Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Ζαμπάρας και άλλοι βουλευτές του κόμματος με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για το νέο φράγμα που σχεδιάζεται κοντά στο Αυλάκι (σε απόσταση έξι χιλιομέτρων απο τον υπάρχον στην περιοχή Δαφνοζωνάρα).
Υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πως παρά τις συνεχείς αρνητικές αποφάσεις του ΣΤΕ και τις αντιδράσεις θεσμικών φορέων και κατοίκων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, η κυβέρνηση επιμένει στην κατασκευή φράγματος στο Αυλάκι, με καταστροφικές συνέπειες.
Για την κατασκευή του συγκεκριμένου φράγματος, σε μια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν πέντε χωριά, να αφανιστούν προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας και να διαταραχθεί ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής.
«Το κερασάκι στην τούρτα των αντιδράσεων είναι η απόλυτα αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δήμων και της Περιφέρειας, αναφέροντας τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει στο περιβάλλον ένα τέτοιο έργο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εύλογα ερωτήματα προκαλεί και η καθυστέρηση δύο ετών για την ανάρτηση της αρνητικής απόφασης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αφού έχει πρωτοκολληθεί από το 2022! Για μία ακόμη φορά, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ αποκαλύπτονται, και αναρωτιόμαστε μέχρι ποιο σημείο μπορούν να αγνοούν τις φωνές των κατοίκων, των φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή του Αχελώου», αναφέρεται.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Κόλαφος και το ΟΦΥΠΕΚΑ για το φράγμα στο Αυλάκι του Αχελώου
Στην περιοχή του Αχελώου υπάρχουν τα ημιτελή φράγματα της Συκιάς και της Μεσοχώρας. Παρά την ημιτελή τους κατάσταση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου φράγματος στο Αυλάκι, το οποίο βρίσκεται σε μια προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Για την κατασκευή του φράγματος, θα χρειαστεί να εγκαταλειφ-θούν πέντε χωριά. Με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο της Επι-κρατείας (ΣτΕ) έχει απορρίψει το έργο, δίνοντας αρνητικές γνωμοδοτήσεις.
Στο Περιβαλλοντικό Μητρώο αναρτήθηκε η γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυ-σικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη Μελέτη Περι-βαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του φράγματος στο Αυλάκι, η οποία είναι ε-πίσης αρνητική. Παρόλο που η γνωμοδότηση είχε πρωτοκολληθεί στις 14 Α-πριλίου 2022, αναρτήθηκε για άγνωστους λόγους δύο χρόνια αργότερα.Αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η ανάλυση του ΟΦΥΠΕΚΑ αναδεικνύει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα προκληθούν σε προστατευόμενα είδη, όπως η Ιονική πέστροφα, η οποία βρίσκεται στον κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών και προστατεύεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Επίσης, τονίζεται ο κίνδυνος για την ορνιθοπανίδα, και συγκεκρι-μένα για είδη όπως ο γιδοβύζις και ο αετόμαχος. Το κείμενο αναφέρει ότι κινδυ-νεύουν: «η απώλεια, η υποβάθμιση και η κατάτμηση των φυσικών οικοτόπων και των πληθυσμών ειδών, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από αυτούς τους οικοτόπους, κυρίως ειδών ιχθυοπανίδας, υδρόβιων ειδών και θηλαστι-κών». Επιπλέον, σημειώνεται ότι: «με την έγκριση του συγκεκριμένου έργου αναγνωρίζεται ως πιθανή συνέπεια η εξάντληση της φέρουσας ικανότητας του ποταμού, γεγονός που καθιστά αδύνατη την περαιτέρω ανάπτυξη οποιωνδή-ποτε εγκαταστάσεων, όσο μικρές και αν είναι».
Εκτός από τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ και του ΟΦΥΠΕΚΑ, πολλές Περιφέρειες, Δήμοι και Σύλλογοι έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό το έργο στο περιβάλλον, το οικοσύ-στημα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι, λοιπόν, άξιο απορίας γιατί, παρά τις συ-νεχείς αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση ενός τόσο καταστροφικού έργου.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα προχωρήσει άμεσα μετά και από τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ, του ΣΤΕ και του πλήθους Δήμων και Περιφέρειας στην απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων και στην δια-κοπή των σχεδίων για το έργο του φράγματος στο Αυλάκι που βρίσκεται στον Αχελώο;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Γεροβασίλη Όλγα
Δούρου Ρένα
Θρασκιά Ράνια
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Γιώτα
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γιώργος