Κυριακή, Ιανουάριος 20, 2019

Νοσοκομείο Αγρινίου: γιατροί και εργαζόμενοι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη διοίκηση

«Άνευ προηγούμενου υποστελέχωση» στο Νοσοκομείο Αγρινίου καταγγέλουν γιατροί και εργαζόμενοι- «Αδικαιολόγητη κινδυνολογία» λέει η διοίκηση

nosokomeio4_550332693

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου επανήλθε με έμφαση στην τοπική ατζέντα καθώς οι χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις έχουν φέρει εκ νέου το ίδρυμα σε οριακό σημείο.
Δεν λείπει ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται τα βήματα που έγιναν επί των ημερών του αναφέροντας πως «η κριτική προς την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι θεμιτή και επιβεβλημένη. Αρκεί να εδράζεται σε πραγματικά επιχειρήματα. Η μικροπολιτική, όμως, χωρίς όρια και κανόνες, η κινδυνολογία και καταστροφολογία δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες του».
Εν προκειμένω κριτική γίνεται από γιατρούς, εργαζομένους, το ΚΚΕ και το Εργατικό Κέντρο που για σήμερα προγραμματίζει συνέντευξη και κινητοποίηση την Παρασκευή.
Σε σημερινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών αναφέρουν πως «βιώνοντας μια άνευ προηγούμενου υποστελέχωση, καλούμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε καθεστώς παντελούς έλλειψης προγραμματισμού και χαρτογράφησης των αναγκών της περιοχής και του Νοσοκομείου μας, με μόνη λύση ημίμετρα μπαλώματα». Οργανώνουν μάλιστα και σύσκεψη και συνέντευξη Τύπου .
Την κριτική πάντως απορρίπτει η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου. Κάνει λόγο για « εντεινόμενη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη κινδυνολογία, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του ιδρύματος αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω υποστήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας στην ευρύτερη περιοχή αναφοράς του Νοσοκομείου Αγρινίου».

Αναφέρουν οι Νοσοκομειακοί Ιατροί και οι εργαζόμενοι:

Η κλιμακούμενα δυσλειτουργική κατάσταση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου που καθημερινά ζούσαμε την τελευταία τουλάχιστον πενταετία και εξακολουθούμε να ζούμε όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου, αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση και μόνιμη πηγή ταλαιπωρίας και δυσαρέσκειας για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.
Δυστυχώς, οι όποιες διαμαρτυρίες, παρακλήσεις επισημάνσεις μας για το ανύπαρκτο και εξουθενωμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για κλινικές που ανοιγοκλείνουν μόνο και μόνο για να καλύψουν τα βιογραφικά και την πολιτική τοποθέτηση των διοικούντων, με τελικό αποδέκτη τον ταλαιπωρημένο ασθενή,δεν εισακούστηκαν.
Σήμερα, βιώνοντας μια άνευ προηγούμενου υποστελέχωση, καλούμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε καθεστώς παντελούς έλλειψης προγραμματισμού και χαρτογράφησης των αναγκών της περιοχής και του Νοσοκομείου μας, με μόνη λύση ημίμετρα μπαλώματα.

