται ως κεφαλικός φόρος, ανεξαρτήτως τζίρου. Από τη μια δίνει κίνητρο νέων θέσεων εργασίας κι από την άλλη απαλλάσσει τους επιτηδευματίες από αυτό το “χαράτσι”.
Ειδικότερα, προβλέπεται η απαλλαγή από το Τέλος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, για το έτος που συντελείται η αύξηση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο και αφορά, δυνητικά, σε 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η διάταξη έχει άμεση εφαρμογή, όποιοι κάνουν χρήση του κινήτρου ως το τέλος του μήνα, θα συμπληρώσουν το αναγκαίο τρίμηνο για το 2022 (Οκτώβριος- Δεκέμβριος), άρα το 2023 δεν θα επιβαρυνθούν με Τέλος Επιτηδεύματος.
Από την υποχρέωση καταβολής του Τέλους Επιτηδεύματος εξαιρούνται και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα.
Φοιτητικό επίδομα
Με την ίδια τροπολογία παίρνουν μια “ανάσα” και οι φοιτητές, που δικαιούνται το φοιτητικό, στεγαστικό επίδομα, σε μια συγκυρία που τα προς διάθεση ακίνητα υπολείπονται της ζήτησης, ενώ είναι και ακριβά.
Το επίδομα ανεβαίνει, από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ ετησίως, και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Υπολογίζεται ότι αυτό το μέτρο αφορά σε 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ. Το σημαντικό είναι ότι το αυξημένο επίδομα ισχύει αναδρομικά ισχύει και για τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Γιώργος Παππούς
Πηγή: iefimerida.gr