Έχει αναθρέψει γενιές και γενιές, μια θρεπτική τροφή γεμάτη παράδοση με συνταγή την οποία διατηρούν ακόμη στο χωριό και όχι μόνο.
Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την είσοδό του ακόμα και στις πιο gourmet κουζίνες.
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θύμησες μιας άλλης εποχής,
τότες που οι γιαγιάδες και οι νοικοκυρές ξεκινούσαν την προετοιμασία του τραχανά, Αύγουστο μήνα, τον άπλωναν στον ήλιο για να «στεγνώσει» και στη συνέχεια να τον τακτοποιήσουν ώστε να είναι έτοιμος για τον χειμώνα. Τραχανάς το φαγητό μικρών και μεγάλων, ανάλογα την προτίμηση του καθενός…με τυρί τριμμένο,με βούτυρο η παραδοσιακή “γλίνα” δίνει ξεχωριστή γεύση!!!
«Έχεις τραχανά απλωμένο;;;» τότε δικαιολογημένη η όποια πρόφαση!!!
θέλεις να αποφύγεις κάποια άλλη δουλειά, πες πως: «έχω τραχανά απλωμένο».
Πάντως όπως και να’ χει…ο τραχανάς είναι γεύση παράδοσης από γενιά σε γενιά!!!
Τα κλικ είναι στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς