Τετάρτη, Σεπτέμβριος 18, 2019

Aναβρασμός στο Μεσολόγγι για το Πανεπιστήμιο , ηρεμία στο Αγρίνιο…

Διαφορετικό κλίμα φαίνεται να επικρατεί στις δημοτικές αρχές Μεσολογγίου και Αγρινίου αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα του Πανεπιστημίου.
Το σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών που θα επιφέρει την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε επιτέλους γνωστό καθώς δημοσιοποιήθηκε το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στα μέλη της συγκλήτου τα οποία θα συζητήσουν το θέμα στις 19 Μαρτίου.
Σύμφωνα με αυτό, προωθείται , όπως έχει εξαγγελθεί, η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς να προτείνεται που θα είναι η έδρα της, σε Αγρίνιο ή Μεσολόγγι, ζήτημα για το οποίο υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές διαφωνίες. Οι δυο πόλεις θα έχουν πάντως από τρία τμήματα της σχολής ενώ το 7ο θα εδρεύει στην Αμαλιάδα. Το γνωστικό αντικείμενο του ενός τμήματος του Μεσολογγίου δεν έχει αποφασιστεί γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις στο Μεσολόγγι όπου γενικώς εκφράζουν επιφυλάξεις για τα γνωστικά αντικείμενα.
Στο Μεσολόγγι μάλιστα συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ερχόμενη Τετάρτη.
Στο Αγρίνιο αντίστοιχα παρατηρείται μια στάση αναμονής και από το δήμο Αγρινίου δεν προκύπτει διάθεση για δημόσιες τοποθετήσεις. Ούτε υπάρχει απόφαση για συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου επί το θέματος. «Ας περιμένουμε τις αποφάσεις και τις παρατηρήσεις της Συγκλήτου και ύστερα θεωρώ με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα θα μπορούμε να τοποθετηθούμε επίσημα και δημόσια!», πάντως σχολίασε σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Φωτάκης.
Για το Αγρίνιο προτείνεται η αποχώρηση των δύο από τα τρία τμήματα τα οποία θα αντικατασταθούν από άλλα που θα ενταχθούν στη Γεωπονική Σχολή. Το Τμήμα Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων θα παραμείνει στην πόλη με προσαργμογή του γνωστικού του αντικειμένου ώστε να ενταχθεί στην υπο ίδρυση σχολή.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ:  μικροψυχία το να υποβαθμίζεται και να εξαντλείται η όλη συζήτηση στον τόπο της μελλοντικής έδρας της καινούργιας Σχολής 
Από την πλευρά τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου σε κοινή δήλωση τους στην εφημερίδα Αιχμή του Μεσολογγίου υποστηρίζουν τα εξής: «η λύση που διαμορφώνεται σήμερα, ικανοποιεί κατ’ αρχήν αυτούς τους στόχους: Ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών με τρία τμήματα στο Μεσολόγγι και τρία στο Αγρίνιο, προσανατολισμένα στην πρωτογενή παραγωγή και συμβατά με τις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες των δύο περιοχών. Ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ένταξη σε αυτό του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, απόφαση ιστορική, θα λέγαμε, που απαντά θετικά και στις διεκδικήσεις των ίδιων των φοιτητών. Δημιουργία διετών τμημάτων για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Και δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου, που θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πόλου εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή μας, σύμφωνα και με τις ακαδημαϊκές τάσεις στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο».
Θέλοντας να διαψεύσουν επίσης τα δημοσιεύματα περί παρασκηνιακής αντιπαράθεσης για την έδρα της σχολής οι κκ. Βαρεμένος και Τριανταφύλλου αναφέρουν: « Απέναντι σε εξελίξεις τόσο σημαντικές για το παρόν και το μέλλον του νομού μας, θεωρούμε τουλάχιστον μικροψυχία το να υποβαθμίζεται και να εξαντλείται η όλη συζήτηση στον τόπο της μελλοντικής έδρας της καινούργιας Σχολής. Ένα ζήτημα, που θα αντιμετωπισθεί ώριμα στον κατάλληλο χρόνο και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν ανήκουμε σε εκείνους που επένδυσαν την πολιτική τους σταδιοδρομία στην κολακεία του τοπικισμού. Δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα. Και όσοι ανακαλύπτουν δήθεν διαφορές μεταξύ των βουλευτών, θα πιούν ένα ένα τα πικρά ποτήρια, μαζί με εκείνους που βλέπουν να διαψεύδονται οι ελπίδες τους για διάλυση κάθε πανεπιστημιακής δομής στην Αιτωλοακαρνανία. Ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα και θα ριζώσει, είτε το θέλουν, είτε όχι. Η αλήθεια είναι πολύ λαμπερή για να τη θολώσουν τα ψεύδη και οι διαστρεβλώσεις».

