Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Πώς επιλέγουμε ανταλλακτικά αυτοκινήτων;

Πώς επιλέγουμε ανταλλακτικά αυτοκινήτων;

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όταν το αυτοκίνητό μας χρειάζεται κάποια επισκευή, καλούμαστε να αγοράσουμε είτε ανταλλακτικά Audi, ανταλλακτικά Nissan, ανταλλακτικά BMW και γενικότερα τα κατάλληλα ανταλλακτικά για το δικό μας μοντέλο αυτοκινήτου.

Αν λοιπόν το να αγοράσουμε ανταλλακτικά αυτοκινήτων είναι κάτι το οποίο θέλουμε να αναλάβουμε εμείς και όχι ο μηχανικός αυτοκινήτων, είναι καλό να προσέξουμε ορισμένα ζητήματα.

 • Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που πρόκειται να αγοράσουμε τηρούν όλες τις προδιαγραφές και είναι σωστά συντηρημένα.
 • Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου ανταλλακτικού είναι δύσκολη υπόθεση κι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του ανταλλακτικού.
 • Ένας καλοδιατηρημένος προφυλακτήρας, μια πόρτα ή ένα φτερό δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Η δυσκολία ξεκινάει στο να χρειαστούμε και να βρούμε τα πιο σύνθετα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ιδίως αυτά που αφορούν τα μηχανικά μέρη ενός αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα μια τρόμπα πετρελαίου, ένα καπάκι μηχανής, ένα ψυγείο και ένα σασμάν. Εδώ χρειάζεται πολύ ψάξιμο και καλό είναι να έχουμε και κάποιες μηχανικές γνώσεις για να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που θέλουμε.

Αν λοιπόν δεν διαθέτουμε αρκετές μηχανικές γνώσεις ώστε να επιλέξουμε τα σωστά και κατάλληλα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, θα πρέπει τουλάχιστον να προσέξουμε κάποια σημαντικά σημεία.

 • Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Να έχει το ίδιο νούμερο.
 • Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι σωστά προφυλαγμένα. Οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανόν να τα έχουν αλλοιώσει.
 • Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά θα πρέπει να είναι σωστά συντηρημένα.
 • Καλό είναι τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων να συνοδεύονται από εγγύηση τουλάχιστον 6 μηνών από τον αγοραστή για να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι σε περίπτωση που κάτι δεν λειτουργήσει σωστά, θα μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε.
 • Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση από τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, δηλαδή αν πρόκειται για κάποιο ανακατασκευασμένο ανταλλακτικό ή αν προέρχεται από κάποιο τρακάρισμα.

Έτσι μπορούμε να καταλήξουμε στις εξής κατηγορίες για ανταλλακτικά αυτοκινήτων:

 • Γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων: Το κόστος τους είναι υψηλό καθώς πρόκειται για ανταλλακτικά Nissan, ανταλλακτικά Audi ή ανταλλακτικά αυτοκινήτων οποιασδήποτε μάρκας που κατασκευάζουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
 • Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων: Το κόστος τους είναι σαφώς χαμηλότερο, αλλά πολλές φορές το ίδιο ισχύει και για την ποιότητά τους.
 • Aftermarket, OEM και OES: Είναι αυθεντικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, με χαμηλότερο κόστος, τα οποία κατασκευάζουν επώνυμες εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
 • LKQ και LQ: Το πρώτο είδος έχει χαμηλό κόστος χωρίς να υστερεί σε ποιότητα, ενώ το δεύτερο είναι πιο φθηνό, αλλά έχει χαμηλότερη ποιότητα.
 • Immitation: Είναι αντίγραφα των ΟΕΜ, χωρίς να έχουν την ίδια ποιότητα.

Προσέχουμε λοιπόν πολύ όταν πρόκειται να αγοράσουμε ανταλλακτικά αυτοκινήτων για να επισκευάσουμε το όχημά σου, ώστε να μας προσφέρει την ασφάλεια που χρειαζόμαστε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.