Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Αναμενόμενο άκυρο της Αποκεντρωμένης στη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος από τον δήμο Αγρινίου

Αναμενόμενο άκυρο της Αποκεντρωμένης στη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος από τον δήμο Αγρινίου

Μια απόφαση αναμενόμενη που δεν παύει ωστόσο να έχει τη σημασία της έλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για τη χορήγηση εφάπαξ πολυτεκνικού επιδόματος (3000 ευρώ) σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει αντιπαράθεση σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου όπου η δημοτική αρχή από μερίδα της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκε για λαϊκισμό και κοροϊδία. Συγκεκριμένα, επικρίθηκε πως προέβη σε μια κίνηση με ψηφοθηρικό σκοπό γνωρίζοντας πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ακύρωνε την απόφαση όπως άλλωστε είχε ήδη πράξει με το δήμο Θέρμου που είχε λάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου υπεραμύνθηκε της απόφασης της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζοντας την «πολιτική» με σκοπό να διαφανεί η βούληση του δημοτικού συμβουλίου να συνδράμει σε όσους αγωνίζονται για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας  και για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών. Υποστήριξε εξάλλου  πως αν η απόφαση απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη τότε ο δήμος θα προσφύγει για να την ανατρέψει.

Η εξέλιξη λοιπόν έχει να κάνει με την απόφαση του  Αναπληρωτή  Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Διονύση Παναγιωτόπουλου να απορρίψει την απόφαση του δήμου Αγρινίου. Η απόφαση του Συντονιστή ελήφθη προ ελαχίστων ημερών και χθες δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος αναφέρει πως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε περιπτώσεις καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται σε οικονομικά αδύνατους πολίτες και σε πολύτεκνους χρηματικά βοηθήματα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Τονίζει εξάλλου πως οι αρμοδιότητες που αφορούν την άσκηση της δημογραφικής πολιτικής και της προστασίας των πολυτέκνων αφορούν σε σκοπό ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος που επεκτείνεται σε ολόκληρο των εθνικό χώρο και δεν  περιορίζεται μόνο στα όρια των ΟΤΑ. Ουσιαστικά αναφέρει πως η χορήγηση των επιδομάτων είναι ζήτημα της κεντρικής εξουσίας και όχι της Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε την απόφαση και το σκεπτικό ΕΔΩ

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Αρτέμης STIHL ο υποθηκοφύλαξ

  Ροδίτη άκυρο.
  Μην κάνεις 4 παιδιά.

 2. Αρτέμης STIHL ο ληξίαρχος

  Τι με νοιάζει εμένα για τον Τραπεζιώτη. Αφού συμφώνησε του λέω και αυτού άκυρο να μην κάνει 4 παιδιά.
  Α ρε Παπαναστασίου πήγες να λύσεις το δημογραφικό και ξενέρωσες όλους τους γύφτους.

 3. Ακης Ροδιτης

  @Ληξίαρχε σε νοιάζει και σε τσουρουφλάει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.