Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Aποκάλυψη-«βόμβα» Τσιχριτζή: ο Κατσιφάρας παζάρεψε τη Νομική στην Πάτρα με τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Aποκάλυψη-«βόμβα» Τσιχριτζή: ο Κατσιφάρας παζάρεψε τη Νομική στην Πάτρα με τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Σε μια ηχηρή αποκάλυψη προέβη πριν λίγα λεπτά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τις δυσμενείς εξελίξεις για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

Ο κ.Τσιχριτζής υποστήριξε ότι στην (περιβόητη) σύσκεψη του 2017 για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου, ο τότε περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αγωνίστηκε για την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα με αντάλλαγμα τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας (ακολούθησε η κατάργηση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ). Ουσιαστικά «φωτογράφισε» ο κ. Τσιχριτζής ένα είδος παζαριού …

Πρόκειται για τη σύσκεψη για την οποία δεν υπήρξαν ποτέ διαρροές προς τα έξω με τους συμμετέχοντες να έχουν δεσμευτεί (κατά τα λεγόμενα τους) τότε για αυτό. Συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δ.Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Αγρινίου και άλλοι εκπρόσωποι του Νομού.

Ο κ. Τσιχριτζής τώρα αποφάσισε να προβεί στις αποκαλύψεις λέγοντας πως το πράττει εξαιτίας όσων λέγονται στο περιφερειακό ενώ είπε πως σε εκείνη τη σύσκεψη υπήρξε αντιπαράθεση Κατσιφάρα και Παπαναστασίου.

Η αναφορά αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα την τότε περιφερειακή αρχή και τον Απόστολο Κατσιφάρα που καλείται να δώσει εξηγήσεις  στον αιτωλοακαρνανικό λαό για μια υπόθεση που δικαιώνει την διαχρονική αίσθηση περί αχαιοκεντρικής περιφέρειας (και πλέον… αχαιοκεντρικό πανεπιστήμιο).

Δεν παύει ωστόσο να έχουν επιμέρους ευθύνες όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αυτή που δεν αποκάλυψαν τότε εγκαίρως τις εξ Αχαΐας μεθοδεύσεις. Για την ιστορία, Νομική Σχολή ιδρύθηκε αλλά η Κυβέρνηση ΝΔ ανέστειλλε τη λειτουργία της. Ο Αποστόλης Κατσιφάρας κατέβηκε στις εκλογές του 2019 και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αναφορά του Π.Τσιχριτζή πάντως ο Απόστολος Κατσιφάρας τη διέψευσε κατηγορηματικά. «Τι λέτε τώρα, τι λέτε. Κύριε Τσιχριτζή δεν το περίμενα από εσας», ανέφερε  χαρακτηριστικά. Υποστήριξε εξάλλου ο κ. Κατσιφάρας πως υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και όταν ήταν περιφερειάρχης και τώρα  και πως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας «επιστρατεύτηκε για να σώσει τη δεξιά παράταξη που είναι εκείνη που κλείνει τα Τμήματα».

Θέματα που ενδιαφέρουν

11 Σχόλια

 1. Μάκης

  Σιγά τη βόμβα! Η κα Κεραμέως έκανε πλάτες σε ιδιωτικό κολλέγιο που συμπτωματικά ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2019 και έχει εκτός των άλλων τμημάτων νομική και τεφαα, τα οποία συμπτωματικά καταργήθηκαν από το Πα.Πα. την ίδια χρονιά ενώ είχαν ιδρυθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

 2. ΑΝΤΩΝΗΣ

  ΤΡΑΒΑ ΠΙΕΣ ΚΑΝΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΡΕ ΜΠΑΡΜΠΑ! ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΦΕΣ “ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ” ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ… ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ… ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟ ΄ΧΕΤΕ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΡΕΣΤΟΙ ΣΤΟΝ “ΑΡΙΣΤΟ” ΚΟΥΛΗ ΣΑΣ… ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

 3. Μάκης

  Πρέπει να πλησιάζουν εθνικές εκλογές, διαφορετικά δεν εξηγείται το τόσο μεγάλο μοίρασμα σανού στο κοινό εκατέρωθεν.

 4. Ακης Ροδίτης

  Ωπ Ωπ! Τι έχουμε εδώ;;; Κάτσε να δεις τώρα και δεν θυμάμαι, ποια ήταν στο πλευρό του Κατσιφάρα αντιπεριφερειάρχης που ζητούσε σήμερα παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα;;; Χαχαχαχαχαχα δεν υπάρχουνε ρε!!! Χαχαχαχαχα

