Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Aποφοίτων ΔΠΦΠ: στήριξη στον αγώνα για ένα Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Aποφοίτων ΔΠΦΠ: στήριξη στον αγώνα για ένα Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

IMG_8416 0O υπό σύσταση Σύλλογος Αποφοίτων τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών παρεμβαίνει με ανακοίνωση του και στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών αναφέροντας παράλληλα το ιστορικό των διεκδικήσεων του. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων είναι η συνέχεια σε μια διαρκή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματός.
Η προσπάθεια έχει αρχίσει από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (όπου αρχικά υπαγόταν το τμήμα) με την απόφαση για μετονομασία του τμήματος σε «Μηχανικών Περιβάλλοντος» ύστερα και από αντίστοιχο μετασχηματισμό του προγράμματος σπουδών. Η εξέλιξη αυτή κόλλησε το 2009 ύστερα από την αυτονόμηση των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, με υπαίτιους την διοικούσα επιτροπή του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που ουδέποτε έκανε το παραμικρό βήμα για την υλοποίηση των αιτημάτων μας.
Τα αιτήματα αυτά θα είχαν αναβαθμίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και θα προσέφεραν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αυτόνομου πανεπιστημίου στην πόλη Αγρινίου, πράγμα το οποίο ποτέ δεν έγινε, σε πλήρη αντίθεση και με την ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ.
Το 2013 με το λεγόμενο «σχέδιο Αθηνά» το τμήμα τοποθετείται όπως άξιζε σε Πολυτεχνική σχολή, αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς όμως να μετονομαστεί και να κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» ιδρύεται στην Κοζάνη τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκαλώντας το αίσθημα δικαίου απέναντί μας.
Από το 2013 μέχρι σήμερα γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του τμήματος από την κοσμητεία της πολυτεχνικής σχολής ούτως ώστε να οδηγηθεί το τμήμα έξω από την πολυτεχνική σχολή, με αποκορύφωμα την κατά πλειοψηφία απόφαση των προέδρων των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής για την διαγραφή του τμήματος από τη πολυτεχνική σχολή.
Η απόφαση αυτή ακολουθήθηκε και από απόφαση της Γενικής Συνέλευση Τμήματος του Δ.Π.Φ.Π. που δημιουργεί νέο πρόγραμμα σπουδών 4ετούς φοίτησης στην κατεύθυνση εξόδου από την πολυτεχνική σχολή.
Αν μη τι άλλο η συνεχής υπονόμευση του τμήματος από όλες τις πλευρές είναι δομικό πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής στην παιδεία, της περασμένης δεκαετίας και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Αυτή η υπονόμευση χτυπάει πρώτα από όλα τους φοιτητές και τους απόφοιτους για τους οποίους δε γίνεται καμία μέριμνα και αφήνει εκτεθειμένο και κενό το πτυχίο που πασχίσαμε να πάρουμε, έχοντας ένα πρόγραμμα σπουδών με 72 μαθήματα και κατά πολύ δυσκολότερο από υψηλόβαθμα τμήματα του πολυτεχνείου. Υπάρχει μια λογική ασυνέχεια, μια ασυνέπεια στην απόφαση της συνέλευσης τμήματος για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών η οποία κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Αυτό που δικαιούμαστε είναι η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ του τμήματος σε τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» και η κατοχύρωση των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Ζητάμε από την Γενική Συνέλευση τμήματος να πάρει τις ευθύνες της χωρίς να οπισθοδρομεί.
Ζητάμε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Η υλοποίηση των αιτημάτων μας δεν μπορεί να εμποδιστεί από το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και ούτε υπάγεται σε κάποια «μνημονιακή απαίτηση» από τους δανειστές, είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.
Καλούμε το Σύλλογο Φοιτητών τις επόμενες ημέρες να εντείνει τον εντυπωσιακό αγώνα του για όσα μας αξίζουν και θα μας βρει δίπλα του.
Τον υπό σύσταση Σύλλογος Αποφοίτων τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών αποτελούν οι :

apofitoi

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. κων/να

  ‘……………με την απόφαση για μετονομασία του τμήματος σε «Μηχανικών Περιβάλλοντος» ύστερα και από αντίστοιχο μετασχηματισμό του προγράμματος σπουδών. Η εξέλιξη αυτή κόλλησε το 2009 ύστερα από την αυτονόμηση των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, με υπαίτιους την διοικούσα επιτροπή του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που ουδέποτε έκανε το παραμικρό βήμα για την υλοποίηση των αιτημάτων μας.’

  Αυτο το γνωριζουμε ολοι…..ας αλλαξει κατι….

 2. κων/να

  ‘………Από το 2013 μέχρι σήμερα γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του τμήματος από την κοσμητεία της πολυτεχνικής σχολής ούτως ώστε να οδηγηθεί το τμήμα έξω από την πολυτεχνική σχολή, με αποκορύφωμα την κατά πλειοψηφία απόφαση των προέδρων των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής για την διαγραφή του τμήματος από τη πολυτεχνική σχολή.’

  Οχι αλλο πειραματοζωα τα παιδια στο Αγρινιο. Ολοι υποστηριξη στον αγωνα τους.

  ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ του τμήματος σε τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» και η κατοχύρωση των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

  ‘Στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» ιδρύεται στην Κοζάνη τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας’…………..σε μια νυχτα πηρε εγκριση μπορω να πω.

  ΓΙΑΤΙ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.