Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Αποκαλυπτήρια προτομής του Ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας τη Δευτέρα 5/6

Αποκαλυπτήρια προτομής του Ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας τη Δευτέρα 5/6

agia-triada
Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Αγρινίου θα γίνει το πρωί της Δευτέρας 5 Ιουνίου (ημέρα του Αγίου Πνεύματος), έπειτα από τη Θεία Λειτουργία.
Ο Κωνσταντίνος Κακαβούλας (1915-1978) διετέλεσε Ιερέας του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Αγρινίου επί σειρά ετών και ήταν ο εμπνευστής του Οικοτροφείου της , από όπου αποφοίτησαν πολλοί επιστήμονες, με την πρωτοβουλία των οποίων και σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και την εκκλησία δημιουργήθηκε η προτομή.
Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΚΑΒΟΥΛΑ (1915-1978)

Στον Ι.Ν.Αγίας Τριάδας Αγρινίου στις 5/6/17 ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, αμέσως μετά τη θεία Λειτουργία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου ιερέως Κων/νου Κακαβούλα(1915-1978).
Η προτομή(έργο του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα) στήνεται σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, προς τον ιερέα Κων/νο Κακαβούλα, από τους οικοτρόφους που έζησαν στο ιδρυθέν από εκείνον οικοτροφείο αρρένων Ι.Ν. Αγίας Τριάδας.
Στο οικοτροφείο, που λειτούργησε από το 1961 με την άοκνη φροντίδα και την επιστασία του ίδιου του ιερέα Κων/νου Κακαβούλα, στεγάστηκαν περισσότεροι από εκατό οικότροφοι, οι οποίοι απεφοίτησαναπό το Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου και εν συνεχεία σπούδασαν σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Σήμερα πλείστοι όσοι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι δικηγόροι, οι ιερείς και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι «πίνουν νερό» στο όνομα τού ιερέως Κων/νου Κακαβούλα.
Παράλληλα ο παπα Κώστας Κακαβούλας είχε ιδρύσει και οικοτροφείο θηλέων, το οποίο επίσης λειτούργησε με τη φροντίδα και επιστασία του.
Αλλά δεν ήταν μόνο τα δύο οικοτροφεία στο Αγρίνιο. Νωρίτερα στη δεκαετία του 1950, στο γειτονικό χωριό Σπολάιτα, όπου είχε διατελέσει ιερέας, είχε ιδρύσει «εργαστήριο υφαντικής και ραπτικής» στο οποίο έμαθαν να υφαίνουν και να ράβουν δεκάδες κορίτσια. Επίσης στο Αγρίνιο είχε ιδρύσει το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη «Σώμα εθελοντών αιμοδοτών». Ακόμη ενίσχυε με διάφορουςτρόπους πολύτεκνες και άπορες οικογένειες, τις οποίες και έφερνε όλο και πιο κοντά στην εκκλησία.
Κοντολογίς το κοινωνικό έργο του αείμνηστου ιερέως Κων/νου Κακαβούλα υπήρξε τεράστιο. Οι πολυσχιδείς κοινωνικές(φυσικά και θρησκευτικές) δράσεις του αξεπέραστες. Έτσι έφερνε όλο και περισσότερο κόσμο πιο κοντά στο Θεό.
Δίκαια οι πάνω από εκατό οικότροφοι, που έζησαν στο οικοτροφείο, έστησαν την προτομή του, απειροελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης προς εκείνον…

Κωστής Τσιάκαλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.