 5. Κωστας

  Ο ανθρωπος αυτος ειναι σοβαρος..δεν μπορει να λεει μπαρουφες…κατι αποκαλυπτεται…

 6. Αρθούρος

  Τις αποκαλύψεις που έκανε ο κύριος Τσιχριτζής, έπρεπε να τις κάνει τότε και καλύτερα να μη γινόταν η συγχώνευση όπως και στην Κρήτη. Οι πληγές δεν καλύπτονται, χειρουργούνται και γιατρεύονται. Προφανώς και έγιναν λαθεμένοι χειρισμοί και το 2019 και το 2013 από εκείνους που είχαν εξουσία και θέσεις ευθύνης. Και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι και οι βουλευτές, είτε αθέλητα είτε κυρίως οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών θελητά γιά τη μείωση των τμημάτων του εκτός Πατρών.
  Θέλετε στοιχεία; Α)Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έγινε το 1985 η ίδρυση και η εγκατάσταση του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Αγρίνιο. Πάλι επί ΠΑΣΟΚ το 1998 το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε αίτημα μέσω της Συγκλήτου και το τμήμα μετακινήθηκε στο Ρίο. Παρά τις υποσχέσεις των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Πατρών εδώ και 30 χρόνια γιά αξιοπρεπή κτίρια, το τμήμα στεγάζεται ακόμα σε ένα προκατασκυασμένο ισόγειο. Κατά τα άλλα το Πανεπιστήμιο Πατρών σέβεται τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
  Β)Επί κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το 2013 στην εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά έκλεισε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του πρύτανή του Παναγιωτάκη δε δέχτηκε να αντικαταστήσει τον τίτλο του σε “Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας”. Επίσης έκλεισαν γιά χάρη της δημιουργίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κυρίως το ΤΕΙ Μεσολογγίου, αφού σ’ αυτό μειώθηκαν αρκετά τμήματα. Επίσης έκλεισαν τμήματα στην Ηλεία. Εκείνη την ξεχασμένη πιά εποχή έγιναν κινητοποιήσεις στην Αιτωλοακαρνανία και μάλιστα απεργία πείνας από τη μεριά των μελών του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου.
  Γ)Στη συγχώνευση του Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έκλεισε και το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που παρέσυρε την κατάργηση αρκετών τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία κυρίως, ενός στην Αιγιάλεια κι ενός στην Ηλεία. Το Πανεπιστήμιο Πατρών πέτυχε όλους τους σκοπούς του. Αφού έκλεισαν όλα τα ιδρύματα που το ανταγωνίζονταν στη Δυτική Ελλάδα, χάθηκε η προστασία που αυτά παρείχαν σε όλα τα περιφερειακά τμήματα. Στο μεταξύ το Πανεπιστήμιο Πατρών επιφύλαξε άλλη τύχη σε τμήματα που λειτουργούσαν στην επαρχία και είχε δοθεί υπόσχεση το 2013 στους κατοίκους ότι θα ενισχυθούν κι αυτά τελικά έκλεισαν όπως το ΔΠΠΝΤ Αγρινίου , το Μηχανικών Πληροφορικής Ναυπάκτου και το Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Μεσολογγίου, ενώ το Κοινωνικής Εργασίας που είχε αποφασιστεί το 2013 ότι θα κλείσει, ξανάνοιξε επειδή λειτουργούσε στην Πάτρα και ξαναλειτουργεί μαζί με το ΠΤΔΕ ως ΤΕπΕΚΕ. Στον Πύργο, αντί να μεταφερθεί η Μουσειολογία στην Πάτρα όπου τουλάχιστο θα λειτουργούσε ως αυτόνομα αντικείμενο με τη συνδρομή καθηγητών της εκεί Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, επιλέχτηκε η επανίδρυση του τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα γιά να βολευτούν οι καθηγητές του που ήθελαν να πάνε Πάτρα, επαναλαμβάνοντας αυτό που έγινε με το Οικονομικό Αγρινίου το 1998. Βλέπετε οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν την τεχνογνωσία σ’ αυτά και την εφαρμόζουν σε διαφορετικές περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει η Μουσειολογία χωρίς ενίσχυση στον Πύργο και μακριά από την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών όπου ανήκε.. Γιά όλα αυτά ευθύνονται αποκλειστικά η διαπραγματευτική ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής την πρύτανη Κυριαζοπούλου που προωθούσε μόνο την ίδρυση της Νομικής θυσιάζοντας τα πάντα σχεδόν γι’ αυτήν. Κι εδώ έχει ευθύνες και ο κ. Κατσιφάρας γιατί όλα τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τότε υπερενημέρωσαν την τοπική κοινή γνώμη γιά την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα ενώ ήδη χάνονταν άλλα τμήματα στο Αγρίνιο και τον Πύργο. Όπως έγινε εκ των υστέρων αντιληπτό, καμία Νομική δε θα ιδρυόταν χωρίς τη συνδρομή των τοπικών φορέων που δεν ήθελαν οι πρυτάνεις νέος και απερχόμενη. Και οι φορείς της Θράκης κινητοποίησαν γη και ουρανό πριν ακόμα έρθει στην εξουσία η Ν.Δ. και πέτυχαν να μην ιδρυθεί η Νομική στην Πάτρα. Έχει δίκιο ο Τσιχριτζής γιατί τότε χάθηκαν και τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και η Νομική. Προπαντός όμως, δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις των κυβερνητικών του 2013 , οι οποίες είχαν καθησυχάσει Αιτωλοακαρνάνες και Ηλείας γιά τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής Ναυπάκτου, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Μεσολογγίου και ΔΟΕΠΤΜ Πύργου, Αυτά στα 6 χρόνια μέχρι τη συγχώνευση Γαβρόγλου απόχτησαν τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ γιά να μη μετακινηθούν ή καταργηθούν, αλλά το Πανεπιστήμιο Πατρών εφαρμόζει πάντα επιλεκτικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ειδικά όταν πρόκειται γιά τμήματα εκτός Πατρών κι από πάνω κατηγορεί τους αιρετούς γιά λαϊκισμό.