Η ανακοίνωση της διοίκησης:
Το Δ.Σ. του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας, κατά τη συνεδρίασή του στις 5/6/2018 ασχολήθηκε, μεταξύ των άλλων θεμάτων και με την εντεινόμενη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη κινδυνολογία, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του ιδρύματος αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω υποστήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας στην ευρύτερη περιοχή αναφοράς του Νοσοκομείου Αγρινίου. Τονίζουμε ευθύς εξ αρχής ότι τα προβλήματα στην υγεία καθώς και οι χρόνιες παθογένειες του χώρου δεν μπορούν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ούτε μαγικές λύσεις υπάρχουν στην αντιμετώπισή τους. Το να απαξιώνεται όμως μία διαρκής προσπάθεια τα τελευταία 2,5 χρόνια ανάταξης του συστήματος και διαρκούς βελτίωσής του – με αφορμή το προσωρινό πρόβλημα λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής – και να γίνονται αφορισμοί για λόγους μικροπολιτικής, αυτό και μόνο κάνει ζημιά και στο ίδρυμα και στους συμπολίτες μας, στους οποίους οφείλουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ υγεία.
Ας μη λησμονούν λοιπόν κάποιοι – οι οποίοι πυροβολούν επί δικαίων και αδίκων – ότι:
 Υπηρετούν ήδη τα τελευταία χρόνια τριάντα πέντε (35) νέοι μόνιμοι και επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο, πράγμα το οποίο είχε να συμβεί χρόνια.
 Η Καρδιολογική Κλινική που είχε μόνο δύο (2) ιατρούς, διαθέτει πλέον πέντε (5) και εφημερεύει όλο το μήνα. Εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την πλήρη στελέχωση με τέσσερις (4) μόνιμους ιατρούς της Καρδιολογικής στο Μεσολόγγι, επέλυσε ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολούσε από το 2014 και μέχρι πρόσφατα, ολόκληρη την Αιτωλ/νία!
 Τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξητική τάση ενίσχυσης του προϋπολογισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
 Οι κάθε είδους πληρωμές ιατρών, εφημεριών και υπερωριών του προσωπικού καθώς και δεδουλευμένα των ετών 2012-2014 έχουν εξοφληθεί και αποδίδονται κανονικά.
 Οι σαράντα επτά (47) εργαζόμενοι στην φύλαξη και την καθαριότητα είναι πλέον πραγματικότητα, βάζοντας τέρμα στις συνθήκες εργασιακής ομηρίας και δουλείας στους εργολάβους που πάνω από μία δεκαετία έκαναν “πάρτι” στο Νοσοκομείο. Αν προστεθούν και οι προσλήψεις με Ατομικές Συμβάσεις στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ο αριθμός των εργαζομένων σε φύλαξη – καθαριότητα – σίτιση ανέρχεται σε εξήντα(60).
 Η επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ για το παλιό Νοσοκομείο, είναι γεγονός. Σύντομα, μετά την ένταξη στην ΣΑΕ του Υπουργείου Οικονομίας, το έργο παίρνει το δρόμο της δημοπράτησης.
 Η μεγάλη θεσμική τομή πρόσληψης έξι (6) μονίμων ιατρών στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, ως αυτόνομου τμήματος, θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα της Παθολογικής Κλινικής και θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τους συμπολίτες μας που αναμένουν υπομονετικά για εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Τέλος, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τις παρακάτω ΑΜΕΣΕΣ λύσεις που δρομολογήθηκαν:
1. Προσλαμβάνονται τις προσεχείς ημέρες δύο (2) ειδικευμένοι επικουρικοί ιατροί για δύο χρόνια, ένας (1) παθολόγος και ένας (1) καρδιολόγος.
2. Ανέλαβε ήδη υπηρεσία για εκπαίδευση μία (1) αγροτική ιατρός και το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν άλλοι δύο (2).
3. Δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η κάλυψη της δεύτερης μόνιμης θέσης παθολόγου και η κάλυψη μόνιμης θέσης Ακτινοδιαγνώστη με ειδίκευση στο μαγνητικό τομογράφο.
4. Ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα να καταρτίζεται λίστα και για το λοιπό επικουρικό προσωπικό, όπως γίνεται με τους επικουρικούς ιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι ήδη το Νοσοκομείο από σήμερα απέστειλε στην 6η ΥΠΕ τις ανάγκες σε νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται και σύντομα, με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες, θα προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό (νοσηλευτές, επιστήμονες πληροφορικής, βοηθοί φαρμακείων κ.ά.).
5. Με άλλη νομοθετική ρύθμιση παρατάθηκε μέχρι 31/12/2018 η διαδικασία μετακίνησης ή απόσπασης νοσηλευτικού προσωπικού που ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου, από τα Κέντρα Υγείας και εξετάζεται προσεκτικά η δυνατότητα ανάκλησης και άλλων αποφάσεων απόσπασης ή μετακίνησης νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου προς τα Κέντρα Υγείας από την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κλινικών του Νοσοκομείου.
6. Με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), δόθηκε θετική γνώμη για την εκπαίδευση ιατρού Ακτινοδιαγνώστη του Νοσοκομείου μας στον «Άγιο Σάββα» και ήδη εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Διοικητή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκπαίδευσής του.
Αν όλα τα παραπάνω είναι υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, τότε προφανώς οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για το βέλτιστο και το καλύτερο και ότι όλοι θα κριθούμε εκ του τελικού αποτελέσματος.

Το Δ.Σ. του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Ευπαθής ρομά

  Εμείς οι ρομά πάντως είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το νοσοκομείο Αγρινίου.

  Εξυπηρετούμαστε πρώτοι αν και δεν έχουμε πληρώσει ποτέ τίποτα, ούτε φόρους ούτε εισφορές.

  Μάλιστα, αν καμιά φορά υπάρχει ένδειξη ότι το προσωπικό καθυστερεί, πέφτει και καμιά ψιλή…

  Να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αλληλέγγυους Έλληνες ψηφοφόρους που μας έχουν στηρίξει όσο καμία άλλη ομάδα στους καιρούς της κρίσης.

  Δεν είναι τυχαίο που κανένας ρομά δεν έχει φύγει από την Ελλάδα. Γιατί εμείς την αγαπάμε τη χώρα αυτή και τους ψηφοφόρους της. Σαν την Ελλάδα πουθενά!!

  Φεύγω τώρα, πάω Άμφισσα να εκφράσω ειρηνικά την αγανάκτισή μου στη δολοφονία της νεαρής ρομά. Θα με δείτε στις ειδήσεις το βράδυ.

  Φιλάκια!

 2. φορης

  Νοσοκομείο Αγρινίου: γιατροί και εργαζόμενοι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη διοίκηση

  Μας τα παραπρίζετε κάθε φόρα με το τι έκανεαν οι Γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Το έρώτημα είναι απλό: πληρώσαμε και πληρώνουμε του κοσμου τα εκατομύρια για να γίνει και να λειτουργεί το Νοσοκομείο. Μας πρόσφέρεται η ανάλογη περίθαλψη. Σας λέω λοιπόν πως όχι Εεε να πάτε να κόψετε το λαιμό σας όλοι οι έμπλεκόμενοι για να έχουμε περίθαλψη ανάλογη των χρημάτων που δίνουμε.

 3. φόρης

  Και επανέρχομαι: Δύο φορές που χρειάστηκε να περάσω την πόρτα αυτού που λέγεται Νοσοκομείο Αγρινίου, είδα το Αίσχος που επικρατεί την κλίκα πάνω στην κλίκα καί ότι πεθαίνει κανείς για πλάκα. Τό αίσχος σε όλο του το μεγαλείο, όλα τα άλλα είναι παραμύθια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.