Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Αποχώρησε η ΚΕΔΕ από το διάλογο για τον Καλλικράτη-“Πράξη εντυπωσιασμού” σχολίασε ο Σκουρλέτης

Αποχώρησε η ΚΕΔΕ από το διάλογο για τον Καλλικράτη-“Πράξη εντυπωσιασμού” σχολίασε ο Σκουρλέτης

4Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), μετά από εισήγηση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, αποφάσισε χθες να αποχωρήσει από τις (τέσσερις) επιτροπές του Υπουργείου Εσωτερικών για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Υποστήριξε η ΚΕΔΕ πως το πράττει μέχρι να καταθέσει η Κυβέρνηση τις δικές της θέσεις σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» που η ΚΕΔΕ έχει θέσει. Κάλεσε λοιπόν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών εντός δεκαημέρου να διατυπώσει το συγκεκριμένο πλαίσιο των προτάσεών του οι οποίες εν συνεχεία αξιολογηθεί από την ΚΕΔΕ για να αποφασίσει αν θα επιστρέψει στις Επιτροπές..
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, υποστήριξε «σε μια εθνική προσπάθεια είναι σημαντικό να μπορεί να υπάρχει συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη στάση μας μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε θεσμικά και όχι κομματικά. Για εμάς είναι σημαντικό το γεγονός ότι, στην πρόσφατη συνάντηση μας, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε θετικός απέναντι σε μια σειρά αιτημάτων μας. Αυτό που απομένει, για να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος και η συνεργασία, είναι οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και έργα. Στη συνάντηση που είχαμε μαζί του τον καλέσαμε να παραβρεθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα και τα προβλήματά μας και να μας απαντήσει με ποιο τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να δώσει λύσεις».
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης σήμερα στο Αγρίνιο στη συνάντηση που είχε με τους αυτοδιοικητικούς και τους φορείς στο Επιμελητήριο. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε 7-8 παρεμβάσεις στον Καλλικράτη ανέφερε ενώ αναρωτήθηκε «γιατί ο κ.Πατούλης αποχώρησε στο παρά-πέντε» αναρωτώμενος αν το έπραξε για λόγους εντυπωσιασμού και υπογραμμίζοντας πως ή Ένωση Περιφερειών δεν αποχώρησε.
Για την απόφαση της ΚΕΔΕ πάντως υπήρξε αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερίκων, η ακόλουθη:
«Πραγματική έκπληξη προκαλεί η επιλογή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο – έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργικής διαβούλευσης- επικαλούμενο ακατανόητους λόγους, ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ένωσης στην Επιτροπή και τις Υποεπιτροπές διαλόγου για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία για την πατρίδα μας. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος. Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Καλούμε την ΚΕΔΕ να ξανασκεφθεί την απόφασή της και να παραμείνει στη διαδικασία διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι δεσμευτικό, είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου και της κυβέρνησης.
Τα θέματα είναι σοβαρά, η διάθεση ανταλλαγής απόψεων είναι ειλικρινής και έμπρακτη, η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας δεδομένη, όπως και η συμφωνία όλων ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά».

Φωτό από τη σύσκεψη στο Αγρίνιο 

2

5

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.