Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Απάντηση χωρίς…απάντηση για το φυσικό άεριο

Απάντηση χωρίς…απάντηση για το φυσικό άεριο

CACHE_650X650_1_271033Συνεδρίαζε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και ήρθε η ώρα να απαντηθεί η Επερώτηση για το «αναπτυξιακό πρόγραμμα χρήσης φυσικού αερίου για την Δυτική Ελλάδα, τον σχεδιασμό και τις στρατηγικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» που κατέθεσε προ ημερών ο αιτωλοακαρνάνας Περιφερειακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης.
Ο Ν.Φαρμάκης είχε θέσει καίρια και συγκεκριμένα ερωτήματα για το αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που να αφορά στην έλευση του φυσικού αερίου στην Αιτωλοακαρνανία και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτή και φυσικά από πού και για ποιο λόγο επελέγη το λιμάνι της Πάτρας αντί του Πλατυγιαλιού ως σημείο μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κι αν ένα αποκλείει το άλλο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής λοιπόν ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει. Και μίλησε χωρίς επί της ουσίας να απαντήσει τίποτα συγκεκριμένο. Αοριστολογίες, γενικολογίες και λόγια στα οποία αν δοθεί βάση το συμπέρασμα είναι πως σχέδιο για φυσικό αέριο και Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει. Εκεί όμως που προκλήθηκε θυμηδία στην αίθουσα ήταν όταν ο κ. Υφαντής εγκάλεσε τον Φαρμάκη και έκανε λόγο για την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού λόγου.
Το θέμα είναι σοβαρό όμως και απαιτείται σχέδιο. Και ασχέτως της (μη) απάντησης Υφαντή δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως το ζήτημα δεν απασχολεί τον περιφερειάρχη που για να φθάσει το φυσικό αέριο μέχρι την Πάτρα δίνει πράγματι αγώνα.
«Είναι σαφές ότι αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα τόσο των πολιτών όσο όλων των αρμοδίων φορέων της Αιτωλοακαρνανίας η δημιουργία δικτύου διανομής στο Νομό αλλά και η δημιουργία χώρου αποθήκευσης και αναδιανομής φυσικού αερίου εντός του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αντίθετη πολιτική εκ μέρους σας θα σηματοδοτεί την πλήρη ενεργειακή απομόνωση της περιοχής και θα αμβλύνει τις ήδη μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες ενόψει των ανωτέρω σχεδιασμών. Δεν χρειάζεται να αναλυθεί πολύ –ως αυτονόητη- η οικονομική επιβάρυνση στον χρήστη φυσικού αερίου, η προμήθειά του μέσω οδικών μεταφορών (βλ.κόστος μεταφοράς), που θα εκμηδενίζει ουσιαστικά την διαφορά κόστους», ανέφερε στην Επερώτηση του ο Ν.Φραμάκης. Αναμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν σήμερα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.