Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος του Αγρινίου

Αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος του Αγρινίου

Δείτε όλα τα τμήματα ΑΕΙ που αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας δεν είχαν στελεχωθεί επαρκώς. Επίσης δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές. Αναμένονται αντιδράσεις στο Αγρίνιο που διαρκώς αδικείται στα ζητήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά άμεσα στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση τα τμήματα  δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Mεταξύ των τμημάτων και το Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο το οποίο ναι μεν ιδρύθηκε ωστόσο επρόκειτο να λειτουργήσει όχι νωρίτερα από την επόμενη σεζόν.

Προσθέτει το Υπουργείο Παιδείας ότι τα τμήματα αυτά θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη».

Η κα Κεραμέως υποστήριξε ότι τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,
υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 37 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή», είπε η υπουργός που ανέφερε τα εξής:

“Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω. Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά και θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση. Σκοπεύουμε να την ενδυναμώσουμε και να την καταστήσουμε βασικό εταίρο διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν. Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής, στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενδυνάμωση των θεσμών και τη συνεπή τήρηση διαδικασιών.

Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε παθογένειες ετών με τόλμη, βάζοντας τέλος σε πρακτικές που στερούν από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας την Παιδεία που τους αξίζει. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ακούγοντας τις προτάσεις όλων για το βέλτιστο τρόπο διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας».

Ο πίνακας των προς αναστολή τμημάτων

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

17 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Ορίστε το καλό να έχουμε δήμαρχο,περιφέρεια, κυβέρνηση ΝΔ.καταστρεφουν τα πάντα και κανείς δεν μιλάει….να τους χαιρόμαστε.μου πανηγυρίζετε πριν 3 μήνες στο συντριβάνι…

 2. DRAKOUMELGIAMIAZOI

  Vre min panikovaleste opou na’nai tha aniksoun ta idiotika “panepistimia” tis neas dimokratias kai o kathe gonios tha borei na agorazei oti ptuxio exei gia to paidi tou.Kleiste ta ola ta dimosia AEI kanto opos o kuriakos pou me kopo kai me vasana ton spoudase o megas kai tranos aionios dimosios upallilos konstantinos “drakoumel” mitsotakis…..2 thities kai telos re zoaaaaaaa

 3. Ανώνυμος

  Για να δουμε τωρα τον αγρινιωτη περιφερειαρχη γιδια

 4. Ανώνυμος

  Ηρεμηστε. Αναστολή είπε όχι κατάργηση. Θα επανεξεταστούν τα κριτήρια. Με λίγες πιέσεις μια χαρά θα γίνει από το χρόνου το τμήμα. Αρκεί να βρεθεί χώρος. Το πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη προκρίνει χρηματοδότηση για εστίες στο Αγρίνιο. Εφόσον εμείς πληρουμε τις προϋποθέσεις και ο δήμος πράξει τα δέοντα του χρόνου θα υπάρχουν 5 σχολές.

 5. NoMorePatras

  Φυσικα, ολα αυτα τα εχω πει εδω και χρόνια….
  Δεν θελατε ΑΥΤΟΝΟΜΟ Πανεπιστημιο Αιτωλοακαρνανιας με εδρα το Μεσολογγι.
  Θελατε τσοντα στην Πάτρα. Φυσικα, εξαρχης φαινονταν οτι το Αγρινιο ειναι ο πλεον αδυναμος κρικος.
  Αλλη οντοτητα θα ειχαμε ομως, ως αυτονομο πανεπιστημιο.
  Εκτος αν περιμενει κανεις, να τον υπερασπιστουν οι Πατρινοι….

  Λυπαμαι γι’αυτη τη εξελιξη φυσικα.
  Και μακαρι να σταματησει εδω το κακο, αλλα δεν το βλεπω…
  ειναι ζητημα αν μεινει τιποτε στο Αγρινιο….κριμα….

 6. RIPT

  Ναι, γιατί λειτουργούν στην εντέλεια αυτά που έχουμε και θέλουμε κι άλλα…

 7. ΜΜ

  Κι αυτός ο Γαβρόγλου χάθηκε να μας τάξει καμιά Ιατρική; Τί να την κάνουμε τη Γεωπονία; Αυτά που λένε οι γεωπόνοι τα βρίσκεις και στο ίντερνετ.

 8. Αναρχοκαπιτάλας

  Ούτε να διαβάζετε δεν ξέρετε μερικοί και ψάχνεστε να φαγωθείτε με τα ρούχα σας. «Αναστολή έναρξης λειτουργίας» λέει η απόφαση, μιας σχολής που ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ αυτή λειτουργούσε, αυτό θα γίνονταν μετά από 2 χρόνια! Χαλαρώστε λοιπόν. Δεν σας πήρε η κυβέρνηση του «γιού του Εφιάλτη»….χαχαχαχα

 9. Ανώνυμος

  τι λες βρε μεσολογγιτη? βγηκες απο τη σπηλια σου? δες τις νεες εξελιξεις. δεν καταργειται το τμημα. με τη χαρα εμεινες. και που εισαι, σε κανα 2 χρονια το αγρινιο θαχει και εστιες. και 5+ τμηματα. μεινε με το τιποτα εσυ και βγαζε χολη στην παραμικρη υποψια αρνητικης ειδησης. σας ποναει το αγρινιο. εσυ δεν ησουν τον μαιο που ελεγες καμια σχολη αγρινιο και ολες μεσολογγι? βρε κοιταξε που εχει 5 σχολες πλεον το καημενο το αγρινιο…

 10. Ανώνυμος

  ΦΟΒΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ ! ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΙ΄΄ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ΄΄ ! ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ Η΄ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙΣ !!!!!! CHRISTOS

 11. δεξια "ανάπτυξη"

  Ντροπή να μην βγαίνει κανένας να μιλήσει, πλην του Μωραϊτη, αυτή είναι η ανάπτυξη τους??? Οι βουλευτές του νομού κοιμούνται????

 12. mhtsakos

  Αντικειμενικά, στον διαδικτυακό διάλογο που γίνεται ο μόνος που έχει δίκαιο είναι ο Ακης Ροδίτης.Ο μόνος λόγος,το μοναδικό κριτήριο ίδρυσης νέων τμημάτων ή ακόμη και νεων ιδρυμάτων πρέπει να είναι καθαρά ακαδημαικός.Τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο κρίνονται από το έργο που παράγουν,την επαρκεια τους και πολλές άλλες παραμέτρους .Ακόμη και η δημοσίευση εργασιών σε αναγνωρισμένα επιστημονικά έντυπα μετράει για την κατατάξη τους.Οι δε οργανισμοί πιστοποίησης θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια.Επομένως η ίδρυση νέων ιδρυμάτων μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε το ντόπιο πελατειακό σύστημα καλό είναι να εκλείψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.