Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Από χώμα για το “μπαλκόνι” του Αγρινίου

Από χώμα για το “μπαλκόνι” του Αγρινίου

thea3

Οι πόλεις αναπτύσσονται και από “ψηλά”

Είναι μόλις 4 χιλιόμετρα. Έχει την καλύτερη και πιο πανοραμική θέα στο Αγρίνιο και την Αιτωλική πεδιάδα. Συνδέει δύο ιστορικές τοποθεσίες, ένα από τα παλαιότερα χωριά ( Βελάουστα ή Πυργί) και τον Ναό της Αγίας Μαρίνας Αγρινίου. Στο μέσο της διαδρομής μπορεί να έχει θέα κανείς όλη την Αιτωλική πεδιάδα, το Αγρίνιο, την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεία, τον Βλοχό, το Ξηρόμερο και όλο το Παναιτωλικό όρος από την δυτική πλευρά της Τριχωνίδας.

Είναι μόλις 4 χιλιόμετρα. Αλλά είναι χωματόδρομος με ορισμένα δύσκολα σημεία στην πρόσβαση του. Πολλές πόλεις αναπτύσσονται στο “μπαλκόνι” τους. Αν φτιάχνονταν και διευκολύνονταν η πρόσβαση, ο επισκέπτης θα είχε όλα τα παραπάνω. Θα χρειαζόνταν ένα 10λεπτο το πολύ από Αγρίνιο.  Αλλά θα ακολουθούσε δρόμο εντός αστικού ιστού πόλης, από τα Δύο ρέμματα, Αγία Μαρίνα και μετά κορυφή.

Ο αντίλογος από την άλλη θα φέρει ως επιχείρημα “γιατί να ασφαλτοστρωθεί δρόμος που οδηγεί σε ερημιές”. Η απάντηση είναι ότι, αν ασφαλτοστρωθεί, θα μπορούν να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις σε τόπους αναψυχής που να πουλάνε θέα, δροσιά, παρατηρητήρια,  χώροι άθλησης και άλλα πολλά. Σαν πλησιέστερο παράδειγμα είναι ο Βλοχός. Μπορεί να έχει την θρησκευτική και αρχαιολογική του αξία, αν δεν είχε άσφαλτο  ο δρόμος όμως, δεν θα υπήρχαν και οι τοπικές επιχειρήσεις και δεν θα αποτελούσε πόλο έλξης.  Αντίστοιχες παρεμβάσεις και οικοδομική άνθιση υπάρχει σε υπερυψωμένα σημεία της Πάτρας και Αθήνας. Και φυσικά σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει το δάσος του Αγίου Χριστοφόρου και μπορεί να αποτελέσει όαση δροσιάς.

Έχουν αναφερθεί στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής   για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη κάποιες σχεδιαζόμενες  παρεμβάσεις στο άλσος του Αγίου Χριστοφόρου (δείτε εδώ). Ίσως χρειάζεται κάτι πιο τολμηρό για την περιοχή με μια πιο συνολική οπτική.

Δείτε παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από την υπάρχουσα κατάσταση στην εν λόγω  διαδρομή, τη θέα που προσφέρει και τους προορισμούς της.

Λ.Υ.

xartisxoma

xoma1 xoma5 xoma9
xoma2 xoma3 xoma4 xoma6 thea thea8 thea2 xoma10 xoma11 xoma12 xoma14 thea3

agiamarinaekklisia

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΠΑΝΕ-6

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΑΝ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΑ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΥ. ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.