Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Στο τραπέζι το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας για στέγαση προσφύγων

kefiap«Αλληλέγγυοι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δηλώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι, το ΤΕΕ και οι φορείς, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της δεύτερης σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας

Παράλληλα στη σύσκεψη κατατέθηκε μία ακόμη πρόταση, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Πρόκειται για τον χώρο του πρώην ΚΑΦΚΑ – νυν ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) Αιτωλοακαρνανίας που εδράζεται στην Αμφιλοχία, το οποίο διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό και με την ταυτόχρονη αναβάθμιση της λειτουργίας του μπορεί να φιλοξενήσει κυρίως πρόσφυγες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Το ΚΕΦΙΑΠ άλλωστε έχει πέσει προ πολλού στο τραπέζι των συζητήσεων από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση.
«Θα βρισκόμαστε σε διαρκή και στενή συνεργασία προκειμένου να βλέπουμε πως εξελίσσεται το ζήτημα, ενώ συχνά θα πραγματοποιούνται συναντήσεις, όταν χρειάζεται ώστε να δίνουμε λύσεις στα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάζονται» κατέληξε στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Αντίδραση από ΠΟΜΑμέΑ και ΣΥΡΙΖΑ Αμφιλοχίας 
Ωστόσο η Περιφερειακή  Ομοσπονδία   Ατόμων  με  Αναπηρία    Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων (ΠΟΜΑμεΑ) ήδη έσπευσε να  εκφράσει  την αντίθεση της αναφέροντας σε ανακοίνωση της: «Πιστεύουμε πως το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Αμφιλοχίας, μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με κινητική αναπηρία και χρόνιες παθήσεις Το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας (ΚΑΦΚΑ), το οποίο από το Δεκέμβριο 2012 έχει ενσωματωθεί στον Ενοποιημένο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, αποτελεί ένα αξιόπιστό κέντρο και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες αποθεραπείας και φυσικής αποκατάστασης, καθώς και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας». Σημειώνει επίσης πως « Το αναπηρικό κίνημα έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα στην Πολιτεία για το κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα ζητώντας της να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων θεωρεί πως στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας χρειάζονται συγκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των ειδικών και ξεχωριστών αναγκών αυτής της πιο ευάλωτης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πρέπει να τεθούν σε ισχύ, με σύγχρονα και πρακτικά αποτελέσματα».
Την αντίδραση του εξάλλου στο ενδεχόμενο χρήσης του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας για στέγαση προσφύγων εξέφρασε προ ημερών και ο ΣΥΡΙΖΑ Αμφιλοχίας.”To ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας αποτελεί μια μετανοσοκομειακή δομή υγείας στην περιοχή, όπου λαμβάνουν χώρα καθημερινά πολλές φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και επισκέψεις πρόνοιας για παιδιά. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι πραγματοποιούνται χιλιάδες συνεδρίες το χρόνο, με σημαντική προσφορά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πολλούς συμπολίτες μας, κυρίως στους κοινωνικά αδύναμους. Όπως διατυπώθηκε και στην πρόταση μας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αναφορικά με την αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, επιδίωξη μας είναι λειτουργική αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ ως δομή με νοσηλεία (κλειστού τύπου). Συνεπώς, είναι προφανές ότι η δομή αυτή δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Από κει και πέρα, η επιχειρησιακή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων είναι δεδομένη από εμάς, με το πρωτοφανές τσουνάμι αλληλεγγύης που εμφανίζεται στη χώρα μας να δείχνει ότι είμαστε μια κοινωνία με βαθύ αίσθημα ανθρωπισμού. Ενάντια στους φράχτες χτίζουμε γέφυρες φιλοξενίας και κατανόησης“, ανέφερε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αμφιλοχίας.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Γιώργος Φαλτσέτος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζιάς, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, αντιδήμαρχοι, στελέχη και αιρετοί από όλους του Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, εκπρόσωποι βουλευτών και Συλλόγων κ.α.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.