Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

“Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας”: Μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος από την εξόρυξη υδρογονανθράκων”

Η περιφερειακή παράταξη “Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας” εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάσσεται κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, τονίζοντας παράλληλα ότι “ο κίνδυνος ατυχήματος σε εξόρυξη υδρογονανθράκων από μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος στην περιοχή μας με τα μεγάλα ενεργά σεισμικά ρήγματα είναι μεγάλος”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σύμβαση για την παραχώρηση εδαφών και θαλασσίων εκτάσεων για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο μέσω των ΕΛΠΕ.

Δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες, τεκμηριωμένες επιστημονικές διεθνείς μελέτες για τους κινδύνους ατυχημάτων, και παραχωρούνται αυθαίρετα προστατευμένες με διεθνείς συμβάσεις περιοχές μεγάλης βιοποικιλότητας όπως το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλλιάς και το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και περιοχές Natura και Ramsar από τον Αμβρακικό έως το Μεσολόγγι.

Ο κίνδυνος ατυχήματος σε εξόρυξη υδρογονανθράκων από μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος στην περιοχή μας με τα μεγάλα ενεργά σεισμικά ρήγματα είναι μεγάλος.

Τα αποτελέσματα σε περίπτωση ατυχήματος θα είναι καταστροφικά τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το πλήγμα για τον τουρισμό, την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή θα είναι τεράστιο. Η συνολική οικονομική επίπτωση στην ελληνική οικονομία από μία πετρελαιοκηλίδα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το WWF Ελλάς, θα μπορούσε να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος από πολλαπλά ατυχήματα θα έφτανε τα 7,7 δισ. ευρώ (4% του σημερινού ΑΕΠ), προκαλώντας την απώλεια περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας και τη μείωση του φορολογικού εισοδήματος κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Ισχυρίζονται ότι το οικονομικό όφελος της περιοχής (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) θα είναι 20-30 εκ ευρώ ετησίως. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρώτο βαρέλι πετρελαίου θα βγει μετά το 2028 γιατί μέχρι τότε θα γίνονται μόνο ερευνητικές γεωτρήσεις και τα πρώτα κέρδη με βάση τα οποία θα ενισχυθεί η περιφέρεια θα αρχίσουν να εμφανίζονται κοντά στο 2040. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), δηλ. ο πλούτος που καρπώνεται η κοινωνία της περιφέρειας μόνον από τον τουρισμό, σε αυτές τις περιοχές ξεπερνά τα 600 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες πέρα από τις ελλείψεις τους (δεν καταγράφονται τα σεισμικά ρήγματα της περιοχής) λόγω της αδυναμίας κράτους και περιφέρειας σε ειδικευμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς επαφίενται για την εφαρμογή τους στις ίδιες τις εταιρείες. Η έλλειψη τεχνογνωσίας κάνει αδύνατο και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων εξόρυξης. Την περιβαλλοντική ευαισθησία των πολυεθνικών κολοσσών την γνωρίζουμε καλά και πρόσφατα στην χώρα μας την γνωρίσαμε και με την Eldorado στην Χαλκιδική.

Το πετρελαϊκό ‘success story’ ειδικά σε μια χώρα αποικία χρέους και υποχείριο των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ αφορά τους πετρελαϊκούς κολοσσούς και όχι την κοινωνία και την τοπική και εθνική οικονομία. Αντίθετα αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο Τουρισμός και είναι μια επιπλέον απειλή εμπλοκής μας στα γεωστρατηγικά ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αναφέρουν για να μας πείσουν για το λαμπρό μέλλον που μας περιμένει το παράδειγμα της Νορβηγίας. Το επιχείρημα μοιάζει με τα χρυσά κουτάλια της ΕΟΚ και με το παραμύθι της σύγκλισης των οικονομιών στην ΕΕ. Δεν μας λένε όμως ότι στην Νορβηγία η πετρελαϊκή εταιρεία είναι κρατική, ότι από 1971 έχουν δημιουργήσει καταστατικό χάρτη για την αξιοποίηση των πόρων, τον κρατικό έλεγχο, την επίβλεψη, την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας , την παραγωγή τεχνογνωσίας κλπ.
Η εφαρμογή αντίστοιχου μοντέλου πέραν του απαράβατου όρου της ανεξαρτησίας απαιτεί πολύχρονη σοβαρή και οργανωμένη προετοιμασία σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο. Απαιτεί και την αντιστροφή του ρεύματος φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και πολιτικές αξιοποίησής τους.

Η σημερινή κατάσταση οδηγεί μάλλον σε μοντέλο Νιγηρίας παρά Νορβηγίας. (‘Όπως αντί να γίνουμε η ΔΑΝΙΑ του Νότου γίναμε η ΣΟΥΔΑΝία του Βορρά).

