Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Αντιστασιακοί στο Αρχηγείο της Δυτικής Στερεάς του ΕΛΑΣ στην Τριχωνίδα, Ιούλης 1943

Αντιστασιακοί στο Αρχηγείο της Δυτικής Στερεάς του ΕΛΑΣ στην Τριχωνίδα, Ιούλης 1943

antarteselas

Του Λίνου Υφαντή,

Μια σπάνια φωτογραφία διασώζεται μέσω του πρωτοσέλιδου ενός παλιού βιβλίου του Θεόδωρου Πολιτόπουλου “Το τελευταίο σιωπητήριο”. Απεικονίζει αντιστασιακούς με τον οπλισμό τους στο Αρχηγείο της Δυτικής Στερεάς του ΕΛΑΣ. Η θέση της φωτογραφίας ήταν κάπου στην ορεινή Τριχωνίδα, όπως αναφέρει το βιβλίο.

Τα πρόσωπα  οπως αναφέρεται στο πίσω μέρος του βιβλίου είναι : Φωκίων Πολιτόπουλος ( με τη σάλπιγγα), Μάλαινος από Άγιο Βλάση ( με τα γένια), Οδυσσέας από Ευρυτανία ( με τα γένια), Νίκος Πετρούλας ( γονατιστός), Λάμπρος Σαϊτας ( κάτω).

Η φωτογραφία είναι μία από τις ελάχιστες που κυκλοφορούν από μέλη των αντάρτικων σωμάτων που δρούσαν στην Αιτωλοακαρνανία, τόσο του ΕΛΑΣ όσο του ΕΔΕΣ. Αν μη τι άλλο, η ψηφιακή διάσωσή τους, πάντα με αναφορά της έντυπης αρχικής πηγής, συμβάλλει στη διάσωση της αντιστασιακής μνήμης, όσο και  των προσώπων που συμμετείχαν.

Άλλωστε στα πρόσωπα  τους απεικονίζεται ανάμεικτη η αγωνία και η αποφασιστικότητα του πολεμιστή, που εκείνη την περίοδο επέλεξε να βγει στο βουνό και να πολεμήσει ανοικτά τους κατακτητές.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Anonimos

    Καποτε πολεμαγαν τους κατακτιτες τωρα ειμαστε ολοι ψαρια του γλυκου νερου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.