Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

“Ανατροπή Τώρα”: Σταματήστε τη CETA

trapeziotis apoxorisiAνακοίνωση της  Δημοτικής Παράταξης «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα-Πολίτες σε Δράση»

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ CETA

ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Προσωρινή Εφαρμογή της CETA ψηφίστηκε –  ο αγώνας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται

Η προσωρινή εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ  Ε.Ε.-Καναδά, με το ακρωνύμιο CETA, ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο μια ισχυρή μειοψηφία Ευρωβουλευτών ψήφισε κατά της Συμφωνίας. Παρά την ψήφισή της,  ο μακροχρόνιος αγώνας εκατομμυρίων ανθρώπων βοήθησε, ώστε να τεθεί εκτός προσωρινής εφαρμογής, ένα επικίνδυνο κομμάτι της συμφωνίας που είναι η επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους το λεγόμενο ICS(Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων).

Ψήφισαν 695 Ευρωβουλευτές: ΥΠΕΡ 408 – ΚΑΤΑ 254 – ΑΠΟΧΕΣ 33.

Πως ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

ΥΠΕΡ της CETA ψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές :

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης.
ΠΟΤΑΜΙ: Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος
ΠΑΣΟΚ: Εύα Καϊλή – ΑΠΟΧΗ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΚΑΤΑ της CETA ψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές :
ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου [Κωνσταντίνος Χρυσόγονοςδεν γνωρίζουμε]
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Νίκος Χουντής
ΚΚΕ: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος,
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς
ΧΑ.

Οι θέσεις και οι προτάσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA

Ο Καναδός Πρωθυπουργός κ.Τριντό, μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση της συμφωνίας,  δήλωσε κατά την ομιλία του στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, στις 16 Φεβρουαρίου,  ότι Η CETA δεν αφορά μόνο το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τα κέρδη. Στόχος είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων”.

Διαφωνούμε πλήρως με τη δήλωση του κ.Τριντό ότι “ο Στόχος  (της CETA) είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων”. Η εκτίμηση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι ότι η CETA υπονομεύει τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις, την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια τροφίμων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να καταργηθεί η περιβαλλοντική προστασία τα “δίκτυα ασφαλείας”  των εργαζομένων, τα οποία οι πολυεθνικές θεωρούν ότι βάζουν εμπόδια στην παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων και  των υπηρεσιών τους και περιορίζουν την κερδοφορία τους.

Οι αντιδράσεις τώρα μεταφέρονται στα 28 εθνικά και στα 10 περιφερειακά  κοινοβούλια της Ε.Ε.. Αν ένα από αυτά πει όχι, η προσωρινή εφαρμογή θα σταματήσει και η CETA θα παγώσει ή και θα ακυρωθεί.

Ζητάμε: 

 1. Να συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες και να παρουσιάσει το πόρισμά της.
 2. Να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
 3. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το ίδιο με τους συναδέλφους τους Ευρωβουλευτές και να  καταψηφίσουν τη CETA, όπως άλλωστε έχει αποφασίσει α) το πρόσφατο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13 – 16 Οκτωβρίου 2016) β), το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (24.01.2017).
 4.  Από τους βουλευτές του ΚΚΕ και των Οικολόγων – Πρασίνων να επιβεβαιώσουν τις θέσεις στο Εθνικό Κοινοβούλιο καθώς και από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των ΑΝΕΛ  και της Ένωσης Κεντρώων να πάρουν άμεσα θέση κατά της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας CETA.
 5. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού  να μην ακολουθήσουν την στάση των ευρωβουλευτών τους αλλά να ακούσουν την φωνή των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος καλούμε την ΚΕΔΕ, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον αγροτικό κόσμο, τους επαγγελματοβιοτέχνες,  το καταναλωτικό και το οικολογικό κίνημα να πάρουν άμεσα θέση και να συντονιστούν με τα κινήματα στην Ευρώπη και στη χώρα μας για να μη ψηφιστεί η CETA από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο αγώνας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ποιότητας ζωής, συνεχίζεται, εμπλουτίζεται,  αναβαθμίζεται και θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στις 15 Φεβρουαρίου 2017.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Τέρης Χρυσός

  Αυτά διαβάζεις; Έτσι εξηγούνται όλα. Ενημερώνεσαι αντικειμενικά.
  Χαραμίζεσαι. Θα έκανες μεγάλη καριέρα σε τσίρκο. Έχεις εθιστεί στο γαλάζιο σανό του Σπυράδωνη
  Τάκα τακα τακα τακατακα τα το ξέρω μ’ αγαπάς.

 2. Ακης Ροδίτης

  Προσπάθησα να ενημερωθώ απ την ΑΥΓΉ, αλλά βγάζει μόνο 1000 φύλλα και δεν τη βρήκα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.