Η εορταστική περίοδος βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» και οι καταναλωτές ετοιμάζονται σιγά-σιγά να προχωρήσουν στις απαραίτητες αγορές για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ασφαλώς καθιστούν τις δυσκολίες για πολλά νοικοκυριά μεγάλες. Η ακρίβεια μεγάλη και το…«market pass» ξεκινά από Φεβρουάριο.
Ως ώρας η κίνηση στα κρεοπωλεία της περιοχής του Αγρινίου δεν κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αναμένεται ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξηθεί.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου, Βασίλης Παπαθανάσης, μιλώντας στο agrinionews.gr ανέφερε σχετικά: «Ήδη έχουμε μπει στην εβδομάδα των Χριστουγέννων, η κίνηση έχει ξεκινήσει αλλά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική. Θεωρούμε ότι θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Εξάλλου, δε συντρέχει λόγος για τους καταναλωτές να σπεύσουν από τώρα για τις αγορές τους. Υπάρχει τεράστια ακρίβεια, τα νοικοκυριά έχουν να ανταποκριθούν σε μεγάλους λογαριασμούς και το διαθέσιμο εισόδημα για τις αγορές τους είναι μετρημένο».
Σε ότι αφορά τα επίπεδα των τιμών στα κρεοπωλεία του Αγρινίου ανέφερε πως καταγράφεται αύξηση των τιμών της τάξης του 25-30%. Τα ντόπια χοιρινά κυμαίνονται από 6,5 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Το αρνί από 10,5 μέχρι 11 ευρώ το κιλό. Το κατσίκι στα 12 ευρώ. Κοτόπουλα στα 5,5 ευρώ, στα 4 ευρώ περίπου κυμαίνεται η τιμή στα κοτόπουλα εμπορίου. Το λουκάνικο στα 6,5 ευρώ ενώ το μοσχάρι από 9 μέχρι 12 ευρώ.
Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι τα κρεοπωλεία είναι πανέτοιμα να εξυπηρετήσουν το καταναλωτικό κοινό. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στους αυστηρούς ελέγχους που διενεργούνται, οι οποίοι αναμένονται να εντατικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ποιότητα στα παρεχόμενα προϊόντα καθώς και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π. Δυτικής Ελλάδας αλλώστε εκδόθηκαν οδηγίες για την αγορά κρεάτων, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προστατευθεί από τυχόν προσπάθειες παραπλάνησης. Επισημαίνονται τα εξής :
1. Όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη σφαγή σε σφαγείο και συγκεκριμένα σφραγίδα οβάλ σχήματος, η οποία αναγράφει στο κέντρο της έναν κωδικό αριθμό (π.χ. S83) που υποδηλώνει το σφαγείο και την χώρα στην οποία εσφάγησαν) – χρώμα “λαμπρό κυανό” τυρκουάζ για τα κρέατα ελληνικής σφαγής.
2. Σε όλα τα κρέατα βοοειδών, χοιρινών και αιγοπροβάτων θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη η πληροφορία για τη χώρα εκτροφής και χώρας σφαγής (παρατίθεται υποχρεωτικά στην προθήκη πώλησης, αναγράφεται στην ετικέτα ζύγισης του κρέατος, αλλά και στην απόδειξη λιανικής πώλησης).
3. Τα θηράματα πρέπει να έχουν σφαγεί σε σφαγεία, να έχουν υποστεί πλήρη εκδορά και να φέρουν σφραγίδα του σφαγείου που έγινε η σφαγή. Για την προέλευση ισχύει ότι και για τα άλλα είδη κρεάτων.
4. Οι γαλοπούλες πρέπει να είναι αποπτιλωμένες και απεντερωμένες.