Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Έντονες αντιδράσεις στο Αγρίνιο για την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος

Έντονες αντιδράσεις στο Αγρίνιο για την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος

Να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις αναμένεται στο Αγρίνιο για την αναστολή έναρξης λειτουργίας του προσφάτως ιδρυθέντος Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής  .
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας εκφράζοντας την αντίθεση του και ζήτησε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.
Επικοινώνησε εξάλλου με παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζοντας καταρχάς τις έντονες ενστάσεις του, καλώντας  παράλληλα και αυτούς να πάρουν θέση  ενώ αναμένονται πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.
Θυμίζουμε πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ,πριν δύο ώρες, ανακοίνωσε πως προχωρά άμεσα στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.Όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση τα τμήματα δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Νεώτερη ενημέρωση:

“Θα ακολουθηθεί και θα τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος”, λέει η Υπουργός

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ   Κώστας Καραγκούνης επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου και εν συνεχεία με την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως , η οποία βρισκόταν στις Βρυξέλλες, θέτοντας της το θέμα της αναστολής λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, η  Υπουργός απάντησε ξεκάθαρα ότι το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται η λειτουργία του για να ακολουθηθεί και να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία μέχρι την έναρξη της .

Ο Κώστας Καραγκούνης αναφερόμενος στο τμήμα του Αγρινίου τόνισε ότι πληροί κάθε κριτήριο σκοπιμότητας της λειτουργίας του και διαθέτει την απαιτούμενη βιωσιμότητα, ανταποκρινόμενη πλήρως στα ακαδημαϊκά κριτήρια που θέτει το Υπουργείο Παιδείας.Για αυτούς τους λόγους, επεσήμανε, η παραμονή του είναι αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε στην επικοινωνία του βουλευτή με την Υπουργό να ορισθεί αρχές της εβδομάδος συνάντηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Αγρινίου προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ 

Σφοδρή  κριτική εκφράζεται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το  αίτημα πολλών χρόνων και ο διακαής πόθος του συνόλου της κοινωνίας του νομού για τη λειτουργία Πανεπιστημιακής σχολής στο Αγρίνιο, είδαμε να ικανοποιείται μόλις πέρυσι μετά από πρόταση Πανεπιστημιακών αρχών και φορέων της περιοχής και διαβούλευση στο Περιφερειακό συνέδριο. Η κ. Κεραμέως δηλώνει ανερυθρίαστα πως η ίδρυση του τμήματος αυτού, μαζί με άλλα 37 της χώρας, έγινε «προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση» (!)απαξιώνοντας τις προσπάθειες και τις μελέτες χρόνων και ματαιώνοντας με απίστευτο κυνισμό τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας για μια ακτίδα ανάπτυξης σ’ αυτήντην τόσο ταλαιπωρημένη περιοχής της χώρας”,  αναφέρει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά εδω).

«Ένα νέο σχέδιο «Αθηνά», με την ίδια μεθοδολογία του αιφνιδιασμού, εν μία νυχτί δηλαδή, αποτελεί η κατάργηση 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και του αντίστοιχου της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο», αναφέρει σε δήλωση του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος .

Από την πλευρά του ο βουλευτής Θάνος Μωραϊτης αναφέρει:”Πρόκειται για την ουσιαστική κατάργηση του νέο-ιδρυθέντος Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο έχει έδρα το Αγρίνιο.Συνιστά ένα τμήμα που, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με στόχους -μεταξύ άλλων- να προωθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να εξελιχθούν οι μέθοδοι της πρωτογενούς παραγωγής και να αναβαθμιστεί ο τόπος μας, που προσφέρεται για τη γεωπονική επιστήμη.Η κυβέρνηση της ΝΔ περιθωριοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση στον τόπο μας και δείχνει με κάθε τρόπο την απέχθειά της σε ό,τι μπορεί να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. Anonymous

  Απαξίωση και κορο’ι’δία όσο δεν παει.
  Σιγά με τις αντιδράσεις κ.Δήμαρχε μην …
  έχουμε κανένα ατύχημα.
  Πρόταση προς δημοτική αρχή:Κλείστε τελείως το παράρτημα του Πανεπιστημίου και καντε το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών …

 2. Ανώνυμος

  Ευτυχώς υπάρχει αντίδραση. Σιγά μη ρισκάρει τόσες χιλιάδες ψήφους η ΝΔ για ένα τμήμα.. ας πράξει τα δέοντα ο δήμος και η περιφέρεια σχετικά με τις εγκαταστάσεις και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

 3. Ανώνυμος

  ΣΙΓΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΙΣ ΤΟ ΄΄ΚΑΛΣΟΝ΄΄ !!!!!!!! CHRISTOS

 4. ΝΤΑΦΥ

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ, Η ΧΩΡΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΙΝΟΤΗΚΟΤΑ !!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.