Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Αναζητείται ακόμη λύση για τις πελάδες

Αναζητείται ακόμη λύση για τις πελάδες

Το «καυτό» ζήτημα των πελάδων στο Μεσολόγγι τέθηκε σε τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε , χθες 25/02/2021, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γεώργιου Διδασκάλου του βουλευτή Κωνσταντίνου Καραγκούνη, του δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνου Λύρου καθώς και των κκ. Μυλωνά Θεόδωρου και Παντελή Βαλσαμόπουλου, .

Υπήρξαν εκτενείς τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο θέμα τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον κκ, Μυλωνά και Βαλσαμόπουλου οι οποίοι ανήκουν στον σύλλογο –πρόεδρος και μέλος αντίστοιχα- «Φυσιολατρικός Σύλλογος Τουρλίδας & νησιού Τουρλίδας Η ΠΕΛΑΔΑ».

Ο κ. Μυλωνάς έκανε μια ιστορική αναδρομή στις πελάδες, καθώς επίσης και ειδική αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ανωτέρω οικισμών. Στη συνέχεια ο κ. Βαλσαμόπουλος αναφέρθηκε πιο συγκριμένα στο νομικό πλαίσιο και πως αυτό έχει διαμορφωθεί από το 20041 και μετά.

Ο Γενικός Γραμματέας αφού ενημερώθηκε έκανε μια τοποθέτηση στην οποία τόνισε το γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση ώστε να μην χαθεί η παράδοση των πελάδων καθώς και η ιστορικότητα των οικισμών.

Ο κ. Διδασκάλου πρότεινε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Να υπάρξει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο από πλευράς του δήμου ώστε να χαρακτηριστεί ο εν λόγω οικισμός των πελάδων ως ιστορικός, ώστε να υπάρξει η ύψιστη προστασία που προσφέρεται για τέτοιου είδους οικισμούς.

Τόνισε δε ότι «με αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία πάντα με τον δήμο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, μικρότερη γραφειοκρατία και το κυριότερο θα υπάρξει ουσιαστική προστασία του οικισμού αντιμετωπίζοντας έτσι την αυθαιρεσία και το αίολο μιας νομικής πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Μια νομική πραγματικότητα που θέτει σε κίνδυνο οι πελάδες αυτές ανά πάσα στιγμή να κατεδαφιστούν».

Με την κατεύθυνση αυτή του Γενικού Γραμματέα συμφώνησε και ο δήμαρχος κ. Λύρος, ο οποίος δεσμεύτηκε να δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες .

Τέλος από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Κώστας Καραγκούνης συνόψισε στη συζήτηση την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και πρόταση του κ. Διδασκάλου. Τόνισε με την σειρά του ότι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να διαφυλαχθεί ότι δεν θα χαθεί η παράδοση των πελάδων και δεν θα αλλοιωθεί η ιστορικότητας της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Επεσήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να χαρακτηριστεί ως ιστορικός ο οικισμός και σε συνεργασία με τον δήμο να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί το Μεσολόγγι και τους ιδιοκτήτες των πελάδων διαχρονικά».

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Δημος

    Σοβαρό ατόπημα βουλευτού που έχει τη νομική ιδιότητα.Αυθαίτευες κατασκευές σε προστατευόμενες περιοχές προσπαθεί να τις βαφτίσει παραδοσιακό οικισμο…Εξυπηρέτηση μετά Λύρου ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΈς ΠΟΥ ΈΣΤΗΣΑΝ ΕΞΟΧΙΚΆ ΜΈΣΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΆΛΑΣΣΑ ΜΕ ΒΌΘΡΟΥΣ ΞΚΠ

  2. Σιμος

    Φαντασου να μην ληταν και Δικηγόρος ο Καραγκούνης.Η περιοχή της Λιμνοθάλασσας προστατεύεται από τρείς διεθνείς συνθήκες και εκτός των άλλων έχει βγεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεση καταδάφιση των πελάδων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.