Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Κτηνοτρόφοι Λεπενούς σε ΟΠΕΚΕΠΕ: Συγνώμη, αλλά θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι εκτρέφουμε βόδια…δεν είμαστε!

Κτηνοτρόφοι Λεπενούς σε ΟΠΕΚΕΠΕ: Συγνώμη, αλλά θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι εκτρέφουμε βόδια…δεν είμαστε!

oi-eponimes-kataggelies-pou-anoixan-ta-stomata-sti-lepenou-696x468H Eπιτροπή Κτηνοτρόφων Λεπενούς  κοινοποίησε στο agrinionews.gr επιστολη προς τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γεώργιο Αποστολάκη. Αφορά απάντηση σε επιστολή του κ. Αποστολάκη στο agrinionews.gr και για το λόγο αυτό και για λόγους δεοντολογίας δημοσιεύεται. Η επιστολή της Επιτροπής Κτηνοτρόφων Λεπενούς έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε αντιπρόεδρε,

με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή-απάντηση που αποστείλατε και δημοσίευσε το agrinionews.gr σχετικά με τους ελέγχους στη Λεπενού και τα παραλειπόμενα.

Επιτρέψτε μας ορισμένες επισημάνσεις:

 1. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του. Θεωρούμε, ωστόσο, άστοχο το επιχείρημα περί διασφάλισης της χρηστής διαχείρισης των πόρων του ΚΠΣ, διότι αν αυτή ήταν η αγωνία σας, θα είχατε φροντίσει να αποφύγετε τις κυρώσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε., για τις οποίες ως θεσμικός παράγοντας έχετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης.
 2. Ουδείς αμφισβήτησε το δικαίωμα και την υποχρέωση διενέργειας καθολικών ελέγχων, ούτε υποδείξεις θα κάνουμε επ’ αυτού. Θεμιτοί και καλοδεχούμενοι είναι οι έλεγχοι. Προς ενημέρωσής σας, όμως, επειδή προφανώς δεν σας τα έχουν μεταφέρει σωστά (εκτός κι αν σκόπιμα παραπλανάτε), η ειδοποίηση έγινε με όλους τους δυνατούς τρόπους, …μια μέρα νωρίτερα. Για την ακρίβεια ειδοποιηθήκαμε Κυριακή βράδυ με ένα sms για να συγκεντρώσουμε και να παρουσιάσουμε τα ζώα μας Τρίτη πρωί. Δηλαδή, σε συνθήκες πρωτόγνωρης για την περιοχή μας κακοκαιρίας, είχαμε στη διάθεσή μας μία μόνο ημέρα να ανεβούμε στον χιονισμένο (μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια) Πεταλά, που είχε μετατραπεί σε παγοδρόμιο, και να βρούμε τα ελευθέρας βοσκής κα αγελαίας μορφής κοπάδια μας.
 3. Φυσικά και δεν υπήρξαν διενέξεις. Και γιατί να υπάρξουν; Μόλις σας αναφέραμε ότι δεν αρνούμαστε τους ελέγχους. Άλλωστε, για τις περιπτώσεις που μέσα στον πανικό μας να συγκεντρώσουμε, σε τέτοιες συνθήκες τα ζώα, που έλειπαν τα ενώτια, οι ελεγκτές σε όλους τους τόνους μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα.
 4. Με αυτές τις διαβεβαιώσεις, κύριε αντιπρόεδρε, υπογράφαμε εν λευκώ ότι χαρτί μας έδιναν, προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαδικασία.Υπήρξε, συνεπώς, όχι απλή παραπλάνηση, αλλά εξαπάτηση, διότι, εφ’ όσον υπήρχαν ευρήματα, θα έπρεπε εκείνη τη στιγμή να ενημερωθούμε για αυτά, να συμπληρωθεί το πρακτικό, να αναγράψουμε τις αντιρρήσεις μας, να το υπογράψουμε και να λάβουμε αντίγραφο.
 5. Είναι ανεπίτρεπτο ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ να τοποθετείτε δημόσια πριν φροντίσει σωστά να ενημερωθεί: Μια μόνο ένσταση έχει υποβληθεί; Ή μόνο δεκαπέντε, όπως επίσης δημόσια έλεγε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, με τον οποίο βρίσκεστε σε πλήρη ευθυγράμμιση και απορούμε πως στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε σωστή συνεννόηση, ώστε να λέτε το ίδιο ψέμα; Εμείς πάντως, ως Επιτροπή, έχουμε στη διάθεσή σας τα αποδεικτικά από τα ΕΛΤΑ από πολλές δεκάδες ενστάσεις που έχουμε υποβάλει.
 6. Δεν αμφισβητούμε τις γνώσεις, τις ικανότητες ή την επάρκεια των ελεγκτών. Αν, ωστόσο, εσείς ως αντιπρόεδρος ενός κρατικού Οργανισμού θεωρείτε ορθή επιστημονική μέθοδο τη χρονολόγηση της ηλικίας των ζώων από απόσταση εκατό και πλέον μέτρων με μια φευγαλέα ματιά, να το καθιερώσετε ως επίσημη πρακτική. Και να μεταλαμπαδέψετε τη γνώση στα πανεπιστήμια.
 7. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές στη Βόρειο Ελλάδα και να συγκρίνει ανόμοια πράγματα; Δεν ξέρετε ότι στις Σέρρες το χειμώνα έχουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι σταβλισμένα τα ζώα τους, άρα μπορούν εύκολα να τα παρουσιάσουν, ενώ στη δική μας περιοχή τα σταβλίζουμε το καλοκαίρι, γιατί δεν υπάρχει τροφή στον Πεταλά, ενώ το χειμώνα τα έχουμε ελεύθερα στο βουνό; Γιατί δημιουργείτε εντυπώσεις;
 8. Θα οφείλατε επίσης να γνωρίζεται ότι ακόμη και χίλια ζώα λιγότερα να βρίσκατε, τα ίδια χρήματα θα παίρναμε ως επιδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Συνεπώς, τι είχαμε να κερδίσουμε και γιατί όλος αυτός ο θόρυβος; Βέβαια, αν πραγματικά σας ενδιέφερε η αλήθεια, θα είχατε φροντίσει να μάθετε ότι στα δικά μας μητρώα οι αριθμοί ήταν απολύτως σωστοί, παρά τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν απ’ την πλευρά του διευθυντή της ΔΑΟΚ. Αναζητήστε εκεί και στα όσα απίστευτα έγιναν με την ΚΒΔ τη ρίζα του κακού. Ποια αλήθεια είναι η θέση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για το γεγονός ότι, όταν διαπιστώσαμε την ανάγκη εμβολιασμού για την οζώδη δερματίτιδα και τη διαφορά των ζώων στα μητρώα μας με την ΚΒΔ και αμέσως ζητήσαμε τη διαγραφή τους, ο ίδιος ο κ. Διευθυντής σκόπιμα έδωσε εντολή να μηνεπιτραπεί η επικαιροποίηση της ΚΒΔ, αφού μεθόδευε τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν; Σημειώστε ότι ο κ. διευθυντής της ΔΑΟΚ, που υπερηφανεύεται για την τριαντακονταετή εμπειρία του ως δημόσιος κτηνίατρος, γνωρίζοντας καλά τις παθογένειες του συστήματος, για τις οποίες έχει και προσωπικές ευθύνες ως πρώην προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής, αντί να συμβάλει στην εξυγίανσή τους με τη νέα του αναβάθμιση στη θέση του Διευθυντή της ΔΑΟΚ, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του και το ρόλο του για να εξοντώσει ένα ολόκληρο χωριό. Και εν τέλει, μήπως όλο αυτό βολεύει πολλές πλευρές; Μήπως έπρεπε κάτι να γίνει για να υπάρξει άλλη κατανομή των επιδοτήσεων και μεταφορά σε άλλες περιοχές; Μήπως ιδιωτικά, αλλότρια προς τον τόπο και τον χώρο συμφέροντα, βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν μέσα από εμάς άλλους φορείς, αυτούς που λυσσαλέα πολεμάνε και ανταγωνίζονται; Ή μήπως θα πρέπει να τα θεωρήσουμε όλα συμπωματικά και καλώς καμωμένα; Συγνώμη κύριε αντιπρόεδρε, αλλά θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι εκτρέφουμε βόδια…δεν είμαστε!

