Για προσπάθεια εξαπάτησης των συνταξιούχων από την κυβέρνηση κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη βήμα τη ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι στα χρόνια των μνημονίων οι συνταξιούχοι, συνολικά, έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν από τους μνημονιακούς νόμους 160 δισ. ευρώ και κάθε μήνα το ποσό αυτό αυξάνεται.
Το Ενιαίο Δίκτυο καλεί τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους να βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας.
Αναλύοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, επισημαίνουν:
Αυξήσεις: Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αυξήσεις από 2,2 – 2,5% για το 2025, σε περισσότερες από 2 εκατ. συντάξεις. Γνωρίζει όμως ότι ο πληθωρισμός, ήταν 3,1% τον Αύγουστο. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του, ότι θα υποχωρήσει στο 2% έως το τέλος του έτους, πάλι οι αυξήσεις δεν θα φτάσουν στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή στον συνταξιούχο. Απλώς θα αντισταθμίσουν τις συνεχείς αυξήσεις στα προϊόντα. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει ετήσιες αυξήσεις αισθητά πάνω από τον πληθωρισμό.
Προσωπική διαφορά: Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εν λόγω επίδομα, το οποίο για τρίτη συνεχή χρονιά πρόκειται να δοθεί, ως «αντίδωρο» σε περίπου 700.000 συνταξιούχους που θα χάσουν, πάλι, τις ετήσιες αυξήσεις τους. Συνιστά το λιγότερο υποκρισία να χορηγείται ένα επίδομα άπαξ, που θα κυμανθεί από 100 έως 200 ευρώ και την ίδια στιγμή, να χάνονται αυξήσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν αισθητά μεγαλύτερο όφελος. Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι αυξήσεις θα έπρεπε να προστεθούν στο 13% που δόθηκε την προηγούμενη διετία, αλλά πάλι χάθηκε για τους ίδιους συνταξιούχους.
ΕΚΑΣ: Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά από τον κ. Μητσοτάκη, στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί ένα πρόσθετο επίδομα (στη λογική του ΕΚΑΣ) στους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, που διαβιούν κάτω ή στα όρια της φτώχειας. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει να επανέλθει το ΕΚΑΣ, ώστε να δοθούν πραγματικές και μόνιμες αυξήσεις σε αυτή την ομάδα συνταξιούχων, που δεν έχουν τρόπο να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Αναδρομικά: 370.000 συνεχίζουν για δέκατη συνεχή χρονιά την δικαστική διαμάχη με τον ΕΦΚΑ διεκδικώντας τα αναδρομικά τους. Πάγια θέση του Δικτύου είναι όλοι οι συνταξιούχοι να λάβουν τα αναδρομικά και ας μην έχουν καταθέσει αγωγές. Για το θέμα σιγή ιχθύος από τον Πρωθυπουργό.
Συντάξεις χηρείας: Άλλο ένα «καυτό» ζήτημα που ο πρωθυπουργός απέφυγε για να αγγίξει. Στην επιστολή που έστειλε το Δίκτυο στον Πρωθυπουργό για το θέμα ζητά νομοθετική ρύθμιση ώστε να δίδεται στους συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος το 70% εφόρου ζωής στον επιζώντα, δεδομένου ότι ο θανών έχει πληρώσει εισφορές.
Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Και σε αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός που απέφυγε να αναφερθεί. Μόνο που εξ αυτής της Εισφοράς, καταγράφουν απώλειες στο μηνιαίο τους εισόδημα, πάνω από 500.000 συνταξιούχοι. Ακόμα χειρότερα, που αρκετές χιλιάδες εξ αυτών, χάνουν ακόμα και αυτές τις ίδιες τις αυξήσεις, αφού η σύνταξή τους, υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ ή αλλάζει κλιμάκιο και έτσι, η Εισφορά Αλληλεγγύης γίνεται υψηλότερη.
13η σύνταξη: Ούτε λόγος για επαναφορά της. Νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2019 και για κάθε έτος. Η κυβέρνηση το κατήργησε με νόμο.
Εισφορά Υγείας: Πρόκειται για άλλο ένα άδικο μέτρο, αφού επιβάλλεται χαράτσι 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Επισημαίνεται ότι προϋπήρχε για τον ΕΟΠΥΥ κράτηση 4% μόνο στη μεγαλύτερη κύρια σύνταξη. Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε το 4% σε 6% και το γενίκευσε σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, απομυζώντας από τους συνταξιούχους 800 εκατομμύρια ετησίως. Καμία φυσικά αναφορά από τον πρωθυπουργό και σε αυτό το μείζον πρόβλημα.
Παράλληλη σύνταξη: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι πριν από το 2016 πληρώνουν διπλές εισφορές σε ταμεία και αυτές οι εισφορές δεν είναι ανταποδοτικές όταν φτάνουν στην σύνταξη.