Γι΄ αυτούς τους λόγους η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας καλεί όλους τους συμπολίτες μας να ενώσουν και την δική τους φωνή, για την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος και κοινωνικού μετώπου ακύρωσης τυπικά και ουσιαστικά των παράνομων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Λένε ότι όποιος παραβιάζει τη φύση, αυτή μετά εκδικείται, για παράδειγμα, η Εύβοια, η καί άλλα νησιά, απο ξηρό μέρος, γίνανε βάλτος, έχουνε απο αρχές Μάρτη που ψεκαρουν γιά τα κουνούπια, πέρση προπερση, δεν λέγαν τα κανάλια για αυτές της περιοχές για ψεκαρισματα, τότε τη συνέβη και αυτές οι περιοχές γίναν βάλτος; Βλέπω το παραπάνω κείμενο, όπου εκφράζει κραυγή αγωνίας για το περιβάλλον της περιοχής, η περιοχή καταστρέφεται απο χρόνια, απο δρόμους, φράγματα, ανεμογεννήτριες, καπνά με φάρμακα, και πολλά άλλα, τώρα για κάποιους λόγους όσο και να φωνάζουν, η γεωτρήσεις , η έξω ρίξεις, μάλλον δε σταματούν, διότι όπως λένε πιθανόν να είναι τα πάντα πουλημενα, αλλά ποιοί τα πούλησαν, και σε ποιους, το σωστό λέει όπως στη Νορβηγία, να τά βγάλουμε μονημας, για να ξεχρεοθει η χώρα, αλλά να, έτσι είναι όταν ξένα κοπάδια βόσκουν σε ξένα λειβάδια, ο τσοπάνος κοιτάει στα ξένα λειβάδια να φάνε τα ζώα του, και ας καταστρέψουν τα χωράφια του άλλου της σπαρμοδιεςτου το βιοςτου

 2. Ανώνυμος

  Παλαιότερα, πρίν να εισχωρήσουν άποικοι εισβολής,απο το 1820 περίπου και μετά, ος ιθαγενείς λαός ήταν ενωμένος, αυτό το βρίσκουμε σε τραγούδια σε ιστορία κ τ λ, όπως το τραγούδι βγήκε να Αντώνης στ άγραφα να μάση παλικάρια,βλέπετε ότι ο λαός ακολούθησε σησωμος γιά κάποιες καταστάσεις, λάμβανε μέρος των γεγονότων, τα τελευταία χρόνια που η καταστάσεις διαδραματίστηκαν, και διαμόρφωσαν το νεοελληνικό κράτος, σήμερα ο λαός διαφοροποιηθεικε απο το γεγονός να λαμβάνει συμετοχή αντιδρασεις,και ας καταστρέφεται ο πολιτισμός του,ο τόπος του, η περιοχή του,μένει απομακρυσμένος καί αδιάφορος, ενό κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία είς βάρος του λαού και της Χόρας,τώρα κάποιοι βλέπουν να καταστρέφεται η περιοχηςτους, αλλά δέν ακολουθούν λαός για αντίδραση,διότι ο εισβολείς άποικος η ότι άλλο, δεν αισθάνεται ιθαγενείς,ομογενείς, ιδίου γένους,ενό αυτός που αντιδρά γιά το συμφέρον τού τόπου του δεν των ακούει κανείς, αυτό περίπου εκμεταλλεύονται σήμερα κάποιοι,και αν αντιδρας για το συμφέρον τού τοπουσου του λαουσου,τότε γιά αυτούς είσαι φασίστας ακροδεξιά ναζιστής κ τ λ, δε ξέρω αν οι πρόγονοι ομογενής μας, δε χυναν το αίμα τους, και δεν πολεμούσαν σύσσωμοι ενωμένη, για τούς εισβολείς κατακτητας εκείνης τής εποχής, και αδιαφορούσαν, η συνεργάζονταν με τους κατακτητας,το πως θα ειμασταν σήμερα, αν θα μιλαγαμε τη γλώσσα μας, η αν θα υπέρηφανενυόμασταν ος έλληνες

 3. Ανώνυμος

  Παλαιότερα ο παππούς μου, 1905 , 1910, πήγαινε στα χειμαδιά, στα κατομερα του βάλτου, προς Αγγελόκαστρο Σταμνά, όπως έλεγε και η μάνα μου εκεί κοντά είναι και εκκλησία άγιος Παντελεήμονας, και είναι και θαμμένη συγγενής, έλεγε ο παππούς οτι τοτε κάναν απογγιστραστικα έργα, δηλαδή κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον του βάλτου, ίσος τότε να μη φαίνονταν, αλλά δεν έπρεπε να παραβιάσουν το φυσικό περιβάλλον του βάλτου, θέλω να πώ ότι πόσο παλαιότερα γινόταν καταστροφή στο περιβάλλον, μετά ο παππούς μου πήγε στρατιώτης, και πολέμησε στη μικρά Ασία 8 χρόνια, δε ξέρω με τα αδέρφια του, ός πότε πήγαιναν στα χειμαδιά, τη δεκαετία τού 1960 που θυμάμαι εγώ, ηταν τοπικά στήν ευρύτερη περιοχή, με μαντριά Στρούγκα καλύβια,το καλοκαίρι ψηλότερα, και το φθινόπωρο χαμηλότερα, και ο πατέρας μου έλεγε, μικρός γυρνούσε στό βάλτο, και τότε ήτα δάση ζούγκλα

 4. Πέτρος

  Κάνετε τα ούρα σας πετρέλαιο τότε για να έχετε ενέργεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.