Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Aντιδράσεις για τη μεταφορά των λαϊκών αγορών στο Αγρίνιο- Τι λένε οι πωλητές

Aντιδράσεις για τη μεταφορά των λαϊκών αγορών στο Αγρίνιο- Τι λένε οι πωλητές

Σε δημόσια διαβούλευση ,που θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου 2018, για τη μετακίνηση των λαϊκών αγορών της Τρίτης και του Σαββάτου στο Αγρίνιο καλεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Συγκεκριμένα η λαϊκή αγορά της Τρίτης προτείνεται να μετακινηθεί από τη θέση που λειτουργεί τώρα, μεταξύ των οδών Κρυστάλλη, Δελμούζου, Βασιλλαδίου και Κλείσοβας, σε νέα θέση και συγκεκριμένα επί της οδού Κρυστάλλη και στο τμήμα της από την οδό Γ. Σεπτεμβρίου έως την οδό Θ. Δασκαλοπούλου (μεταξύ των Ο.Τ. 560 & 168).

Η λαϊκή αγορά  του Σαββάτου προτείνεται να μετακινηθεί από τη θέση μεταξύ των οδών Δελφών, Αγίας Βαρβάρας & Στρ. Σαράφη, (περιοχή Aγίας Βαρβάρας), σε νέα θέση επί της οδού Γ. Σεφέρη– στο τμήμα της που αντιστοιχεί στο πρόσωπο του Ο.Τ. 359 και ορίζεται από την οδό Παλιούρα έως δημοτική οδό μεταξύ των Ο.Τ. 359 και 368.

Ωστόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών του Αγρινίου δεν βλέπουν με καλό μάτι  τις αλλαγές που δρομολογούνται ως προς τις τοποθεσίες.

Υποστηρίζουν καταρχάς πως οι νέες τοποθεσίες δύσκολα θα χωρέσουν όλους τους πάγκους και η μεταφορά των λαϊκών  δεν λύνει τα προβλήματα  τα οποία αδυνατεί, όπως λένε, να διευθετήσει ο δήμος . Δεν παραλείπουν ωστόσο να επισημάνουν πως πολλά προβλήματα προκύπτουν από τη μη τήρηση των κανόνων από τους ίδιους τους πωλητές.

«Ήμασταν εξ αρχής αντίθετοι με τη μετακίνηση των λαϊκών αγορών σε αυτά τα σημεία, για τους δικούς μας λόγους που έχουν να κάνουν με την καλή λειτουργία των λαϊκών και το κοινό όφελος, το όφελος όλων των δημοτών. Οι λαϊκές αγορές είναι στην ουσία ένα δημόσιο εμπορικό κατάστημα, πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος…  Όταν τις παίρνουμε από κεντρικά σημεία και τις μεταφέρουμε σε απόκεντρα, αυτός τους ο δημόσιος χαρακτήρας κάπου «χάνεται». Η αλλαγές που πρέπει να γίνουν αφορούν στις αδυναμίες του δήμου Αγρινίου να προστατέψει την εύρυθμη λειτουργία τω λαϊκών», υποστηρίζει στο agrinionews.gr ο πρόεδρος του συλλόγου  λαϊκών αγορών κ. Ηλίας Δρακόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως από τον σύλλογο έχουν γίνει αντιπροτάσεις στον δήμο  που όμως δεν φαίνεται να ελήφθησαν υπόψη  ενώ θεωρεί πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διάλογος μεταξύ των Σωματείων και των υπηρεσιών του δήμου, πριν  να τεθεί μια πρόταση σε δημόσια διαβούλευση.

Σχολιάζει μάλιστα πως οι λαϊκές θα έπρεπε να μεταφέρονται ανά διαστήματα περίπου 8 μηνών στους τριγύρω δρόμους  ώστε να μην επιβαρύνεται μόνο ένα συγκεκριμένο κομμάτι.

Αν η λαϊκές λειτουργούσαν σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν θα υφίσταντο επιβάρυνση οι κάτοικοι υποστηρίζει ο κ. Δρακόπουλος.

«Θα έπρεπε να τηρούνται οι κανόνες και όχι να αφήνουμε τα προβλήματα να μεγεθύνονται και στο τέλος να πιστεύουμε πως η μεταφορά της υπαίθριας αγοράς θα τα λύσει.

Δεν λέμε να μη μεταφερθούν οι λαϊκές, λέμε όμως ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν θεωρούμε πως είναι αυτά τα πλέον κατάλληλα σημεία. Οι  λαϊκές πρέπει να είναι σε κεντρικούς δόμους και να μεταφέρονται ανά διαστήματα και πάνω απ’ όλα να προστατεύεται η εύρυθμη λειτουργία τους».

Προβλήματα και κακές συμπεριφορές

Πωλητές λαϊκών αγορών του Αγρινίου επισημαίνουν πως τα παρκαρίσματα των φορτηγών κάποιων πωλητών σε ράμπες αναπήρων, τα σκουπίδια δίπλα από τους πάγκους, η κακή συμπεριφορά ορισμένων πωλητών προς τους πελάτες και τους συναδέλφους τους, η προσέλευσή τους στις λαϊκές πολύ νωρίτερα από την συμφωνημένη ώρα και η πρόσκληση αναστάτωσης στους κατοίκους της περιοχής είναι μερικά μόνο από τα κακώς κείμενα των λαϊκών του Αγρινίου που   θα λυθούν όχι με το «να απομονώνονται οι αγορές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν , αλλά με το να παρεμβαίνει ο δήμος με πρόστιμα και   η αστυνομία αν οι δύο επόπτες που πρέπει να ελέγχουν την κάθε λαϊκή αδυνατούν .

Οι εκπρόσωποι των πωλητών ζητούν εφαρμογή των κανονισμών  και άλλες  παρεμβάσεις   από τις αρμόδιες υπηρεσίες  όπως το πλύσιμο του δρόμου σχολαστικά με τη λήξη της λαϊκής αγοράς, πηγές ύδρευσης και τρόπους απορροής των ακαθαρσιών δίπλα από τους πάγκους (όπως αυτούς με τα ψάρια) και άλλες πολλές.

Σημειωτέον πάντως πως στα πλαίσια της διαβούλευσης καλούνται οι ενδιαφερόμενοι   να εκφράσουν – καταθέσουν εγγράφως τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις επί του   στη Διεύθυνση Τοπικής Οικ/κης Ανάπτυξης – Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων (Ταχ.Δ/νση: Ε.Ο. Αγρινίου – Αντιρρίου & Στ. Τσιτσιμελή, 1ος όροφος, ή στην ηλεκτρονική δ/νση dtoa@agrinio.gr).

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Georgets

    Είναι παράλογο μετά από 10χρονια να αλλάξει θέση η λαϊκή πόσο να παραμείνει ? 30-40-50

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.