Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Κίνδυνος από ανεπιτήρητα ζώα στον δρόμο Πάλαιρος- Μύτικας

Κίνδυνος από ανεπιτήρητα ζώα στον δρόμο Πάλαιρος- Μύτικας

Τον σοβαρό κίνδυνο από ανεπιτήρητα βοοειδή και αιγοπρόβατα, που κυκλοφορούν στον δρόμο Μύτικας- Αστακός και Αστακός- Πλατυγιάλι-Λεσίνι, επισημαίνει με κείμενό του  ο Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Γ. Πουρνάρας. Το πρόβλημα είναι γνωστό για τους οδηγούς που διασχίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο, ειδικά δε σε περιόδους αιχμής όπως η θερινή. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η κατάσταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη τις νυχτερινές ώρες, που η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Γράφει ο κ. Γιώργος Πουρνάρας*

Η εικόνα της φωτογραφίας είναι γνώριμη σε όλους μας. Μέρα μεσημέρι αδέσποτα μοσχάρια ”σταλίζουν” στη μέση του δρόμου Πάλαιρος – Μύτικας. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και 4 – 5 δεκαετίες και στο δρόμο Μύτικας – Αστακός και Αστακός – Πλατυγιάλι – Λεσίνι.

Και καλά να συμβαίνει αυτό μέρα μεσημέρι. Δυστυχώς συνήθως συμβαίνει τη νύχτα, όπου ο ανυποψίαστος οδηγός, κουρασμένος και με διασταυρωμένα φώτα άλλου οδηγού, συναντά στη μέση του δρόμου μοσχάρια και αγελάδες μαύρου χρώματος, που διασχίζουν κάθετα τον δρόμο ή κοιμούνται πάνω στο οδόστρωμα (γίδια), οπότε ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι πολύ πιθανός. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβεί πάμπολλα ατυχήματα (και θανατηφόρα) χωρίς κανένας αρμόδιος να συγκινηθεί και να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Κατά την γνώμη μου υπάρχει λύση και είναι σχετικά απλή, χωρίς κόστος για κανέναν.

Τα (ατυχή) ζώα -αγελάδες ή κατσίκια- είναι όλα ταυτοποιημένα (με σκουλαρίκια) από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας και επομένως είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες τους, που δεν ξεπερνούν τους δέκα (10). Οι ιδιοκτήτες αυτοί, που επιδοτούνται για τα συγκεκριμένα ζώα (κοπάδια), είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να επιτηρούν τα ζώα τους την ημέρα και να τα κοιμίζουν το βράδυ σε κατάλληλους χώρους (μαντριά).

Είναι αδιανόητο τα ζώα να περιφέρονται αδέσποτα μέρα – νύχτα στη μέση του δρόμου, αποτελώντας θανάσιμη απειλή για τους επιβάτες οχημάτων, παρότι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες επιδοτούνται αδρά.
Πρέπει λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ξηρομέρου, με ομόφωνη (ελπίζω) απόφαση του, να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να καλέσει την Αστυνομία (Βόνιτσας και Αστακού), αφού ταυτοποιήσει τους ιδιοκτήτες των αδέσποτων κοπαδιών μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας, να τους υποχρεώσει να τα επιτηρούν και να τα φυλάσσουν κλεισμένα στα μαντριά τους τη νύχτα, όπως είναι η στοιχειώδης υποχρέωση τους. Αν δεν έχουν μαντριά οφείλουν να αποκτήσουν. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες και δεν συναντιέται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολιτείας Ξηρομεριτών, θα φέρουν το θέμα στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου και ελπίζω να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την άμεση επίλυση του.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η αδράνεια των αρμοδίων γι αυτό το κρίσιμο για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων και κυρίως των επιβατών τους ζήτημα, γιατί θα είναι συνυπεύθυνοι για οποιοδήποτε δυστύχημα σημειωθεί γι αυτό το λόγο.

*Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

mytikaspress.blogspot.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. spiros

    Τα ανεπιτήρητα ”ζώα” που κυκλοφορούν σε δρόμους πλατείες οδηγούν αμάξια κ μηχανάκια βρίζουν κ φωνάζουν τι θα κάνετε με αυτά…….?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.