Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Σηκώνει ο δήμος Αγρινίου απολιτίκ υποψηφιότητες;


Για να οριοθετήσουμε υποψηφιότητα μακριά από κομμάτα το 2018 μάλλον πρέπει να ρισκάρουμε  χρησιμοποιήσουμε έναν παθητικά ουδέτερο όρο “απολιτίκ”.  Ο λόγος είναι κάηκαν οι όροι ανεξάρτητος ή αντάρτης. Στην περίπτωση του ανεξάρτητου, ο όρος κάηκε εδώ και δεκαετία θα λέγαμε σε πανελλαδικό επίπεδο διότι χρησιμοποιείται καταχρηστικά ευρέως. Το ίδιο και ο “αντάρτης” κάηκε λόγω Κλεισθένη, καθώς το αναλογικό του σύστημα δεν προϋποθέτει συστημική διάσπαση δύο πόλων εξουσίας.

Αν και το “απολιτίκ” ξεθώριασε ολίγο από την ποταμίσια χρήση του, ας το δανειστούμε ως την πιο “λευκή” λύση.  Σε κεντρικό επίπεδο το απολιτικ έπαιξε για υποψηφιότητες  τηλεαστέρων τύπου Ψινάκη, Γκλέτσου στις ιδιαίτερες πατρίδες καταγωγής ή διαμονής τους. Είδαν προκοπή εκεί; Λίγο δύσκολο.

Το Αγρίνιο δεν παράγει τηλεαστέρες κεντρικών καναλιών ιδιαίτερα,  ή όσοι/ες  προέρχονται από αυτό δεν προβάλλουν έστω ως πρώτη προτεραιότητα την καταγωγή τους.  Άρα από life style χρεοκοπήσαμε.

Πάμε στον επιχειρηματικό κόσμο και πετυχημένους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για μια άλλη μεγάλη δεξαμενή απολιτικ υποψηφιοτήτων λόγω της οικονομικής τους αυτάρκειας και της έτοιμης  εκλογικής πιάτσας.   Έχει κάποιος όμως όραμα ή άμεσο συμφέρον να ασχοληθεί στην πρώτη γραμμή;

Μετά πάμε σε απολιτίκ υποψηφιότητες με καθαρά ατομικά ή τοπικά χαρακτηριστικά μικρότερου βεληνεκούς  προερχόμενα από συνδικαλισμό.  Είναι φαινόμενο που συνέβαινε συχνά σε καποδιστριακούς η σχετικά μικρούς καλλικρατικούς δήμους, κάτι που για περιπτώσεις όπως το Αγρίνιο απαιτεί βαθιά κοινωνικά δίκτυα ένθεν και έξωθεν.

Το αν λοιπόν σηκώνει ο Δήμος Αγρινίου απολιτίκ υποψηφιότητες είναι καθαρά θέμα συγκυρίας και το κατά πόσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι να διαθέτουν παρόμοια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση δεν εννοούνται απολιτίκ υποψηφιότητες όσες δηλώνουν κεντρο -κάτι. ( κεντρο-αριστερόι ή κεντροδεξιοί), ούτε όσους έχουν άμεσο ή έμμεσο ιδεολογικό παρονομαστή σε τοποθετήσεις τους

Άλλωστε στο Αγρίνιο υπήρξαν στην περίοδο της ακραίας πόλωσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ανεξάρτητες υποψηφιότητες, που θεωρούνταν αντάρτικες στην ορολογία της εποχής και μάλιστα επί εκλογικής παντοκρατορίας Σώκου ή και παλαιότερα, οι οποίες κατέγραψαν αξιοπρεπή αποτελέσματα για το  κλίμα της εποχής.  Μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το απολιτικ που εννοούμε τη δεύτερη δεκαετία του 2010, φανταστείτε όμως πόσο θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των εκλογών σήμερα η άχρωμη επικαιροποίηση του φαινομένου.

Το ένστικτο μας λέει ότι ο Δήμος Αγρινίου σηκώνει απολιτικ υποψηφιότητες. Σηκώνουν όμως  απολιτικ υποψηφιότητες έναν Δήμο Αγρινίου;

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Anonimos

    Μήπως εχουμε μπερδέψει λιγο τα “μπούτια μας” με το παραμύθι της “Κρίσης;” Ολοι θελουν πλέον συνεργασίες γιατί δεν τους βγαίνουν τα ” κουκιά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.