Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Αγρινίου

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Αγρινίου

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών οικονομικού έτους 2019 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Αγρινίου. Επικριτική η αντιπολίτευση. 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών οικονομικού έτους 2019 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Αγρινίου. Την εισήγηση έκανε ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Χατζηανέστης ο οποίος είπε πως είναι  ισοσκελισμένος σε επίπεδο εσόδων – δαπανών και είναι ύψους 67,86 εκ. ευρώ  αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό έντιμο που αποτυπώνει ξεκάθαρα την πολιτική της Δημοτικής Αρχής. Υποστήριξε:«Με αίσθημα ευθύνης  σας παρουσιάζουμε έναν προϋπολογισμό με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό χαρακτήρα.

Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει ότι σέβεται τον πολίτη, το δημόσιο χρήμα και την πόλη.Στρατηγική επιλογή μας είναι τα χρήματα του δημότη να επιστρέφουν σε αυτόν με τη μορφή  έργων που βελτιώνουν τις υποδομές αλλά και την καθημερινότητά του.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό έργων. Το Αγρίνιο με σκληρή δουλειά και νοικοκύρεμα  έθεσε τις βάσεις για έργα υποδομής. Με επίμονη προσπάθεια καταφέραμε να εξορθολογήσουμε  τα οικονομικά και να αποδώσουμε θετικό πρόσημο. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Ο προϋπολογισμός του 2019 παρουσιάζει σε σχέση με το 2018 αύξηση και  καλύπτει όλες τις απαιτούμενες  ανάγκες αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα έσοδα.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που, με ακραίο πολιτικό καιροσκοπισμό, παραπληροφορούν τους πολίτες όσον αφορά την πορεία των οικονομικών του Δήμου.

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί μέσα σε ένα ασφυκτικό, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  περιβάλλον καταφέραμε να χαράξουμε αναπτυξιακή πολιτική και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας προωθώντας έργα υποδομών.

Πιστεύω ότι δικαιώθηκαν κόποι, προσπάθειες και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τους Αντιδημάρχους και την δημοτική ομάδα όσο και τις δημοτικές υπηρεσίες και τους υπαλλήλους για την προσήλωση τους στον στόχο μας».

Για «τελευταία πράξη του δράματος» και για «πέντε χαμένα χρόνια στον δήμο Αγρινίου», έκανε λόγω ο Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος τόνισε πώς ο προϋπολογισμός του 2019 του θύμισε την έκφραση που λεγόταν παλιά στα συνοικέσια το «πτωχός πλην τίμιος». Ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου μάλιστα έφερε και παραδείγματα για μεγάλες διαφορές με τους προϋπολογισμούς πριν το 2015, πράγμα που πάντως αντέκρουσε ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέροντας ότι εντάσσονταν έργα αλλά στο τέλος απεντάσσονταν και δεν γινόταν ποτέ.

Από το σημείο αυτό πήρε τον λόγο ο κ. Τραπεζιώτης για να πει πως οι απεντάξεις έγιναν επί της εποχής του κ. Παπαναστασίου, με τον δήμαρχο να ξαναπαίρνει τον  λόγο και να λέει πως τα έργα που απεντάχθησαν επί ημερών του δεν είχαν καν άδειες από το δασαρχείο σε πολλές περιπτώσεις. Όπως είπε ο επικεφαλής της παράταξης Ανατροπή Τώρα ο προϋπολογισμός θυμίζει αντίστοιχους «μικρών δήμων του περασμένου αιώνα» που προέβλεπαν λίγο τσιμέντο και κάποια πλακάκια μαζί με ασφαλτοστρώσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τραπεζιώτης ζήτησε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με ιδιώτες όπως γίνεται σε άλλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα για να ανταπαντήσει ο κ. Παπαπαναστασίου ότι οι δήμαρχοι τέτοιων πόλεων βρήκαν έτοιμες δομές από τους προηγούμενους και δεν βρήκαν εμπόδια από τα συμβούλια.

Οι κύριοι Παπανικολάου και Μερμίγκης επέμειναν στο ότι ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα επιτροπείας και ελέγχου που δεν έχει σχέση με τις τοπικές ανάγκες ενώ ο κ. Ρόκος από την πλευρά του δήλωσε ότι «δυστυχώς, μοιάζει ο χρόνος να σταμάτησε στο 2014»! Από την πλευρά του ο κ. Καζαντζής είπε πως κάθε χρόνο υπάρχει το ίδιο έργο στο δημοτικό συμβούλιο και πως επί της ουσίας δεν γίνεται καν εισήγηση. Προέτρεψε μάλιστα να δει η δημοτική αρχή τι γίνεται σε άλλες πόλεις όπως η Ξάνθη, το Μεσολόγγι, η Δράμα κλπ. αναφορά έκανε και στις αυξήσεις των αποδοχών των αιρετών που καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Αναφορά έκανε, επίσης, ο κ. Μερμίγκης  και στις αυξήσεις των αποδοχών των αιρετών που καταγράφονται στον προϋπολογισμό.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.