Και κάτι ακόμη, κύριε αντιπρόεδρε, μιας και δείχνει να σας απασχολεί σοβαρά το θέμα: Μπορείτε, με την ιδιότητά σας, να μας εξηγήσετε πως γίνεται πριν ακόμη ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και εξεταστούν οι ενστάσεις μας, πριν ενημερωθούμε εμείς για το αποτέλεσμα και τις ποινές που θα μας επιβάλετε, να δημοσιεύονται συγκεκριμένα στοιχεία στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», που αφού πρώτα μέτρησε «τα κέρατα της Λεπενούς», έρχεται τώρα να μας δικάσει, να μας καταδικάσει και να ορίσει ποινές; Είναι, άραγε, κι αυτό αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Ψεκασμενος

  Γραφείο Τύπου κτηνοτρόφων πρώτη φορά παίζει.Τα λεφτά παιδιά…

 2. Ανώνυμος

  έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέτε! !!!!Εγώ δεν είμαι από το χωριό, αλλά ντρέπομαι από αυτά που διαβάζω. Εσείς όχι μόνο να ψωφηση η γίδα του γείτονα, αλλά και όσοι έχουν γιδες. ……

 3. jem

  Αγαπητε ανώνυμε, κανείς δεν θέλει να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα ,έλλο θέλει να πολαπλασιαστούν οι κατσίκες του γείτονα. Στην περίπτωση της Λεπενούς από ότι διαβάζουμε και αν είναι όλα αλήθεια οι εκεί αγελαδοτρόφοι δήλωναν 13.000 ζώα και κατά τον έλεγχο βρέθηκαν 5.000. ν αυτό αληθεύει τότε μιλάμε για την απάτη. Τώρα άν οι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κάνανε και τόσο καλά τη δουλειά τους, αυτό δεν μπορεί με τίποτα να αναπληρώσει τα 8.000 κεφάλια που λείπουν.
  Εμείς σοβαρους αγρότες θέλουμε που να παράγουν πρόϊόντα για να τρώμε και να κονομάνε και αυτοί. Πρωσοπικά δεν μου αρέσουν καθόλου κάτι τύποι που τα κονομούσαν απο τις επιδοτήσεις χωρίς να μοχθούν και το παίζανε πονηροί στο Καφενείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.