Πέμπτη, Ιανουάριος 24, 2019

Απαξιώνεται το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας


Θλιβερή είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας (ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΑΦΚΑ) .Καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλες ειδικότητες όπως Φυσίατρους, ψυχολόγους, παθολόγους ή γενικούς γιατρούς, εργαστηριακούς, καθώς και φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.
Σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια. Παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμέ¬νη λειτουργία 3 πτερύγων και 60 κλινών. Η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ βρίσκεται στον «αέρα», οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο, όταν σε όλη την Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης παρά το μεγάλο αριθμό τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων αλλά και αγγειακών επεισοδίων που απαιτούν αποκατάσταση.
Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Μωραΐτη, επισκέφθηκε ,την Παρασκευή 25 Μαΐου, το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας, στη συνέχεια της αναφοράς που κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας το ψήφισμα Σωματείων και Φορέων του Δήμου Αμφιλοχίας που αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης της περιοχής.
To Ψήφισμα προέκυψε μετά από σύσκεψη με τους συμμετέχοντες να ζητούν:
1. Να λειτουργήσει ως Ίδρυμα μετανοσοκομειακής αποκατάστασης σύμφωνα με τον αρχικό του Σχεδιασμό.
2. Να στελεχωθεί με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες γιατρών και επαρκές μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς μετακινήσεις – αποσπάσεις για άλλες δομές.
3. Άμεση πρόσληψη φυσικοθεραπευτών για να εξυπηρετείται όλη η περιοχή.
4. Επαρκής αριθμός ασθενοφόρων και οχημάτων μεταφοράς ασθενών.
5. Βελτίωση – συντήρηση του κτιρίου το οποίο παρουσιάζει σοβαρή φθορά και υγρασία σε όλους σχεδόν τους χώρους.
6. Επαρκώς στελεχωμένη Διοικητική Υπηρεσία.
7. Εκσυγχρονισμός του ιατρικού εξοπλισμού και συντήρηση του ήδη υπάρχοντος .

Σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια

Κατά την επίσκεψη του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης μίλησε με τους εργαζόμενους για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ίδρυμα, ώστε το κέντρο να λειτουργήσει με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό.
Υποστήριξε ότι «πρόκειται για συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την υγεία, για την αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες, οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες είναι για πάνω από 2.000. Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου. Υλοποιούν την πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών για να οδηγείται ο κόσμος στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα που αναπτύσσονται γοργά τα τελευταία χρόνια».

φωτογραφίες και βίντεο : e-maistros.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.