Πονοκέφαλο και πολλά προβλήματα στους ιδιοκτήτες που έχουν εμπιστευτεί τη διαχείριση των ακινήτων τους σε εξειδικευμένες εταιρείες έχουν προκαλέσει οι νέοι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -τύπου Airbnb- στην Αθήνα.
Από το 2025 και για έναν χρόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας, το 1ο, το 2ο και το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα, θα επιβληθούν περιορισμοί στην έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνιες μισθώσεις, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στη δυνατότητα νέων καταχωρήσεων.
Αν και το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να επηρεάσει κυρίως νέες καταχωρήσεις, οι συνέπειές του είναι αισθητές και στα ήδη υπάρχοντα ακίνητα υπό διαχείριση τρίτων.
Η λήξη ενός συμβολαίου μεταξύ ιδιοκτήτη και εταιρείας διαχείρισης απαιτεί την ανανέωση του ΑΜΑ για να συνεχιστεί η νόμιμη μίσθωση του ακινήτου, αλλά οι νέες ρυθμίσεις περιορίζουν την έκδοση ΑΜΑ σε ορισμένες περιοχές, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να συνεχίσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Αυτό συνιστά πλήγμα για τους ιδιοκτήτες που έχουν επενδύσει κεφάλαια στην αναβάθμιση των ακινήτων τους για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Χωρίς ανανεωμένο ΑΜΑ, τα ακίνητα κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες και ματαιώνοντας επενδυτικά σχέδια.
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) επισημαίνει ότι απαιτείται μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση ώστε να διασφαλιστούν η σταθερότητα, η διαφάνεια και η ομαλή λειτουργία της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Προτείνει μια σειρά μέτρων που επικεντρώνονται στην εξαίρεση των διαχειριστικών εταιρειών από αυτούς τους περιορισμούς, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να παραμείνουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της επιχειρηματικότητας ανέπαφοι.
Οι ιδιοκτήτες με συμβόλαια διαχείρισης κινδυνεύουν, όπως λένε, να χάσουν τη δυνατότητα εκμίσθωσης των ακινήτων τους λόγω των νέων περιορισμών στην ανανέωση του ΑΜΑ, ειδικά αν η συνεργασία τους με την εταιρεία διαχείρισης λήξει ή τροποποιηθεί.
Επιπλέον, στην περίπτωση εξαγοράς μιας διαχειριστικής εταιρείας, οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν αλλαγή του ΑΜΑ, κάτι που αναστέλλει την επιχειρηματική ανάπτυξη και δυσχεραίνει τις συνθήκες για τις διαχειριστικές εταιρείες. Οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε μη ικανοποιητικές συνεργασίες, αφού η αλλαγή διαχειριστή απαιτεί έκδοση νέου ΑΜΑ, το οποίο, ωστόσο, δεν θα είναι εφικτό.
Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει επίσης τις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς οι επενδυτές δεν θα μπορούν να εκδώσουν νέο ΑΜΑ για να συνεχίσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζημίες τόσο για ιδιοκτήτες, διαχειριστές και επενδυτές όσο και για το κράτος λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων.
Ο STAMA προτείνει ο ΑΜΑ να είναι μοναδικός και να ακολουθεί το ακίνητο ανεξαρτήτως διαχειριστή ή ιδιοκτήτη, χωρίς χρονική διάρκεια. Αυτό θα διευκολύνει τη συνέχεια των μισθώσεων και θα ενισχύσει τη διαφάνεια στην αγορά.
Παράλληλα, προτείνεται η εξαίρεση των νομικών προσώπων από τους περιορισμούς, καθώς αυτά ήδη επιβαρύνονται φορολογικά και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Αυτή η εξαίρεση θα επιτρέψει στις εταιρείες να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά.
Επιπλέον, προτείνεται η εξαίρεση επαγγελματικών χώρων που ανακαινίζονται, όπως γραφεία ή εργαστήρια, και αξιοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς αυτοί οι χώροι δεν προορίζονται για μόνιμη κατοικία και επομένως δεν μειώνουν το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών στην αγορά. Η ανακαίνισή τους και η εκ νέου χρήση τους για μίσθωση αποτρέπουν την εγκατάλειψη και την απαξίωση αυτών των χώρων δίνοντάς τους νέα ζωή και χρησιμότητα.
Οι ιδιοκτήτες προτείνουν την εφαρμογή των περιορισμών σε επίπεδο ταχυδρομικού κώδικα, αντί δημοτικού διαμερίσματος, καθώς στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν γειτονιές με διαφορετικές ανάγκες αναβάθμισης. Μια πιο στοχευμένη προσέγγιση, όπως λένε οι ιδιοκτήτες, θα μπορούσε να ενισχύσει περιοχές που χρήζουν ανάκαμψης, όπως αυτές κάτω από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο, βοηθώντας τις να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική τους εικόνα μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αναφερόμενος σε σχετική απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου, ο STAMA υπογραμμίζει ότι οι ολικές απαγορεύσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι δικαιολογημένες μόνο όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι.
Κρίνεται σημαντικό η ΑΑΔΕ να δημοσιοποιήσει τα πραγματικά στοιχεία για τους ενεργούς ΑΜΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για την εφαρμογή των μέτρων προσφέροντας τη διαφάνεια που απαιτεί η αγορά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ – newmoney.gr