Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας-Άλλο η ποικιλία και άλλο το ΠΟΠ λέει η Κομισιόν

Απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας-Άλλο η ποικιλία και άλλο το ΠΟΠ λέει η Κομισιόν

Άλλο Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ και άλλο Kalamata Olives εξηγεί η Κομισιόν στους Μεσσήνιους, με επιστολή του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι σε απάντηση προγενέστερης επιστολής του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Η απάντηση ερμηνεύεται ως δικαίωση των θέσεων της Αιτωλοακαρνανίας. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης Janusz Wojciechowski, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τοποθετείται επί του ζητήματος του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τονίζοντας ότι «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή των ονομασιών της ποικιλίας στη βάση δεδομένων FRUMATIS. Δηλαδή, είναι θέμα εσωτερικό, της χώρας μας».

Η απάντηση των Βρυξελλών αναφέρει ότι η εμπορική χρήση της ποικιλίας «Καλαμών» και «Καλαμάτα» προϋπήρχε της θεσμοθέτησης του ΠΟΠ την δεκαετία του 1950, υιοθεντώντας εν πολλοίς την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει επί του θέματος η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και η Ένωση Μεταποιητών Εξαγωγέων Τυποποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ).

Η επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας, στάλθηκε τον περασμένο Μάιο με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης της πολυθρύλητης απόφασηςΑποστόλου (331/20735/2018 – ΦΕΚ 648Β/26-2-2018) για την ελιά Καλαμών, στην οποία ως γνωστόν οι προσφεύγοντες Μεσσήνιοι ζητούν την ακύρωση της. Συνοπτικά η εν λόγω υπουργική απόφαση του 2018 διευκολύνει και τυπικά την διακίνηση διεθνώς της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ένδειξη Kalamata Olives, κάτι που είναι διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από το ΠΟΠ και τη λειτουργία του.

Το ίδιο φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται και η Κομισιόν, με τον Πολωνό Επίτροπο να αναφέρει στην επιστολή του: «Ήδη πριν από την καταχώριση αυτού του ΠΟΠ, η ποικιλία της ελιάς ήταν γνωστή και εμπορευόταν ως «Καλαμών» και το συνώνυμό της «Καλαμάτα» καθώς και η ποικιλία φυτών που κοινοποιήθηκε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στο σύστημα FRUMATIS, είναι γνωστό ότι η παραγωγή του ποικιλία φυτών στην Ελλάδα, εκτός της γεωγραφικής περιοχής του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή του ΠΟΠ. Επιπλέον, η ποικιλία των φυτών καλλιεργείται εκτός Ελλάδας, και τόσο οι ελληνικές όσο και οι μη ελληνικές ελιές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ΠΟΠ διατίθενται ευρέως υπό την ονομασία της ποικιλίας».

Επιπλέον η Κομισιόν αναφέρει πως η καταχώριση της ΠΟΠ που περιέχει ή περιλαμβάνει μια ονομασία ποικιλίας δεν εμποδίζει την παράλληλη χρήση του όρου της ποικιλίας υπό την προϋπόθεση:

(α) το προϊόν προέρχεται από την ποικιλία ·

(β) οι καταναλωτές δεν παραπλανούνται ·

(γ) η χρήση συνιστά θεμιτό ανταγωνισμό · και (

δ) η χρήση δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη του ΠΟΠ.

«Επιπλέον, μόνο το ΠΟΠ μπορεί να περιγραφεί με τη συγκεκριμένη καταχωρισμένη ονομασία “Ελιά Καλαμών / Ελιά Καλαμάτας” και να συνοδεύεται από το επίσημο λογότυπο ΠΟΠ ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν το προϊόν προέλευσης ΠΟΠ στην αγορά».

