Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Απαιτούν απαντήσεις για τον θάνατο του 51χρονου σε ιχθυοκαλλιέργεια

Απαιτούν απαντήσεις για τον θάνατο του 51χρονου σε ιχθυοκαλλιέργεια

Ανακοινώσεις για τον θάνατο του 51χρονου εργαζομένου σε ιχθυοκαλλιέργεια εξέδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και το Σωματείο Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αναφέρει:

Νεα απώλεια ζωής στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέας α.ε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας

Η ομοσπονδία μας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου όπου άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας.
Ο συνάδελφος βρέθηκε μετά από κινητοποίηση του λιμενικού πνιγμένος σε βραχώδες σημείο των πλωτών εγκαταστάσεων στο νησί Πεταλά, όπου διατηρεί η συγκεκριμένη επιχείρηση.

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα, όπου η εργοδοσία το ονομάζει εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τον πιο τραγικό τρόπο, την απώλεια της ίδιας της ζωής.
Μπροστά στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους για την επιχείρηση, τα μέτρα προστασίας της εργασίας και της ζωής των εργαζόμενων είναι ελλειπή ως και ανύπαρκτα.
Αυτό επιβεβαιώνεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με δυνατούς κυματισμούς, ανέμους που όμως αυτό δεν εμπόδισε την εργοδοσία να στείλει προσωπικό στα πλωτά κλουβιά με κίνδυνο να συμβεί το τραγικό δυστύχημα.

Συνάδελφοι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς με μισθούς πείνας και με ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Το ξήλωμα του προσωπικού των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ, έχει ως αποτέλεσμα τους λιγότερους ελέγχους και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Η ομοσπονδία ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν πλήρη έλεγχο και να διαλευκάνουν κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το θανατηφόρο συμβάν.
Απαιτούμε από την εργοδοσία του ομίλου ΝΗΡΕΑ να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του εκλιπόντα συναδέλφου μας.

Τέλος η ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους και ειδικά στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, να ενωθούν και να οργανωθούν στα συνδικάτα τους.
Να μπει επιτέλους φρένο στην ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας, να παλέψουμε για αξιοπρεπείς μισθούς δικαιώματα και προστασία της ίδια της ζωής μας.
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Να μην αφήσουμε να υπάρξει νέα απώλεια για τα κέρδη των λίγων.

Η ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Ένας ακόμα εργαζόμενος δε γύρισε σπίτι του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο χώρο δουλειάς. Ο 51χρονος συνάδελφος που εργάζονταν στην ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα του ΝΗΡΕΑ στον Αστακό, πνίγηκε το βράδυ της Πέμπτης 10 Γενάρη 2019 στο Πεταλά και ενώ βρίσκονταν μόνος του στα κλούβια στη θάλασσα παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στη περιοχή.

Το σωματείο μας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και παράλληλα απαιτεί τόσο από τη διοίκηση της εταιρείας όσο και από κάθε αρμόδιο φορέα απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου του. Δεν είναι το πρώτο εργατικό «ατύχημα» στην εταιρεία του «ΝΗΡΕΑ».
Μεγάλες οι ευθύνες και της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που υποστελεχώνουν τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους. Η κατάσταση δε θα αλλάξει από μόνη της. Με τη μαζικοποίηση του σωματείου, συσπείρωση των εργαζομένων και συμμετοχή στην ταξική πάλη θα παλέψουμε για δουλειά με δικαιώματα.

Απαιτούμε από την διοίκηση και από κάθε αρμόδιο φορέα απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου του.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας
-Να σταματήσει παντού η εντατικοποίηση
-Να προσληφθεί προσωπικό όπου χρειάζεται
– Όλο το προσωπικό να έχει σταθερή δουλειά με κατοχυρωμένα δικαιώματα
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.