Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Από ανεργία πλήττεται ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές

Από ανεργία πλήττεται ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές

94D157AEEE228380D1FF2F34B91D85D9Από την ανεργία έχει πληγεί ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές, ενώ το 50% των επαγγελματιών δηλώνουν απαισιόδοξοι για το εργασιακό τους μέλλον, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του Βαρόμετρου Επαγγελματιών Υγείας.

Στην έρευνα πήραν μέρος 733 φυσικοθεραπευτές, οι 520 ελεύθεροι επαγγελματίες, και διαπιστώθηκε ότι ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2014, ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Αρνητικά κυμάνθηκε και το 2016, με το 56% των φυσικοθεραπευτών να δηλώνουν πτώση των κερδών τους, το 42% πτώση του κύκλου εργασιών, ενώ το 75% αναγκάστηκε να μειώσει το ύψος των αμοιβών του κατά 25% κατά μέσο όρο.

«Ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου», σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος ερευνών της εταιρείας CMT Prooptiki, που διεξήγαγε την έρευνα, Αρετή Λιούπα.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι, πάνω από το 50% των επαγγελματιών δυσκολεύονται την τελευταία διετία να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών για την πλειοψηφία των φυσικοθεραπευτών κυμαίνεται γύρω στις 20.000 ευρώ», σημειώνει η κ. Λιούπα.

Συνέπεια των ανωτέρω είναι το 20% των φυσικοθεραπευτών του δείγματος να εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό, όσων σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στους νέους φυσικοθεραπευτές, το τέσσερις στους δέκα σκέφτονται να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα, ενώ ένας στους τρεις θεωρεί πολύ έως αρκετά πιθανό να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που καταγράφεται έντονα τα τελευταία χρόνια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.