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας, την οποία συνυπέγραφαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι Δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και οι φορείς που είχαν προβεί στην καταγγελία, ζητείτο να υπάρξει ενεργή παρέμβαση της Ε.Ε. ως θεματοφύλακας των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.

https://www.agronews.gr 

Αναλυτικά η απάντηση του Janusz Wojciechowski στον δήμαρχο Καλαμάτας:

Αγαπητέ κύριε Βασιλόπουλε,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας με ημερομηνία 27 Μαΐου 2021 σχετικά με την προστασία του «Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ήδη πριν από την καταχώριση αυτού του ΠΟΠ, η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς ήταν γνωστή και κυκλοφορούσε στο εμπόριο ως «Kalamon» και το συνώνυμό της «Kalamata». Καθώς και η ποικιλία φυτών που κοινοποιήθηκε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στο σύστημα FRUMATIS, είναι γνωστό ότι η παραγωγή της συγκεκριμένης φυτικής ποικιλίας στην Ελλάδα, εκτός της γεωγραφικής περιοχής του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas», υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή του ΠΟΠ. Επιπλέον, η συγκεκριμένη φυτική ποικιλία καλλιεργείται εκτός Ελλάδας και τόσο οι ελληνικές όσο και οι μη ελληνικές ελιές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το ΠΟΠ διατίθενται ευρέως υπό την ονομασία της ποικιλίας.

Προκειμένου να σεβαστούμε τα δικαιώματα τόσο αυτών που εμπορεύονται προϊόντα που έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas» όσο και αυτών των ειδικών ποικιλιών μάρκετινγκ, η ΕΕ έχει ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ονομασία ποικιλίας όταν ένας παρόμοιος ή πανομοιότυπος όρος καταχωρείται ως ΠΟΠ. Συνοπτικά, η καταχώριση του ΠΟΠ που περιέχει ή περιλαμβάνει ένα όνομα ποικιλίας δεν εμποδίζει τη χρήση του όρου ποικιλίας υπό την προϋπόθεση:
(α) το προϊόν προέρχεται από την ποικιλία

(β) οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται

γ) η χρήση συνιστά θεμιτό ανταγωνισμό και

(δ) η χρήση δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη του ΠΟΠ.

Επιπλέον, μόνο το ΠΟΠ μπορεί να περιγραφεί με τη συγκεκριμένη καταχωρημένη ονομασία “Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas” και να συνοδεύεται από το επίσημο λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν το προϊόν προέλευσης ΠΟΠ.

Όσον αφορά την καταχώριση του όρου «Kalamata» στο Ελληνικό Μητρώο Φυτικών Ποικιλιών, καθώς και στο FRUMATIS, η νομοθεσία της ΕΕ για τα οπωροφόρα δεν προβλέπει τη δυνατότητα αξιολόγησης της καταλληλότητας των ονομαστιών ποικιλιών. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εγγραφή αυτών των ονομασιών ποικιλιών στη βάση δεδομένων FRUMATIS σύμφωνα με αποδεκτές διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, όπως ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ για τα οπωροφόρα φυτά και την ισχύουσα εθνική τους νομοθεσία.

Όσον αφορά τις τέσσερις εκστρατείες προώθησης από τον εκτελεστικό οργανισμό CHAFEA , επιλέχθηκαν μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2016 . Στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τις ευρωπαϊκές επιτραπέζιες ελιές, τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και την ποιότητα και τη γεύση των επιλεγμένων ποικιλιών ελιάς (Konservolia, Chalkidiki, Kalamata και Throuba).

Το πρόγραμμα προώθησης που στόχευε στην εσωτερική αγορά υποβλήθηκε στο θέμα 2 των αιτήσεων, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των γεωργικών μεθόδων και των χαρακτηριστικών των προϊόντων. Οι προτάσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της αναγνώρισης του καθεστώτος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) θα είναι επιλέξιμες βάσει του θέματος 1 της αίτησης υποβολής προτάσεων. Για τα τρία προγράμματα που υποβλήθηκαν σε θέματα που στόχευαν σε Τρίτες Xώρες, θα ήταν πιθανή η προώθηση συστημάτων ποιότητας της Ένωσης, αλλά δεν προτάθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas» μπορεί να υποβληθεί πρόταση κατά τη διάρκεια μιας επερχόμενης πρόκλησης για πρόταση στο θέμα της προώθησης των συστημάτων ποιότητας της Ένωσης.

Με εκτίμηση,

Janusz Wojciechowski

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.