Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Αντίθετος στην επέκταση των υδατοκαλλιεργειών ο δήμος Ξηρομέρου: “επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό”

Αντίθετος στην επέκταση των υδατοκαλλιεργειών ο δήμος Ξηρομέρου: “επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό”

Καλεί τους Βουλευτές ,την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ,την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΚΕΔΕ  να πάρουν θέση.Πλήρη και σαφή αντίθεση στην ίδρυση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και εκφράζει ο δήμος Ξηρομέρου λαμβάνοντας σχετική απόφαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η  Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων   αφορά και το παραλιακό κομμάτι του Δήμου από Αστακό ως Μαραθάκι Κανδήλας και για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  ο πρόεδρος του  Ελευθέριος Κατσαούνης με διαβιβαστικό ενημέρωσε τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ΠΕΔ , την ΚΕΔΕ, το ΥΠΕΚΑ, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ καθώς και τις Κοινότητες Καλάμου και Καστού Λευκάδας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο  Ξηρομέρου στην απόφαση του του που έλαβε κατά πλειοψηφία αναφέρει πως:

1) Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και o σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

2) Αντιτίθεται στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

3) Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

4) Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου.

5) Να συνεργαστεί με τον Δήμο Λευκάδας και τα Νησιά Κάλαμο και Καστό για το θέμα αυτό που τους αφορά κι αυτούς άμεσα.

6) Να ενημερώσει τους Βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων ,την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ,την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό και να τους καλέσει να πάρουν θέση.

«Η ΠΟΑΥ θα επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής”

Το θέμα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου καθώς, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η χωροθέτηση σχεδόν σε όλη την παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου ( Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος) Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος «η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 με το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών ,που ψηφίστηκε εν μια νυκτί από την Βουλή και μάλιστα την παραμονή παραίτησης της Κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΚΥΑ 31722/4-11-2011 (ΦΕΚ 2505/4-11-2011). Κι αυτό έγινε κατά παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 2014/89/ΕΚ με βάσει την οποία είχε δεσμευτεί η χώρα μας μέχρι τον Μάρτιο του 2021, να έχει εκπονήσει νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό .Πρωτού ψηφιστεί αυτός δεν νομιμοποιείται καμιά εφαρμογή Ειδικού Χωροταξικού , όπως είναι αυτό των Ιχθυοκαλλιεργειών που θεσμοθετήθηκε. Ο σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος έγινε με βάση μελέτη ,στην σύνταξη της οποίας εμπλέκεται ο Σύλλογος Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ) δηλαδή οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι στόχο είχαν να λύσουν τα προβλήματα χωροθέτησης των μονάδων τους, με την νομιμοποίησή τους ,την επέκτασή τους και την δημιουργία νέων μονάδων, παραβλέποντας επί της ουσίας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που είχε αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή (τουρισμό, αλιεία) . Έτσι, έγινε η χωροθέτηση σχεδόν σε όλη την παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου» .

Μία από τις ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών που δημιουργήθηκαν  βρίσκεται στην περιοχή του δήμου Ξηρομέρου αλλά δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση από τον Δήμο ή από άλλους φορείς της περιοχής σε αντίθετη κατεύθυνση και καμιά διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο.

Τον Φεβρουάριο του 2019 έλαβε θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με φορέα διαχείρησης (Φ.Δ.) της Π.Ο.Α.Υ. την «Αναπτυξιακή Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας Α.Ε.» την οποία αποτελούν 11 εταιρίες Ιχθυοκαλλιεργειών που δραστηριοποιούνται εντός της προτεινόμενης ζώνης και από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την μελέτη η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή του δήμου Ξηρομέρου αποτελείται από 10 ζώνες (Π1-Π10) με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα . Από αυτές επηρεάζουν την παραλιακή διαδρομή Αστακός-Μύτικας ως Μαραθάκι και τον Κάλαμο Λευκάδας  οι ζώνες Π-6,Π-7,Π-9 και Π-10 με Συνολική Επιφάνεια 5.603,89 στρέμματα και τα παραγωγικά στρέμματα ,αυτά που θα καλυφτούν με κλουβιά, από 135 που είναι σήμερα αυξάνονται στα 411,50.

Η δημοτική αρχή Ξηρομέρου υποστηρίζει πως «η ΠΟΑΥ θα επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια και φαίνεται να αποδίδει καρπούς στην τοπική κοινωνία. Μπορεί οι Ιχθυοκαλλιέργειες να είναι ένας τομέας που απασχολεί αρκετούς εργαζόμενους από την περιοχή μας και κάνει εξαγωγές, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί σε μέρη που δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα και δεν επιβαρύνονται άλλες δραστηριότητες και τέτοια υπάρχουν. Δεν επιτρέπεται το κεντρικό Κράτος να έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σαν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και παράλληλα, σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτικές να χωροθετεί και Ιχθυοκαλλιέργειες».

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Στα πλαίσια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος    Ερωτόκριτος Γαλούνης ανέφερε ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΠΟΑΥ δεν ήρθε ποτέ στο Δήμο για γνωμοδότηση.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος   Δημήτριο Κομπλίτσης ς είπε ότι η Λαική Συσπείρωση δεν μπορεί να συγκατατεθεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις που γίνονται σε τόσο σοβαρά θέματα και ότι θα καταθέσει δική της πρόταση για το θέμα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος  Στυλιανός Παπαναστάσης  πρότεινε να ζητηθεί από την Περιφέρεια να άρει την απόφασή της με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπό ίδρυση ΠΟΑΥ. Τοποθέτηση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ  Παναγιώτης Χολής.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.