  Δ)Το 2020 μόνη της η υπουργός της Ν.Δ. Κεραμέως κατάργησε 38 τμήματα σε όλη τη χώρα μαζί και τα 3 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών(Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και Βιοτεχνολογία στο Αγρίνιο). Ο νέος πρύτανης δεν τόλμησε να φέρει αντιρρήσεις σ’ αυτό και μάλιστα είπε μαζί με την κα Κυριαζοπούλου ότι αυτό θα έκαναν κι εκείνοι γιά να μη θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων.
  Ε. Το 2021 ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΕ ΣΥΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΨΗΦΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 7 ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΑΕΕ. Αυτά τα αιτήματα αφορούν 7 τμήματα , τα οποία αφορούν μόνο τμήματα εκτός Πατρών. Η υπουργός ΔΕΝ ενέκρινε 3 απ’ αυτά τα αιτήματα, ενώ ενέκρινε όλα τα υπόλοιπα και δεν περιέλαβε αυτά τα τμήματα στο Μηχανογραφικό. Στο μεταξύ, το Σεπτέμβρη μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα φανερωθούν τα αδύναμα τμήματα και με βάση τα λεγόμενα της υπουργού θα συγχωνευτούν και θα κλείσουν.
  Απ’ όλα αυτά τα συμβάντα του όχι μακρινού παρελθόντος φαίνεται καθαρά ποιά είναι η μεγάλη ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών διαχρονικά. Εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων, εκμεταλλεύεται την αγωνιώδη προσπάθεια που κάνει η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση να εξοικονομήσει χρήματα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις συγχωνεύσεις και στο τέλος, πετυχαίνει όχι μόνο να κλείσουν τμήματα στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και να μετακινήσει άλλα στην Πάτρα. Χρησιμοποιεί δημοκρατικά θεσμικά όργανα όπως η Γ.Σ των τμημάτων, η Σύγκλητος και τα πρυτανικά συμβούλια γιά τα στενά συμφέροντα των καθηγητών κι όχι γιά την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής και τη μητροπολιτική προοπτική της ίδιας της Πάτρας. Εκμεταλλεύεται τη φυσική συστολή των κατοίκων και των τοπικών φορέων μπροστά στο κύρος και τη μόρφωση των καθηγητών του. Χρησιμοποιεί τους φοιτητές και μάλιστα εκμεταλλεύεται τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις τους γιά μεταφορά ΤΟΥΣ στη ζωή και στα φώτα της μεγάλης πόλης(περιπτώσεις Οικονομικού και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Αγρινίου), αλλά δεν ίδρυσε το 2019 Γενικά τμήματα γιά την παρακολούθηση της προόδου των όταν τα τμήματα τους έκλεισαν όπως έγινε στη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταδικάζοντάς τους στο αδιέξοδο και την εγκατάλειψη των σπουδών τους κι από πάνω ο σημερινός πρύτανης ΛΕΕΙ ΑΥΤΑΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
  Ο πραγματικός υπεύθυνος που πρέπει να λάβει ένα μήνυμα που ΜΟΝΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΚΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ. ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ BLAME GAME ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΌΛΟΥΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΏΝ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Ο περιφερειάρχης Φαρμάκης έχει κι αυτός ευθύνες και πρέπει να παίξει έστω εκ των υστέρων το ρόλο που έπαιξε το 2019 ο περιφερειάρχης Αγοραστός στις συγχωνεύσεις που έγιναν στη Θεσσαλία. Πρέπει ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ.

 7. Δημήτρης Κοντονίκας

  Κορυφαίος μπαρμπα ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ που έπεισε όλους τους “μαχόμενους” κλαρινο εεε πολιτικούς της περιοχής να μην αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των συζητήσεων

 8. Τάσος

  @Κωστας
  Είναι σοβαρός ή ψάχνει για δουλειά τώρα που δεν έχει δικαίωμα να κατέβει ξανά στο μαγαζάκι του το Επιμελητήριο;

 9. ΘΥΜΙΟΣ

  Ο Τσιχτριτζής σταύρωσε τους Συριζοπασόκους αριστερογενείς αυτοδιοικητικούς του τόπου με το δήθεν ηθικό αριστερό πλεονέκτημα. Μεγάλη χυλόπιτα!

 10. Μάκης

  Μεγάλη χυλόπιτα! Γνώριζε αλλά σιωπούσε! Για ποια σκοπιμότητα άραγε;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.