Θέματα που ενδιαφέρουν

14 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Στο Αγρίνιο είμαστε ήρεμοι γιατί; Που θα πάρουμε 3 τμήματα και τα δύο θα είναι άχρηστα; Η Άρτα 4 τμήματα παίρνει από τα Γιάννενα και πιο σοβαρά από τα δικά μας. Ποια η Άρτα.. ξυπνήστε λίγο στο δήμο και οι βουλευτές γιατί θα είμαστε χειρότερα από ποτέ. Οι σχολές που θέλει να δώσει η Πάτρα σε Αγρίνιο Μεσολόγγι είναι άθλιες. Και τις σχολές που είχε εδώ τις παίρνει και τις αναβαθμίζει ενώ όσο ήταν Αγρίνιο τις είχε παρατήσει το πανεπιστήμιο Πατρών. Εμετός απλά. Είτε περισσότερες σχολές είτε 3 αλλά καλύτερες. Αυτό το νομοσχέδιο δε θα περάσει. Οι εκλογές είναι κοντά Τσίπρα.

 2. ΝΤΑΦΥ

  Ηρεμία στο Αγρίνιο ;; Και που είναι το περίεργο ; Το αντίθετο θα ήταν είδηση.

 3. Φοιτητής

  Ανώνυμε καταλαβαίνω πως θέλετε στο Αγρίνιο Καλά πανεπιστήμια αλλά δεν έχετε τις υποδομές.

 4. Ανώνυμος

  Ποιος έχει υποδομές στην Ελλάδα εκτός 4-5 πόλεων; Έχει η Άρτα υποδομές; Η Κόρινθος, η Τρίπολη; Η Κοζάνη; Η Καρδίτσα; Ποιος έχει; Μην ακούω αηδιες παρακαλώ. Απλά δε θέλει η Πάτρα να αποχωριστεί κάποια καλά τμήματα. Τα έχουμε ξαναπεί φοιτητή. 6η περιφερειακή ενότητα σε πληθυσμό στην Ελλάδα είμαστε. 26 Μαίου είναι κοντά

 5. Ανώνυμος

  ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ.

 6. Δ.Ε

  Η καραμέλα με τις υποδομές ,έχει αρχίσει να πικριζει.
  Εάν το Αγρίνιο δεν πάρει αυτά που δικαιούται , θα υπάρξει μεγάλο μπέρδεμα .

 7. Teste matte

  Μια η Ιονια οδος,μια το ενα μια το αλλο αρκετα. Καλα κανουν στο Μεσολογγι και ζηταν τα παντα.Εμεις εδώ τι κανουμε ειναι το θεμα.Το Αγρίνιο πρεπει να έχει δικό του πανεπιστήμιο, σοβαρο, με γνωστικο αντικειμενο συναφες με την περιοχη εδω και 50 χρονια. Ολοι οσοι ψηφιζουμε εδω πρεπει να ψηφισουμε Αγρινιωτες ανεξαρτητου κομματος με καθαρες θεσεις για την πολη και οχι κομματικα ανδρεικελα.Εμεις ευθυνομαστε που απο τους εφτα βουλευτες ΕΝΑΣ ειναι Αγρινιωτης. Εμεις ευθυνομαστε που στην περιφερεια δεν υπαρχει Αγρινιωτης βέρος ουτε για δείγμα. Εμεις ευθυνομαστε που ψηφιζουμε με ατομικα κινητρα. Πρεπει να σπασουμε αυγα στις προσεχεις εκλογες μαυριζοντας ολους τους απαθεις εμπαθεις κομματικους πολιτικαντηδες που ευθυνονται για τον αποκλεισμο της πολης απο την προοδο και να ψηφισουμε καθαρα τοπικιστικα στηριζοντας αγρινιωτες τονιζω ασχετως κομματος.

 8. mhtsakos

  Βλέποντας τα πράγματα απ’έξω ,το σωστό είναι το Αγρίνιο να μην έχει πανεπιστημιακές σχολές.Όπως σωστό βέβαια είναι να μην έχουν και πόλεις όπως Άρτα,Κοζάνη,Ρέθυμνο,Καρδίτσα,Φλώρινα,Κατερίνη κ.λ.π κ.λ.π..Εδώ όμως στο βωμό να βολευτούνε όλοι,φτιάξαμε τμήματα σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας.
  Πανεπιστήμιο πρέπει να υπάρχει μόνο σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισσα, Ηράκλειο,Γιάννενα και Κομοτηνή και όχι τμήματα και σχολές σπαρμένα εδώ και ‘κει. Και προφανώς είναι θέμα υποδομών,όπως είναι και θέμα ιστορικής παρουσίας της κάθε πόλης και σαφώς όχι πληθυσμιακό.

 9. Ανώνυμος

  Μητσακο συμφωνώ σε πολλά. Σκέψου όμως ότι εκτός Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας τα υπόλοιπα ΑΕΙ με πληθυσμιακά και κομματικά κριτήρια έγιναν. Από τη στιγμή που το Ρέθυμνο έχει 10 σχολές, η Άρτα 4, η Καλαμάτα 8, η Κέρκυρα 7 κλπ, απαιτώ το Αγρίνιο που είναι μεγαλύτερο πληθυσμιακά και εκπροσωπεί τη Δυτική Ελλάδα να έχει έστω 4-5 σοβαρές σχολές. Εφόσον καταργηθούν από όλες αυτές τις πόλεις τότε ναι δε θα ζητήσω ούτε για εμάς. Τέλος, η Κομοτηνή δεν αξίζει καν ΑΕΙ..

 10. PABLITO

  Ο πιό σωστός και λογικός εδώ μέσα είναι ο mhtsakos . Έτσι ακριβώς είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.