Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Υποχρεωτικά σφραγίδα εργοδότη στη βεβαίωση τύπου Α – Οι νέες διευκρινίσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Υποχρεωτικά σφραγίδα εργοδότη στη βεβαίωση τύπου Α – Οι νέες διευκρινίσεις

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πιο αυστηροί από σήμερα οι έλεγχοι – «Αφήστε τα τερτίπια» το μήνυμα Χαρδαλιά Περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων ως προς τη συμμόρφωση με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έχοντας πλέον μια σαφή εικόνα για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή (22/03), ο Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης έδωσε σαφή προειδοποίηση προς τους ανυπάκουους.

Ο υφυπουργός προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο τους ελάχιστους που «συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα πως θα εξαπατήσουν τις αρχές», ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση: «Ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι».

Παρότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τη διαδικασία και παραμένει κατ’ οίκον, δεν λείπουν, ωστόσο, και όσοι επιχειρούν να «σπάσουν» τα μέτρα αυτοπεριορισμού, όπως συνέβη με οκτώ συμπολίτες που είχαν τεθεί σε απομόνωση χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών κρουσμάτων (σε σύνολο 161 ελέγχων), οι οποίοι βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τελικά τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και τους ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Δείτε στο βίντεο τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά:

Νέες διευκρινίσεις

Αυστηροποιώντας τα ήδη υπάρχοντα μέτρα λόγω κορωνοϊού, ως προς το καθεστώς μετακίνησης των πολιτών ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι «δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».

Ειδικότερα, στις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη. Η μη ύπαρξη σφραγίδας καθιστά την βεβαίωση άκυρη με ό,τι προβλέπεται για τις συνέπειες.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι των εταιρειών διαχείρισης κοινοχρήστων, χρειάζονται την βεβαίωση εργοδότη στην οποία να αναφέρεται το σαφές ωράριο εργασίας καθώς και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών στις οποίες θα μεταβούν μέσα στο εργάσιμό τους.

Για κάθε έξοδο από την οικία, είναι υποχρεωτική η Βεβαίωση Κίνησης, η οποία είναι δύο ειδών:

-Η βεβαίωση τύπου Α, η οποία αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

-Η βεβαίωση Τύπου Β αφορά όλες τις μετακινήσεις πλην εργασίας (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Αλλαγές θα ισχύουν από την Πέμπτη και μέχρι το Σάββατο 25 Απριλίου στο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, καθώς έχει ομαλοποιεί η διαδικασία τροφοδοσίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ:

· Δευτέρα έως Παρασκευή θα λειτουργούν 07-21:00,
· το Σάββατο θα λειτουργούν 07:00-20:00 και
· την Κυριακή θα παραμένουν κλειστά.

Στα νέα μέτρα απαγόρευσης συμπεριλαμβάνονται τα κάτωθι:

-Το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές, κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού το οποίο θα πιστοποιείται με email ή επιστολή
της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχτεί

– Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν οδηγεί θα εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού. Τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες κίνησης και μετακίνησης

-Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και όσων εργάζονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, απαιτείται η σχετική κάρτα και η βεβαίωση από τον εργοδότη και αντί για ώρες εργασίας θα πρέπει να αναγράφεται το ρεπορτάζ που καλύπτει.

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.